Problemele de la APIA duc la manifestație în fața guvernului; subvențiile vin oricum în aprilie

Plata ”întârziată” a subvențiilor de către APIA dă peste cap planurile fermierilor. Obișnuiți ca banii să le intre în conturi la sfârșitul anului, amânarea de acum stârnește nemulțumiri și proteste.

Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, spune la RFI că nu caută scuze pentru problemele din activitatea celor de la APIA, pe unii dintre funcționarii de acolo chiar acuzându-i de sabotaj, dar susține că de fapt nu e vorba de nici o întârziere. Subvențiile abia de acum intră în regimul normal de plată, așa cum prevăd normele Uniunii Europene, spune Achim Irimescu, iar ce s-a întâmplat în anii trecuți a fost un fel de ”bonus”. Oricum, banii vor intra în conturile fermierilor după data de 8 aprilie, când campania de primăvară e pe terminate în multe cazuri.

Între timp, nemulțumirile îi determină pe crescătorii de animale să iasă în stradă. După ce s-au ales doar cu promisiuni de la Ministerul Agriculturii, care nu s-au concretizat, aceștia au decis să protesteze în fața guvernului. ”La Ministerul Agriculturii nu mai avem ce căuta”, spune președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc.

El spune că inclusiv crescătorii de ovine vor să se alăture protestului. Nemulțumirile crescătorilor sunt legate în principal de întârzierea subvențiilor și de refuzul Ministerului Agriculturii de a face anumite modificări la Ordinul 619. ”Decizia noastră este ca în cel mai scurt timp să facem un protest la guvern. Am avut ședință, iar decizia este unanimă. Vom face lista de revendicări. Avem o listă deja agreată, dar fiecare coleg va adăuga problemele din județul pe care îl reprezintă. Cred că marți vom depune cererea de organizare de protest. Ceea ce înseamnă că joi sau vineri vom fi deja în stradă”, a mai explicat la RFI Claudiu Frânc.

Emisiunea Rural din 22 Februarie by RFI Romania