În ediția de astăzi discutăm despre cercetarea agricolă din România, domeniu care a suferit mari pierderi în ultimii 25 de ani. Așa că oficialii din minister au decis că este nevoie de o restructurare a domeniului.
Oficialii din ministerul de resort susțin că în acest fel ar putea fi alocați mai mulți bani domeniului. După 1989, sectorul de cercetare agricolă a suferit o puternică presiune asupra fondului funciar, în condițiile în care suprafețele de teren dedicate cercetării s-au redus de la 156.000 de hectare la numai 28.000 de hectare. În plus, de la 121 de unități de cercetare s-a ajuns la doar 57, iar numărul de cercetători a scăzut de la 3.050 în anii '90, la circa 600 în prezent.
Din acest moment nu se mai vorbește nici de reducerea suprafețelor aflate în patrimoniul institutelor, nici de concedieri, spune în emisiunea Rural secretarul de stat în ministerul agriculturii Ioan Uțiu. E nevoie însă de o schimbare, iar asta înseamnă stabilirea a patru mari direcții de cercetare, iar institutele se vor alipi fiecare, în funcție de specific, unei direcții sau alteia, spune oficialul de la agricultură. Discuțiile nu sunt încă finalizate, pentru că în final e vorba tot de finanțare, spune secretarul de stat Ioan Uțiu. Cele 4 conglomerate din cercetarea agricolă vor fi axate pe producție vegetală, horticultură-legumicultură, zootehnie și îmbunătățiri funciare, dar discuțiile nu sunt încă finalizate deoarece se mai lucrează la o inventariere cât mai clară a sectorului, a declarat ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Daniel Constantin.
Pe acest fond, federația sindicală din domeniul agricol Agrostar a cerut recent scoaterea stațiunilor de cercetare agricolă de sub tutela Academiei de Științe Agricole și Silvice, restructurarea acestora și autofinanțarea pe baza proiectelor. Federația Agrostar propune o inventariere a terenurilor pe care le mai dețin stațiunile de cercetare și organizarea acestora pe trei zone de cercetare: vegetal, zootehnie și horticultură. De asemenea, se impune o refacere a managementului și întocmirea unor strategii pe domenii, împreună cu ministerul agriculturii.