Agro-miniștrii europeni la București; plus comisarul Hogan

Emisiunea Rural vine chiar înainte de reuniunea, la București, a miniștrilor agriculturii din statele Uniunii Europene. Deja sunt mulți oficiali europeni, care fac vizite în teren pentru a vedea investiții importante din domeniul agricol.

Reuniunea informală propriu-zisă a miniștrilor Agriculturii și Pescuitului din statele membre ale Uniunii Europene are loc în 4 iunie și va fi găzduită și prezidată de ministrul agriculturii Petre Daea.

La reuniune iau parte, pe lângă șefii ministerelor pentru agricultură, și comisarul Phil Hogan, dar și secretarul general al COPA-COGECA, Pekka Pesonen. Comisarul Hogan vine din nou la București așadar, numai că acum pe final de mandat, și au apărut tot mai multe informații cum că ar vrea să continue încă cinci ani. De la Bruxelles, corespondenta RFI Mihaela Gherghișan ne vorbește despre viziunea lui Hogan pentru reforma Politicii Agricole Comune și despre promisiunea unei așteptate schimbări de generație în agricultură.

Cu sau fără schimbări, cu sau fără reforme, agricultura europeană merge înainte, și nu rău. Principala provocare ce se arată acum este o mai bună valorificare a producției, adică găsirea de căi prin care aceasta să fie vândută cât mai scump. Păstrând proporțiile, o soluție o reprezintă gastronomia, cu tot cu produsele tradiționale, originale sau înregistrate la nivel european. Cine nu a auzit de vestitul Salam de Sibiu? Dar de Telemeaua de Sibiu? Sunt doar două din produsele tradiționale din acea regiune care sunt recunoscute la nivel național și internațional. Colegul meu Mircea Oprea a fost în Mărginimea Sibiului pentru a vedea cu ce se ”laudă” zona desemnată Regiune Gastronomică Europeană 2019.

Și uite-așa ajungem ”Din natură în farfurie - gastronomia ilustrată”. Vorbim de o carte apărută sub egida Universității Lucian Blaga din Sibiu, chiar în anul acesta, în care Sibiul deține titlul de regiune Gastronomică europeană. Cartea ne poartă pe meridianele gastronomiei, prin toate colțurile lumii, arătând ceea ce are specific fiecare națiune sau fiecare școală gastronomică. Și toate acestea, prin intermediul colecțiilor filatelice. Colegul nostru Ovidiu Nahoi a stat de vorbă cu autorul - profesorul Constantin Horia Barbu, de la Facultatea de Agronomie , Industrie Alimentară și protecția Mediului de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.