Tensiunile de pe filiera laptelui

Vitei cu cercei de identificare in urechi, la pascut pe un camp din apropierea unei ferme

Criza energetică şi creşterea inflaţiei a adus presiuni tot mai mari asupra companiilor care lucrează pe piaţa produselor lactate: producători locali, procesatori şi supermatketuri. Soluţiile sunt aşteptate din zona administraţiei şi de la mecanismele de piaţă.

Invitaţi: Ionuţ Lupu, director Asociaţia Holstein.ro, Dorin Cojocaru, preşedinte APRIL, George Bădescu, director executiv, AMRCR, Mihaela Gherghisan, corespondent RFI la Bruxelles.

Jurnal rural european

  • Polonia și România au avut cea mai mare contribuție la exporturile de cereale ale Ucrainei;
  • Două noi planuri strategice aprobate de Comisia Europeană;
  • Fermierii francezi vor aplica rotația culturilor din anul 2025;
  • Controverse și ezitări în Spania, pe tema limitării prețurilor alimentelor;
  • Carnea de vită și de porc, în declin în Uniunea Europeană.

Polonia și România au avut cea mai mare contribuție la exporturile de cereale ale Ucrainei

Coridoarele de solidaritate ale Uniunii Europene au funcționat și au susținut creșterea exporturilor de cereale ucrainene pe rute terestre, de la 200.000 de tone în luna martie, până la 3 milioane de tone în luna august, anunță comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, într-o postare pe pagina sa de twitter. Din aprilie până în august, Ucraina a exportat 11,6 milioane de tone de cereale prin coridoarele terestre și 3 milioane de tone prin Marea Neagră, a transmis oficialul european. Polonia și România au avut cea mai mare contribuție la fluidizarea livrărilor ucrainene.

Două noi planuri strategice aprobate de Comisia Europeană

Austria și Luxemburg au primit undă verde din partea Comisiei Europene pentru implementarea noii politici agricole comune de la 1 ianuarie 2023, alăturându-se, astfel, primului pluton de state membre care au planurile strategice aprobate de executivul european. Cele două planuri aprobate săptămâna trecută totalizează un buget de peste 6,2 miliarde de euro, inclusiv 2 miliarde de euro dedicate obiectivelor de mediu și climatice și programelor ecologice.

Austria se concentrează pe protecția solului și a apei, precum și pe îmbunătățirea bunăstării animalelor, în timp ce Luxemburgul va sprijini suprafețele neproductive și va acorda granturi fermierilor care își limitează utilizarea pesticidelor, informează Direcția generală AGRI. Până în prezent, nouă state membre, din 27, au planurile strategice aprobate de Comisie.

 

Fermierii francezi vor aplica rotația culturilor din anul 2025

Planul Național Strategic al Franței urmărește să sporească valoarea fermelor certificate ecologic. Deși guvernul francez s-a angajat să ridice ambițiile de mediu, a acceptat totuși derogările acordate de Bruxelles în privința rotației culturilor. Astfel, în 2023, fermierii nu vor fi obligați să alterneze culturile pe cel puțin 35% din suprafața cultivată, așa cum era planificat inițial, în schimb, acest lucru se va aplica din anul 2025, informează site-ul euractiv. Franța, care urmează să primească 45 de miliarde de euro în următorii cinci ani, este cel mai mare beneficiar european al politicii agricole comune.

 

Controverse și ezitări în Spania, pe tema limitării prețurilor alimentelor

Inițiativa viceprim-ministrului guvernului spaniol, Yolanda Díaz, de a limita prețurile produselor alimentare de bază a fost respinsă categoric de un reprezentant al popularilor spanioli din Congresul Deputaților, care a catalogat propunerea ca fiind „frivolă și de neimaginat”, potrivit agenției de știri EFE. Pe aceeași temă, ministrul agriculturii a declarat săptămâna trecută în camera inferioară a Parlamentului spaniol că Guvernul nu studiază nicio propunere de control al prețurilor. Într-un interviu la televiziunea publică, premierul Pedro Sánchez nu a precizat dacă susține sau dezaprobă inițiativa lui Díaz, dar a declarat că Guvernul „studiază toate variantele” și a făcut apel la responsabilitatea comună, cu aluzie la companii. Díaz este membră a Partidului Comunist Spaniol, iar premierul aparține Partidului Socialist Muncitoresc.

În Spania, prețurile alimentelor au crescut cu 13,8% în luna august a acestui an, față de perioada similară din 2021, aceasta fiind cea mai mare rată de creștere din ianuarie 1994. Creșteri notabile au fost consemnate la lapte, brânzeturi, ouă, carne, pâine și cereale.

 

Carnea de vită și de porc, în declin în Uniunea Europeană

Crescătorii de bovine și porcine din Uniunea Europeană își reduc producțiile, forțați de prețurile record ale inputurilor și de restricțiile de mediu înăsprite, se arată într-un raport publicat de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA). La acestea se adaugă lipsa succesorilor, îndeosebi în sectorul de creștere a bovinelor, fenomen remarcat în întreaga Europă. USDA anticipează că anul viitor efectivele de porcine se vor reduce semnificativ în Germania, Franța, Danemarca, Țările de Jos și Belgia. Germania, Polonia și România continuă să fie afectate de pesta porcină africană.

Companiile de vârf din nordul și sudul continentului intenționează să se concentreze mai puțin pe cantitate și mai mult pe calitate, pe profitabilitate și pe licențe de producție legate, în principal, de emisiile de dioxid de carbon și de condițiile de bunăstare a animalelor, remarcă sursa citată.

De asemenea, efectivele de vaci atât de lapte, cât și de carne își vor continua declinul și în 2023, în special în Franța și Germania, țări care au raportat reduceri semnificative ale numărului de vaci și pentru care se anticipează o scădere a animalelor tinere anul viitor. Sectorul produselor lactate este, probabil, unul dintre cele mai afectate. În acest an, livrările totale de lapte din Uniunea Europeană au fost în regres pentru prima dată după anul 2009.

Viitorul fermelor de creștere a bovinelor din Uniunea Europeană va depinde în mare măsură de implementarea de către statele naționale a noii politici agricole comune, programată să înceapă la 1 ianuarie 2023.