Industria cărnii de porc este intr-o situație dificila. Peste porcina africana, creșterea prețurilor furajelor și scăderea prețului cărnii de porc ii duc pe producători in zona de dificultate financiară. De asemenea, reprezentanții producătorilor de carne de porc considera ca limitarea numărului de porci crescuți in gospodariile populației este utila pentru combaterea pestei porcine africane. Pe de alta parte, cultivatorii de goji din România doresc sa crească producția in țara.
Invitati: Ioan Ladosi, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc, Adrian Nicolae, președintele Asociației Naționale a Producătorilor de Goji, Goji Românesc, Mihaela Gherghisan, corespondent RFI România la Bruxelles.
Jurnal Rural
România, poziții de top la exportul european de grâu și porumb. Exporturile de porumb ale Uniunii Europene în sezonul 2020/2021 au ajuns la aproximativ 1,3 milioane de tone până la data de 31 ianuarie 2021, arată datele publicate de Comisia Europeană. Este vorba de mai puțin de jumătate față de cantitatea de trei milioane tone de porumb exportată în aceeași perioadă a sezonului precedent.
În rândul statelor membre, cel mai mare exportator de porumb este România cu 854.000 de tone, adică aproximativ 67% din exporturile totale ale Uniunii Europene, informează Agerpres. De asemenea, exporturile de grâu s-au cifrat la 15 milioane de tone, în scădere față de 18 milioane de tone, în perioada similară a sezonului precedent. Cei mai mari exportatori de grâu sunt: Franța (4 milioane tone), Lituania (2,3 milioane tone), Letonia (1,9 milioane tone). România a exportat 1,5 milioane tone.
Industria de lactate, creștere și profit mai mare
Cifra de afaceri consolidată a producătorilor de lactate și brânzeturi din România a crescut cu 5% în 2019, față de 2018, la 5,4 miliarde lei, în timp ce producția de lapte de consum a crescut cu 8%, arată un studiu Coface. Una din vulnerabilitățile sectorului este că mai mult de o treime din companii au înregistrat o scădere a veniturilor în 2019, iar 34% dintre companii au înregistrat o pierdere netă. Cele mai multe companii din cele analizate de Coface sunt încadrate drept companii cu un risc scăzut al afacerii. Punctele forte ale sectorului sunt că mai mult de jumătate din companii au înregistrat o creștere a rezultatului net și o creștere a profitabilității de la 4,3% în 2018 la 5,4% în 2019.
Controale sanitar-veterinare în industria avicolă
Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi a Municipiului Bucureşti (ANSVSA) au efectuat, în luna ianuarie, 168 de controale la nivel naţional, care au vizat companiile din sectorul avicol. S-au constatat o serie de deficienţe care, însă, nu au impus aplicarea de sancţiuni. Potrivit unui comunicat al ANSVSA au fost efectuate controale pe întregul lanț de producție, ambalare și comercializare de ouă și carne de pui.
Autoritatea sanitar-veterinară precizează că acţiunile de control în sectorul avicol se vor intensifica, în contextul evoluţiei la nivel internaţional a gripei aviare înalt patogene, și se vor desfăşura pe parcursul întregului an.
Vă prezentăm, în continuare, câteva știri pe scurt.
În România, modificarea cadrului legislativ care să permită, în condiţii de perfectă legalitate, producerea de seminţe tradiţionale este importantă. Aceste semințe au avantajul că sunt mai rezistente şi mai sănătoase, a declarat Constantin Dobrescu, vicepreşedintele Federaţiei Asociaţiilor Apicole din România – ROMAPIS. Acesta a afirmat că seminţele tradiţionale, chiar dacă sunt mai puţin productive, sunt independente de folosirea pesticidelor. Potrivit vicepreședintelui ROMAPIS, România este unul dintre principalii producători şi exportatori de porumb din Europa în condiţiile în care de opt ani la rând, Ministerul Agriculturii a acordat derogări pentru folosirea pesticidelor din clasa neonicotinoidelor, interzise în restul Europei.
În Croația, se discută despre despre avantajele aduse de aderarea la Uniunea Europeană, dar fermierii sunt nemulțumiți că surplusul de producție din statele membre se vinde pe piața internă la prețuri de dumping, a declarat un eurodeputat croat, potrivit Euractiv. Cu ocazia unei dezbateri privind viitorul politicii agricole comune, eurodeputatul a spus că este dificil pentru fermierii croați să țină pasul cu cei din alte state membre.
În Germania, Asociația Fermierilor a protestat în fața guvernului federal cerând cancelarului Angela Merkel să oprească legea privind protecția insectelor. Pachetul de legi a fost un punct de dispută între ministerele agriculturii și cel al mediului, informează Euractiv. Fermierii germani au afirmat într-o declarație de presă că propunerea legislativă va avea „consecințe fatale” și că „mii de familii de fermieri au viitorul sub semnul întrebării”. În ciuda criticilor, ministrul mediului susține ferm adoptarea legislației.
În Irlanda, președintele Asociației Fermierilor a cerut ministrului agriculturii să efectueze o analiză a impactului politicilor de biodiversitate asupra fermelor din Uniunea Europeană care să țină cont de implicațiile economice și sociale.
În Spania, guvernul a decis să sporească protecția lupilor, dar Asociația tinerilor fermieri a avertizat că legislația va crea mari probleme. Fermierii nu vor putea să își apere animalele de atacurile animalelor sălbatice. Aceste atacuri au făcut anul trecut 4.000 de victime în rândul vacilor, vițeilor, oilor și caprelor, afirmă crescătorii de animale din nordul Spaniei.
În Franța, gripa aviară continuă să facă ravagii. La începutul lunii februarie, erau confirmate 422 de zone în care acționează virusul gripal. Pentru a opri răspândirea, a crescut raza de ucidere preventivă a păsărilor de curte și s-au creat zone de supraveghere. Pe parcursul ultimei luni, pentru a preveni propagarea gripei aviare, au fost sacrificate două milioane de păsări de curte, în majoritate rațe. Pentru a-i ajuta pe fermierii afectați, guvernul a anunțat un program de susținere financiară.