Implicarea tinerilor în sectorul agricol devine esențială atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană. De aceea, programele europene în domeniu și inițiativele private sunt importante. De asemenea, există păreri diferite în ceea ce privește fermele mari și cele mici, în ceea ce privește acordarea subvenţiilor. Este clar, însă, că România are nevoie de ambele tipuri de agricultură.
Invitaţi: Cătălin Iliescu, tânăr fermier, Radu Martinescu, tânăr fermier, Florian Marin, reprezentant al României în Comitetul Economic şi Social, Marius Ogrezeanu, fondator Agribusinessjob, Mihaela Gherghisan, corespondent RFI la Bruxelles.
Jurnal rural european
Rusia pune frână exportului de cereale ucrainene pe coridoarele maritime;
Încă trei planuri strategice aprobate de Bruxelles;
Opoziție în Parlamentul European față de propunerile Comisiei privind emisiile industriale;
Berea festivalului Oktoberfest, protejată de indicația geografică.
Rusia pune frână exportului de cereale ucrainene pe coridoarele maritime
Exportul de cereale ucrainene s-ar putea reduce drastic, după retragerea Rusiei din acordul intermediat de Organizația Națiunilor Unite care a permis Ucrainei să reia livrările de produse agricole prin porturile de la Marea Neagră.
Anunțul de ieșire din acord lansat sâmbătă, 29 octombrie, de Moscova, după numai două luni de la parafare, a alertat comunitatea internațională care a reacționat prompt, potrivit Reuters. Uniunea Europeană, Națiunile Unite, NATO i-au cerut Rusiei să reconsidere decizia și să reînnoiască de urgență acordul pentru a evita intrarea într-o criză alimentară globală, în contextul în care Ucraina este principal exportator de cereale și de îngrășăminte chimice pe piața mondială. „Decizia Rusiei de a suspenda participarea la acordul privind Marea Neagră pune în pericol principala rută de export de cereale și îngrășăminte, necesare pentru a atenua criza alimentară globală cauzată de războiul său împotriva Ucrainei", a scris șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, pe Twitter.
Acordul a fost semnat în data de 22 iulie și ar fi urmat să expire la 19 noiembrie, însă Națiunile Unite se așteptau să fie prelungit. Peste 9 milioane de tone de porumb, grâu, floarea soarelui, orz, rapiță și soia au fost exportate în cadrul acordului. 4 milioane de tone de produse agricole au fost livrate prin Marea Neagră în septembrie, iar obiectivul viza atingerea nivelului de dinainte de război, de 5 milioane de tone exportate de Ucraina în fiecare lună.
Negocierile între părți continuă.
Încă trei planuri strategice aprobate de Bruxelles
Comisia Europeană a aprobat, la sfârșitul săptămânii trecute, planurile strategice ale Croației, Sloveniei și Suediei pentru politica agricolă comună care începe la 1 ianuarie 2023. Astfel, numărul statelor membre pentru care planurile naționale au fost aprobate de executivul european a ajuns la 12.
Cele trei planuri aprobate vineri totalizează un buget de aproape 9 miliarde de euro, din care 2,7 miliarde de euro sunt dedicate obiectivelor de mediu, climei și eco-schemelor, iar 227 de milioane de euro sunt destinate tinerilor fermieri.
Toate cele trei planuri au o puternică dimensiune de mediu, transmite DG Agri. Slovenia și Suedia au alocat aproape 60% din bugetul lor de dezvoltare rurală obiectivelor de mediu și climă.
Planul Sloveniei va sprijini, printre altele, producția de energie regenerabilă din agricultură, permițând fermierilor să investească în biogaz, biometan și în sisteme de încălzire cu apă geotermală pentru consumul propriu. 800 de apicultori sloveni vor primi ajutor specific pentru menținerea sau trecerea la apicultura ecologică.
Suedia pune un accent puternic pe captarea carbonului, pe biodiversitate și pe practicile agricole durabile în zonele în care condițiile pentru agricultură sunt dificile, cum ar fi munții, zonele dominate de păduri sau zonele nordice.
Croația se concentrează pe reducerea emisiilor de carbon și pe soluții de tratare a gunoiului de grajd. 20% din plățile directe vor fi alocate către fermierii mici și mijlocii care exploatează până la 30 de hectare de teren agricol.
Opoziție în Parlamentul European față de propunerile Comisiei privind emisiile industriale
Propunerile Comisiei Europene de modificare a directivei privind emisiile industriale în domeniul agriculturii, care privesc fermele de bovine, de păsări și de porci, s-au lovit, săptămâna trecută, de opoziția eurodeputaților din Comisia de agricultură a Parlamentului European. A trata agricultura ca pe o industrie este „îngrozitor", a spus europarlamentarul belgian de centru-dreapta Benoît Lutgen, raportor pentru dosarul comisiei AGRI, citat de Euractiv, accentuând importanța trasării unei granițe între fermele industriale și cele de familie. Este o situație unică în Comisia de agricultură din Parlamentul European, în care eurodeputații au adoptat o poziție comună pentru respingerea unei propuneri a executivului european.
Principala miză este unde vor seta europarlamentarii pragul pentru aprobarea regulilor antipoluare.
În luna aprilie, Comisia Europeană a finalizat propunerile de revizuire a Directivei privind emisiile industriale, iar în domeniul agriculturii a extins aria de aplicabilitate asupra a noi ferme avicole și de creștere a porcinelor prin reducerea pragului UVM la 150 și, pentru prima dată, a inclus sub incidența directivei fermele de bovine.
La sfârșitul lunii septembrie, în Consiliul Agrifish, majoritatea miniștrilor agriculturii din țările membre și-a exprimat dezacordul cu privire la propunerile Comisiei, considerând, asemenea raportorului comisiei de specialitate din Parlamentul European, că ar conduce la o scădere drastică a fermelor zootehnice mici.
Euractiv anticipează că lupta dintre Comisie și eurodeputați în privința acestei directive va continua până la sfârșitul mandatului legislativ.
Berea festivalului Oktoberfest, protejată de indicația geografică
„Oktoberfestbier", berea germană produsă în München și comercializată în special la cel mai renumit festival al berii din lume, Oktoberfest, a obținut standardul european de indicație geografică protejată, săptămâna trecută. Anunțul a fost făcut de Comisia Europeană, care a subliniat că noul nume va fi adăugat la lista celor 1.598 de produse alimentare deja protejate.
„Oktoberfestbier" a devenit berea sărbătorii Oktoberfest începând cu anul 1872 și de-a lungul timpului a trecut printr-un proces de transformare, devenind o versiune mai ușoară, mai pe gustul celor care participau la festivalul berii, însă metodele de producție au rămas bazate pe „Legea purității berii din München" care datează din anul 1487. Statutul special și reputația îmbogățită de nenumărate articole în care a fost menționată au făcut ca berea „Oktoberfestbier" să devină vedetă în întreaga lume. De acum, poate fi vândută cu eticheta europeană care îi atestă standardul de indicație geografică protejată.