RFI la INDAGRA 2015

Ediția de astăzi a emisiunii ”Rural” este difuzată la scurt timp după ce s-a închis INDAGRA 2015, locul de bilanț și perspectivă al agriculturii din România. Au fost 480 de expozanţi din toate sectoarele agriculturii şi industriei alimentare, pe 41.000 de metri pătraţi.

Dincolo de miile de oferte, de la utilaje, tehnologii, animale de rasă și noi soiuri de plante, fermierii au căutat soluții la problemele de care se lovesc în fiecare zi. Lipsa banilor, seceta care a afectat o bună parte din recolte, birocrația statului sau a instituțiilor europene atunci când e vorba de reglementare sau de aprobarea unei finanțări sunt doar câteva dintre ele.

Pe acest fond, aproape că a trecut neobservată situația în care se află acum domeniul cercetării agricole în România. Cu institute în pragul dezastrului financiar, cu altele care deja au dispărut, față în față cu concurența acerbă din partea marilor companii multinaționale, cu specialiști neplătiți cu lunile, cercetarea agricolă încearcă să supraviețuiască. Este adevărat că promisiunile din partea MADR nu lipsesc, instituția vorbind de planuri de reorganizare a sectorului.

Emisiunea ”Rural”, prezentă la INDAGRA 2015, a discutat această chestiune, între altele, cu secretarul de stat la agricultură Ioan Uțiu.

RURAL - EMISIUNE 02.11.2015 by RFI Romania