Producătorii și cei din industria alimentară ies în stradă din cauza...reciclării

Oamenii sunt nemulțumiți de obligațiile pe care producătorii trebuie să le respecte, în sensul achitării unei penalități de 2 lei pentru fiecare kilogram de deșeu de ambalaj necolectat și nereciclat.

 Între timp, după noi discuții și negocieri cu autoritățile, lucrurile par a intra în așteptare, astfel că protestul se amână, spune Emil Dumitru, președintele Federației Naționale a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România - Pro Agro.

Patronatele și sindicatele din industria alimentară au solicitat, în data de 25 ianuarie, suspendarea obligației de plată a contribuției privind reciclarea ambalajelor până la crearea unui cadru legislativ ”transparent, echitabil și controlabil” pentru toți actorii din lanțul de reciclare, solicitând la unison demiterea ministrului Mediului pentru proasta gestionare a sistemului de colectare și reciclare și lipsa de control a autorităților.

Reprezentanții industriei de conserve din România și cei din piața laptelui au afirmat că plata taxei de reciclare de 2 lei/kilogramul de ambalaj va aduce falimentul multor fabrici de profil și disponibilizarea a peste jumătate dintre angajați din aceste sectoare, toate aceste costuri urmând să fie plătite din buzunarele consumatorilor.

Ministerul Mediului preciza, pe 21 ianuarie, într-un comunicat de presă, că intenția autorităților din domeniu nu este de a aplica penalități pentru fiecare kilogram de deșeu nereciclat, ci de a impulsiona un sistem funcțional de management al deșeurilor de ambalaje care să nu plaseze România în nefericita situație a unui infringement pe această temă, caz în care penalitățile europene ajung și la 200.000 euro pe zi.

În acest timp, agricultura europeană este în criză. Dacă în România problemele par evidente ṣi ele sunt multiple, din păcate, în restul continentului, lucrurile merg la fel de rău. Franṭa, cea mai puternic atinsă acum, este ṣi cea care cere clar o soluție europeană a crizei. În nordul Europei, situaṭia este mai puțin gravă, dar rămâne preocupantă. La Bruxelles, de unde o soluție ar trebui să vină, pentru moment se țin discursuri ṣi se fac promisiuni, după cum transmite corespondentul RFI Mihaela Gherghișan.