AcasăEmisiuneProducătorii români au nevoie de programe specifice de sprijin

Producătorii români au nevoie de programe specifice de sprijin

După ce anul trecut fermierii și producătorii de legume și fructe au avut scăderi importante ale producției, anul acesta ei au speranțe că vor reuși să obțină rezultate semnificativ mai bune. Pentru ca acest lucru să se întâmple, organizațiile din domeniu susțin că este nevoie de dialog cu autoritățile pentru construirea unor programe de sprijin care să susțină producția autohtonă.

Invitaţi: Alina Crețu, director executiv, Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR), Aurel Tănase, președintele Organizației Interprofesionale din domeniul legume-fructe, Mihaela Gherghişan, corespondent RFI la Bruxelles.

Jurnal Rural

Programul „Tomata” nu va continua în 2021

Ajutorul de stat pentru subvenţionarea accizei la motorina utilizată în agricultură se va menține până la finalul anului 2023, transmite europarlamentarul Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru siguranță alimentară din Parlamentul European, după întâlnirea de săptămâna trecută cu ministrul agriculturii, Adrian Oros. De asemenea, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va finanţa în continuare programul „Usturoiul”, programul pentru susţinerea crescătorilor de porci din rasele tradiţionale, Bazna şi Mangaliţa, precum și programul de ajutor de minimis destinat apicultorilor. În schimb, programul ,,Tomata” nu va mai continua în anul 2021 și este înlocuit cu programul ,,Legume în spații protejate”, o măsură de sprijin pentru toți legumicultorii care cultivă legume în sere și solarii.

93% din fermierii eligibili, autorizați la plată

Peste 760.000 de fermieri, reprezentând aproape 93% din numărul total al fermierilor eligibili care au depus Cerere unică de plată în Campania 2020, au fost autorizați la plată de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Suma totală autorizată la plată este de aproximativ 2 miliarde de euro și este acoperită din fonduri europene și din bugetul național. Procesul de autorizare continuă.

Viermele de făină, sigur pentru consumul uman

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a decis, săptămâna trecută, că viermele de făină este sigur pentru consumul uman, atât ca atare cât și ca aditiv pudră, transmite Bloomberg. Aceasta este prima evaluare a EFSA cu privire la riscul insectelor ca nou produs alimentar, în condițiile în care Autoritatea mai are alte 14 solicitări în analiză pentru insecte, de la greieri la lăcuste. Opinia exprimată săptămâna trecută de EFSA este doar primul pas în procesul la finalul căruia autoritățile vor decide dacă vor aproba vânzarea de snacks-uri, batoane de proteine, fursecuri și alte produse alimentare care să conțină insecte printre ingrediente, scrie Agerpres.

Compania de cercetare Arcluster anticipează că decizia EFSA va impulsiona afacerile fermelor de insecte pentru care previzionează o creștere de până la zece ori, cu vânzări de peste 4,1 miliarde de dolari la nivel global, până în anul 2025.

Insectele devin o sursă sustenabilă de proteine grație impactului lor redus asupra mediului și valorii nutriționale ridicate, atrăgând finanțare din partea fondurilor de investiții și atenția unor giganți din industria alimentară precum Cargill și Nestle.

Uniunea Europeană pierde primul loc la exportul global de grâu

Uniunea Europeană pierde rolul de principal exportator global de grâu pe care l-a avut în sezonul precedent, în favoarea Rusiei. Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) estimează că Rusia redevine cel mai mare furnizor de grâu pe piețele internaționale, în anul comercial 2020-2021 care se încheie la 30 iunie, în ciuda restricțiilor la export impuse de autoritățile de la Moscova.

În decembrie 2020, guvernul rus a anunțat măsuri restrictive pentru exportul anumitor cereale și semințe oleaginoase ca răspuns la prețurile interne ridicate, în pofida unor producții record.

Anul trecut, în perioada iulie – decembrie, livrările de grâu rusesc pe piețele externe au totalizat în jur de 25 de milioane de tone, aproape cât prognoza pentru exporturile americane în întregul an comercial curent. Potrivit USDA, Statele Unite vor fi al doilea furnizor global de grâu, urmate de Uniunea Europeană.

Vă prezentăm, în continuare, câteva știri europene, pe scurt

Președinția rotativă portugheză a Consiliului UE vrea un Acord PAC

Președinția rotativă portugheză a Consiliului Uniunii Europene, preluată la 1 ianuarie a.c., nu a ascuns dorința sa de a ajunge, în următoarele luni, la un acord cu negociatorii Parlamentului European în privința viitoarei Politici Agricole Comune. „În următoarele șase luni, vom fi dedicați încheierii negocierilor PAC”, a declarat ministrul agriculturii portughez Maria do Céu Antunes pentru euractiv.com.

În ceea ce privește Parlamentul European, negociatorii continuă să insiste asupra faptului că pozițiile privind arhitectura verde a PAC, principalul motiv al disputelor, sunt încă foarte îndepărtate de un acord comun.

Practici agricole finanțate de viitoarea PAC

Comisia Europeană a publicat, săptămâna trecută, o listă cu potențiale practici agricole pe care schemele ecologice le-ar putea sprijini în viitoarea Politică Agricolă Comună. Pentru a fi susținute de eco-scheme, practicile agricole ar trebui să acopere activitățile legate de climă, mediu, bunăstarea animalelor și rezistența la antimicrobiene.

Irlanda, cel mai mare beneficiar al fondului Brexit

Irlanda urmează să primească cea mai mare parte din fondul de recuperare Brexit, cu o alocare de peste 1 miliard de euro, aproximativ 25% din total. Știrea a fost bine primită de sectorul agroalimentar irlandez, iar operatorii din domeniu vor să se asigure că fondurile vor fi investite pentru creșterea competitivității și a capacității de inovare a sectorului, precum și pentru îmbunătățirea competențelor vamale.

Polonia, exporturi de produse alimentare în creștere

Exporturile agricole și alimentare din Polonia au crescut cu 7% după primele zece luni ale anului 2020, până la 28,3 miliarde de euro, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, potrivit unui centru național de sprijinire a agriculturii (KOWR). În același timp, importurile agricole și alimentare în Polonia au crescut cu 5%, până la 18,5 miliarde euro. Cea mai mare parte a produselor alimentare poloneze a fost exportată către țările UE, livrările în spațiul intracomunitar cifrându-se la 22,7 miliarde euro, adică 80% din total. Germania a fost principala destinație pentru produsele alimentare poloneze, urmată de Marea Britanie, Olanda, Franța și Italia.

 

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare