Orientarea “verde” a agriculturii europene se lovește de observațiile fermierilor. Instituțiile europene fac o analiză la zi a stadiului implementării politicilor agricole și a strategiilor atașate, “De la fermă la furculiță” și “Pactul verde”.
Invitaţi la Rural: Dacian Ciolos, europarlamentar, Achim Irimescu, ministru plenipotenţiar la Reprezentanţa României pe lângă UE, Doris Marquard, director DG Agri.
Jurnal rural european
- Miniștrii agriculturii din UE, în vizită de studiu, în Suedia;
- Evaluarea suplimentară a impactului reducerii pesticidelor, aproape de final;
- Spania lansează rețelele mobile 5G în zonele rurale;
- Deputații europeni cer mai multe resurse pentru fermieri și un plan de securitate alimentară;
- Dacă nu va fi UE-Mercosur, ar putea fi Mercosur-China;
Miniștrii agriculturii din UE, în vizită de studiu, în Suedia
Miniștrii agriculturii din statele membre s-au reunit, săptămâna trecută, la Stockholm, pentru o întâlnire informală, unde au discutat teme care privesc tranziția ecologică a agriculturii și silviculturii în Uniunea Europeană. A fost o ocazie pentru președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene, care se încheie la sfârșitul acestei luni, de a-și face cunoscute condițiile în care se lucrează în agricultura Suediei, inovațiile și cercetarea din domeniu. „Vizitele de studiu au reprezentat o oportunitate de a evidenția rolul pe care inovațiile precum vehiculele agricole electrificate îl vor juca în următoarea etapă de dezvoltare a agriculturii. Suedia este lider în acest domeniu, iar vizitele au fost foarte apreciate și inspirate”, a declarat Peter Kullgren, ministrul suedez al afacerilor rurale, la finalul întâlnirii.
Următoarea reuniune a Consiliului Agrifish este programată să aibă loc la începutul săptămânii viitoare, la Luxemburg. Pe agendă se află și Regulamentul privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR). Președinția suedeză va prezenta un Raport privind progresul legislativ al propunerii Comisiei, iar miniștrii europeni de resort vor avea posibilitatea de a face un schimb de opinii pe această temă.
Evaluarea suplimentară a impactului reducerii pesticidelor, aproape de final
Planul Uniunii Europene de a reduce la jumătate utilizarea și riscul pesticidelor până în anul 2030 va avea cel mai mare impact asupra culturilor care joacă un rol relativ minor pentru securitatea alimentară și a furajelor, cum ar fi strugurii, hameiul și roșiile, apreciază Comisia Europeană în evaluarea suplimentară pe care o pregătește pentru a răspunde solicitării miniștrilor agriculturii din statele membre, potrivit euractiv.com
Documentul subliniază că un aspect care ar putea contribui la obiectivele strategiei Farm to Fork este reducerea utilizării pesticidelor pe terenurile neagricole, cum ar fi zonele urbane, facilitățile sportive și de agrement și grădinile private.
O nouă evaluare a impactului asupra producției agricole și consecințele asupra disponibilității și prețului furajelor și alimentelor au fost solicitate de miniștrii de resort ca urmare a schimbării contextului după invazia Ucrainei de către Rusia, a creșterii preocupărilor pentru securitatea alimentară globală, precum și a apariției secetelor frecvente în mai multe zone din Uniunea Europeană.
Comisia consideră că pe termen mediu prețurile la energie se calmează și că piețele agricole din Uniunea Europeană au absorbit deja parțial efectele rezultate în urma războiului. De asemenea, oferă un orizont de timp până la care un număr satisfăcător de alternative la pesticidele convenționale vor fi disponibile în Europa, anul 2030. Executivul nu deține date precise pentru a evalua influențele reducerii pesticidelor asupra competitivității și profitabilității fermelor mici și mijlocii, dar estimează un posibil cost suplimentar de 180 de euro, anual, pentru consilierea obligatorie, în conformitate cu noile reguli, mai scrie sursa citată.
Spania lansează rețelele mobile 5G în zonele rurale
Comisia Europeană a aprobat o schemă spaniolă de ajutor de stat, în valoare de 680 de milioane de euro, pentru a sprijini lansarea rețelelor mobile 5G în zonele rurale. Schema va fi finanțată în întregime prin intermediul Facilității de redresare și reziliență și va ajuta la introducerea unor servicii 5G inovatoare în mediul rural, cum ar fi agricultura inteligentă, sănătatea digitală, industria digitalizată, conducerea autonomă sau serviciile bazate pe cloud.
Ajutorul poate fi acordat până la 31 decembrie 2025, sub forma unor granturi directe către operatorii de comunicații electronice, iar rețelele mobile 5G vor trebui să intre în funcțiune până în luna februarie 2026, cel târziu, informează un comunicat al executivului european. Schema are scopul de a contribui la reducerea inegalităților sociale sau regionale, în Spania.
Deputații europeni cer mai multe resurse pentru fermieri și un plan de securitate alimentară
Într-o rezoluție adoptată săptămâna trecută, deputații europeni solicită mai multe resurse pentru fermieri și un plan de securitate alimentară al Uniunii Europene, bazat pe stocuri de alimente și de proteine și pe o strategie pentru furaje. Europarlamentarii doresc ca blocul comun să devină mai puțin dependent de țările terțe și să diversifice aprovizionarea cu importuri critice, cum ar fi îngrășămintele, furajele și materiile prime. Ei spun că produsele alimentare și agricole ar trebui să facă parte din acordurile comerciale, pentru a combate concurența neloială din partea producătorilor din țări terțe unde legislația este mai puțin strictă, și lansează un apel către statele membre să inițieze și să deruleze campanii de prevenire a risipei alimentare. De asemenea, Parlamentul European solicită garanții care să asigure că implementarea Pactului verde nu afectează antreprenorii și activitatea agricolă din Uniunea Europeană.
Dacă nu va fi UE-Mercosur, ar putea fi Mercosur-China
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a propus ca acordul comercial dintre Uniunea Europeană și blocul sud-american Mercosur să fie încheiat până la sfârșitul anului și a transmis un mesaj clar în acest sens în timpul vizitelor sale în Brazilia și Argentina, săptămâna trecută, scrie publicația Politico. Bruxelles-ul se pregătește să accelereze discuțiile înaintea summit-ului UE-America Latină de la mijlocul lunii iulie. Negocierile se poartă acum în jurul documentului adițional prezentat de Comisia Europeană la începutul acestui an, care include obligații suplimentare de durabilitate, pentru țările Mercosur. Deși încă există critici și controverse legate de Acord, în privința protecției climei, a defrișărilor din Amazon și a diferențelor între standardele de sănătate și de mediu pentru produsele agricole ce ar urma să fie importate în Uniunea Europeană, oficialii de la Bruxelles sunt hotărâți să ratifice acordul de liber schimb cât mai curând posibil, pe fondul temerilor tot mai mari că țări precum Brazilia se îndreaptă spre înțelegeri comerciale cu China. Rămâne de văzut dacă negocierile și legăturile istorice dintre Spania, care va prelua la 1 iulie președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, și țările Mercosur vor conduce la validarea acordului.