Ministerul Agriculturii ar trebui să publice lunar situaţia concentraţiei de pesticide din legume şi fructe, susține Federaţia Agrostar. Cererea vine după ce presa a scris că aceste produse conţin cantităţi mari de pesticide, iar afirmația aduce prejudicii financiare fermierilor.
În ultimele zile, mass-media a difuzat o ştire potrivit căreia legumele şi fructele româneşti conţin cantităţi mari de pesticide şi sunt periculoase pentru consumatori. Astfel de informaţii trebuie clarificate urgent de către autorităţi atât pentru siguranţa consumatorului, cât şi pentru că aduc prejudicii mari, financiare şi de imagine, producătorilor români, susține Federația Agrostar.
Ar trebui ca Ministerul Agriculturii să difuzeze lunar sau trimestrial o situaţie reală privind concentraţia de pesticide în legumele şi fructele româneşti bazată pe analizele făcute de Agenţia Fitosanitară, singura agenţie acreditată pentru efectuarea unor astfel de analize.
O astfel de măsură se impune cu atât mai mult, menționează un comunicat al Agrostar, cu cât nu putem să nu remarcăm faptul că această ştire apare în contextul în care prevederile Legii 321/2009 nu se aplică, supermaketurile şi hipermaketurile motivând că produsele româneşti ”nu corespund din punct de vedere vizual” pentru a le achiziţiona. Şi, pentru că ”nu corespund”, în prezent, legumele şi fructele româneşti nu se regăsesc în aceste magazine în cantităţile stabilite de lege, spune secretarul general al Agrostar, Horaţiu Raicu.
El consideră că este de datoria Ministerul Agriculturii să ia măsuri astfel încât producătorii români, grav afectaţi de secetă şi de întârzierea plăţii subvenţiilor, să nu aibă de suferit şi de pe urma unor astfel de informaţii vehiculate în spaţiul public.
Dezbatem această problemă cu secretarul general al Agrostar, Horațiu Raicu, și cu Mihaela Gherghișan, corespondent RFI la Bruxelles.
Și tot astăzi discutăm despre refuzul Egiptului de a mai cumpăra grâu de la fermierii români. Amintim că recent grâul românesc contractat de importatori egipteni a fost refuzat la destinație pe motiv că nu ar fi respectat parametrii de calitate, respectiv ar fi fost infestat cu cornul secarei.
Fiind vorba despre o cantitate de 63.000 de tone de grâne și o situație care afectează imaginea de exportator de cereale a României, Ministerul Agriculturii a emis o informare în care acuză egiptenii că, în realitate, nu calitatea ar fi problema, ci se încearcă presiuni pentru scăderea prețului la grâul deja contractat.
”MADR a luat la cunoştinţă problemele pe care un operator român de pe piaţa grâului le întâmpină în relaţia comercială directă cu importatorii din Egipt care au refuzat achizitionarea a 63.000 de tone de grâu deja contractate. Precizăm că, din punct de vedere calitativ, grâul românesc respectă toate condiţiile de calitate, nivelul de infestare cu ciuperca fitoparazită ”cornul secarei” fiind sub 0,05%. În situaţia particulară a operatorului român, procentul de infestare cu ciuperca în cauză a fost de 0,0001%, deci de o mie de ori mai mic decât limita maximă admisă, care este de 0,1%. Considerăm că practicile importatorului egiptean nu au în vedere calitatea grâului, cât intenţia de a mări presiunea asupra preţului mărfii deja contractate, grâul românesc îndeplinind condiţiile de calitate solicitate pe piaţa cerealelor”, se arată în informarea MADR.
Pentru emisiunea Rural, ministrul agriculturii Achim Irimescu spune că motivele invocate de egipteni sunt puerile, fiind vorba doar de o încercare de a scădea prețul.