AcasăDe la tractorul clasic la cel ghidat prin GPS

De la tractorul clasic la cel ghidat prin GPS

Parcul de mașini agricole s-a înnoit în timp. Fermierii apelează la cumpărarea în sistem leasing și la fonduri europene. Specialiștii recomandă ca puterea utilajelor agricole să fie adaptată la suprafața agricolă exploatată.

Invitaţi: Mihai Ivaşcu, director marketing, Asociația Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România şi Mihaela Ghergişan, corespondent RFI România.

Jurnal Rural

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, citat de Agerpres, că în următoarea perioadă trebuie sprijinită ferma de familie, fără de care “viaţa la ţară nu prea are sens şi nu are perspectivă”. Adrian Oros a afirmat că acest lucru se află printre priorităţile sale și ale Guvernului şi se va realiza printr-o plată redistributivă de la Pilonul I – plăţi directe, către fermele de familie. 

Ajutor de stat pentru producătorii de vin

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat din partea României, în valoare de 12,4 milioane euro, destinată sprijinirii producătorilor de vin afectați de pandemia de coronavirus. Schema de sprijin ar urma să contribuie la păstrarea locurilor de muncă și să asigure lichiditatea necesară pentru continuarea operațiunilor producătorilor locali de vin. Peste 1.000 de producători ar urma să beneficieze de această schemă. Ajutoarele vor fi acordate până la 31 decembrie și nu pot depăși 100.000 de euro pentru un beneficiar.  

Finanțări pentru start-up-uri din domeniul agricol

Startup-urile europene din domeniul tehnologiilor pentru agricultură vor putea obține noi finanțări de capital de risc dintr-un fond de investiții, în valoare totală de 325 de milioane de dolari, lansat de o firmă de venture capital din Bruxelles.

Potrivit publicației Tech.eu, firma de investiții Astanor Ventures va finanța startup-uri europene și nord-americane, care dezvoltă tehnologii ecologice cu aplicabilitate în sectoarele alimentației și agriculturii.

Fondată în anul 2017, firma de investiții belgiană Astanor a acordat sprijin startup-ului german InFarm, care realizează ferme verticale, instalate în hipermarketuri și startup-ul franțuzesc Ynsect, care extrage proteină din insecte, pentru hrana animalelor.

 

Vă prezentăm, în continuare, știri europene, pe scurt.

Mai puțini biocombustibili. Guvernele din întreaga lume trebuie să abordeze urgent scăderea cu 11% a producției de biocombustibili din acest an, cauzată de pandemie, pentru a putea îndeplini obiectivele de decarbonizare a transportului, a declarat șeful diviziei de energie regenerabilă al Agenției Internaționale pentru Energie.

În Franța, vânătoarea este o problemă, iar pandemia a accentuat tensiunile. În timp ce cetățenilor le este permis să vâneze doar la un kilometru distanță de reședință, vânătorii autorizați au obținut o derogare. În unele regiuni, se pune problema ca autorizațiile de vânătoare să includă o gamă mai largă de specii, dar mai multe organizații neguvernamentale contestă o eventuală decizie în acest sens.

În Italia, prognoza pentru producția de măsline arată o scădere cu 30% față de anul trecut, a informat Institutul de specialitate. Recolta din acest an suferă de reducerea producției în unele dintre principalele regiuni producătoare, cum ar fi Calabria sau Sicilia.

Polonia a primit de la Comisia Europeană o serie de recomandări referitoare la elaborarea strategiei naționale din cadrul politicii agricole comune. Strategia poloneză își propune consolidarea fermelor mici și mijlocii, un sprijin puternic pentru agricultura ecologică și un accent pe îmbunătățirea bunăstării animalelor.

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare