AcasăEmisiuneToamna fierbinte a agriculturii românești

Toamna fierbinte a agriculturii românești

Cu ce probleme încep această toamnă agricultura și industria alimentară. 

Invitaţi: Viorel Marin, președinte ANAMOB, vicepreședinte Pro Agro, Claudiu Frînc, directorul clusterului M-Agro, Aurel Tănase, preşedintele OIPA legume-fructe.

Drepturile lucrătorilor agricoli, condiționalitate PAC

Un al treilea pilon pentru programul de subvenții agricole al Uniunii Europene se prefigurează în viitorul apropiat. Noul concept, cel al dimensiunii sociale, introdus în acordul de reformă a politicii agricole comune de după 2020, se va alătura celor doi piloni tradiționali: Pilonul I, plățile directe, și Pilonul al II-lea, sprijinul pentru dezvoltarea rurală. Noul pilon, care vizează drepturile lucrătorilor agricoli, se va aplica obligatoriu începând cu anul 2025 și opțional din prima zi a anului 2023.

Comisia Europeană autorizează folosirea insectelor în hrana animalelor

Comisia Europeană a aprobat introducerea pe piață a șapte culturi modificate genetic, trei de porumb, două de soia, una de rapiță și una de bumbac, și a reînnoit autorizațiile pentru două culturi de porumb și una de rapiță folosite pentru hrana animalelor. Cele zece autorizații, de introducere pe piață și reînnoiri, au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în data de 26 august 2021 și rămân valabile timp de 10 ani. De asemenea, Comisia Europeană a autorizat folosirea proteinelor animale derivate din insecte în hrana păsărilor și a porcilor, în aceleași condiții ca cele prevăzute în acvacultură, potrivit regulamentului revizuit și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în data de 18 august 2021, cu aplicabilitate din luna septembrie a acestui an.

Pesta porcină africană, în evoluție

În România, pesta porcină africană evoluează în toate județele țării, prin prezența virusului la porcii domestici și la mistreți, și sunt active 631 de focare, conform ultimei actualizări a Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Evoluția continuă a virusului PPA în România, din data de 31 iulie 2017 și până în prezent, a crescut dependența de importuri a consumului intern de carne de porc până la 70%. În Uniunea Europeană, focare de pestă porcină africană sunt active în rândul porcilor domestici și al mistreților în Polonia, al patrulea producător de carne de porc din blocul comunitar, în Slovacia, Bulgaria, Germania, principal producător în UE, în Letonia, Lituania și Estonia. Ungaria a raportat focare de pestă porcină doar la porcii mistreți.

Gripa aviară atinge principalii producători europeni de carne de pasăre

Producția de carne de pasăre în Uniunea Europeană este în scădere în 2021, din cauza gripei aviare care a atins principalii producători europeni, inclusiv Polonia, care acoperă 20% din total. Prețurile medii pentru carnea de pasăre din Uniunea Europeană sunt peste cele de anul trecut, însă marjele de profit ale producătorilor se află sub presiune din cauza costurilor ridicate cu furajele, se arată într-un raport al Comisiei Europene. Specialiștii europeni nu se așteaptă ca cererea să revină brusc după redeschiderea serviciilor alimentare și apreciază că exporturile de carne de pasăre pe piețe terțe vor scădea. Șase state membre dețin 74% din producția de carne de pasăre a UE: Polonia, Spania, Franța, Germania, Italia și Țările de Jos.

Producția de tomate a Italiei, afectată de vreme și de lipsa lucrătorilor sezonieri

Producția de tomate a Italiei a fost afectată de valul de căldură din această vară și de lipsa lucrătorilor sezonieri în perioada recoltării. Campania, una dintre cele patru regiuni responsabile pentru producția de tomate a Italiei, a raportat că 20% din recoltă era deja putrezită pe câmpuri la jumătatea lunii august, transmite euractiv.com. Italia este cel mai mare producător de tomate pentru consum proaspăt și procesare din Uniunea Europeană, urmată de Spania.

Capitala Germaniei, încă un pas spre dietele vegetariene și vegane

34 de cantine și cafenele ale universităților din capitala Germaniei vor oferi în acest an un meniu care este 96% vegetarian sau vegan, în timp ce o singură opțiune de carne sau pește va fi disponibilă doar în patru zile pe săptămână, potrivit euractiv.com. Mai multe universități din Berlin s-au angajat să atingă neutralitatea climei până în anul 2030 sau 2045, transmite sursa citată. Germania are cea mai mare rată de vegetarianism, comparativ cu restul europenilor. Aproape 10% din totalul populației este vegetariană, iar numărul veganilor este, de asemenea, în creștere. În Berlin, numărul unităților de alimentație publică, vegetariene și vegane, a crescut, datorită creșterii cererii consumatorilor, capitala Germaniei fiind recunoscută prin tradiționalul festival de vară vegan, cel mai mare din Europa.

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare