Fermierii români ca și alți agricultori din state membre protestează în stradă. Cererile lor se pot rezolva fie prin adaptarea legislației naționale, cu bani de la bugetul european sau național. O parte din soluții se pot găsi, însă, la nivel european, printr-o bună colaborare cu statele membre.
Invitați la Rural: Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE, Vlad Gheorghe, eurodeputat, grupul Renew, Mihaela Gherghișan, corespondent RFI România la Bruxelles.
Jurnal rural european
- Fermierii români vor să schimbe agenda Agrifish din ianuarie;
- Prioritățile președinției belgiene cu privire la sectorul agricol;
- Începe dialogul pe tema viitorului agriculturii în UE;
- Cehia, ajutor de stat pentru crescătorii de păsări și suine;
- Italia primește bani europeni pentru a combate gripa aviară;
- Producătorii polonezi de porumb, beneficiari ai unei scheme de ajutor de stat;
- La Berlin, începe „Davosul afacerilor agricole”.
Fermierii români vor să schimbe agenda Agrifish din ianuarie
La prima reuniune din acest an a miniștrilor agriculturii din statele membre, care are loc marți, 23 ianuarie a.c., în Consiliul Agricultură și Pescuit, președinția belgiană prezintă programul de lucru pentru semestrul în curs. Reprezentanții Comisiei Europene deschid dezbaterile pe tema dialogului strategic privind viitorul agriculturii în Europa și comerțul agricol, în cadrul cărora, cel mai probabil, va fi discutată și problema exporturilor de produse agricole ucrainene. Miniștrii vor avea, de asemenea, un prim schimb de opinii referitoare la cadrul de monitorizare a pădurilor. Mai multe state membre au adus pe ordinea de zi a reuniunii o serie de teme, precum sancțiunile pentru produsele agricole importate din Rusia, punerea în aplicare a sistemului de monitorizare a suprafețelor, îngrășăminte chimice produse prin recuperarea azotului din gunoiul de grajd, rolul PAC în garantarea unei producții alimentare de bună calitate sau inițiativa privind reziliența la stresul hidric.
Cu ocazia reuniunii oficialilor agricoli din Uniunea Europeană, fermierii români, angajați în acțiuni de protest pe parcursul mai multor zile, au transmis ministrului agriculturii, într-o scrisoare deschisă, să susțină în Consiliu prelungirea derogărilor de la standardele de mediu privind rotația culturilor și zonele neproductive și unele măsuri de control privind transportul și importul de produse agricole ucrainene în spațiul comun, sub amenințarea extinderii demonstrațiilor până la Bruxelles.
Prioritățile președinției belgiene cu privire la sectorul agricol
Președinția belgiană a Consiliului Uniunii Europene, care a preluat mandatul la 1 ianuarie a.c., a publicat programul semestrial pe site-ul oficial. Abordarea va fi în direcția trasată de Pactul verde european. În domeniul agroalimentar, președinția va urmări creșterea durabilității producției agricole și piscicole și a consumului de alimente sănătoase și va acorda prioritate sănătății și bunăstării animalelor. În acest scop, va invita statele membre să împărtășească cele mai bune practici din fermele lor, va promova alimentația sănătoasă în școli și va redeschide dezbaterea asupra sistemelor voluntare de etichetare nutrițională introduse deja în unele țări din Uniunea Europeană. De asemenea, se va concentra pe lansarea vaccinurilor împotriva bolilor epizootice predominante.
Un obiectiv al președinției belgiene este de a promova aspectele ce țin de siguranța alimentară și creșterea transparenței pe lanțul „De la fermă la furculiță”. În acest sens, și-a stabilit ca țintă finalizarea dosarului privind directivele pentru micul dejun, care presupun, în principal, modificarea definiției unor alimente, precum marmelada, parametri mai stricți pentru lapte sau excluderea zahărului din sucul de fructe și îmbunătățirea etichetei pentru miere, prin introducerea unor informații clare referitoare la origine. În plus, va continua discuțiile privind noile tehnici genomice și utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor. Totodată, va deschide un proces de reflecție asupra politicii agricole comune post-2027.
Începe dialogul pe tema viitorului agriculturii în UE
Comisia Europeană lansează în data de 25 ianuarie a.c. dialogul strategic privind viitorul agriculturii în blocul comun, potrivit unui comunicat de presă emis de Copa-Cogeca săptămâna trecută. Dezbaterea a fost anunțată de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în discursul său privind starea Uniunii din septembrie 2023. În decembrie, în cadrul conferinței „Zilele sectorului agroalimentar al UE”, von der Leyen a confirmat că dialogul va începe în luna ianuarie, cu scopul de a depolariza părerile despre tranziția verde și pentru a echilibra discursul cu privire la aspecte precum reducerea pesticidelor și a îngrășămintelor.
Ambiția Comisiei este de a aduce la masa discuțiilor toți actorii din lanțul alimentar, inclusiv societatea civilă, pentru a oferi o perspectivă sectorului agricol fără a forța limitele planetei și ale ecosistemelor sale.
Cehia, ajutor de stat pentru crescătorii de păsări și suine
Cehia a obținut aprobarea Comisiei Europene pentru două scheme de ajutor de stat, în valoare totală de 1,46 de miliarde de euro. Sumele vor fi eliberate către fermierii din sectorul zootehnic sub forma subvențiilor directe, pentru a le sprijini acțiunile de prevenire a unor boli ale păsărilor de curte și suinelor.
Schemele se vor desfășura până la 31 decembrie 2029 și sunt deschise fermierilor mici, mijlocii și mari din Cehia, care pun în aplicare măsuri de dezinfecție, dezinsecție, deratizare, precum și alte operațiuni de biosecuritate, informează Executivul european într-un comunicat de presă. Ajutorul va acoperi până la 50% din costurile eligibile.
Italia primește bani europeni pentru a combate gripa aviară
Italia primește aproape 47 de milioane de euro din rezerva agricolă, pentru a ajuta fermierii din zonele afectate de focare de gripă aviară, în urma votului pozitiv acordat de statele membre. Fondurile europene vor acoperi 50% din cheltuielile suportate de Italia pentru a sprijini fermierii care au suferit pierderi. Plățile cofinanțate din rezerva agricolă trebuie efectuate până cel târziu la 30 septembrie 2024.
Producătorii polonezi de porumb, beneficiari ai unei scheme de ajutor de stat
Polonia poate acorda 230 de milioane de euro producătorilor locali de porumb, în cadrul unei scheme de ajutor de stat aprobată săptămâna trecută de Comisia Europeană. Măsura de sprijin va fi deschisă fermierilor care riscă să piardă lichiditate financiară din cauza dificultăților de pe piața agricolă provocate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, informează Executivul european. Ajutorul nu va depăși 280.000 de euro pentru un beneficiar și va fi acordat până la 30 iunie 2024.
La Berlin, începe „Davosul afacerilor agricole”
În perioada 19 – 28 ianuarie, la Berlin, se desfășoară cea de-a 88-a ediție a expoziției internaționale de produse agricole, alimentare și horticole „Săptămâna Verde 2024”. Aproximativ 1.400 de expozanți din 60 de țări prezintă produse sau animale și sunt așteptați până la 300.000 de vizitatori. Organizatorii numesc acest târg tradițional „Davosul afacerilor agricole”, datorită numărului impresionant de forumuri, seminarii, conferințe, unde se dezbat cele mai actuale probleme, cum ar fi protecția climei, economia circulară, conservarea resurselor și utilizarea durabilă a terenurilor. Expoziția creează evenimente dedicate școlarilor și puncte de contact pentru studenții care vor să se angajeze în sectorul agroalimentar.
Ministerul român al agriculturii participă anual la acest eveniment, cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale și în cadrul căruia sunt promovate produse agroalimentare locale, potrivit unui comunicat al instituției.