România vrea refacerea sistemului de irigații cu 100% finanțare europeană

În ediția de astăzi a emisiunii Rural discutăm despre ce vor și mai ales ce pot face oficialii din Ministerul Agriculturii, alături de cei din directoratul de specialitate de la Comisia Europeană pentru a-i ajuta pe fermierii care suferă din cauza secetei.

Agricultura românească, și asta nu mai este de mult un secret, încă depinde în bună măsură de toanele vremii. Dacă plouă prea mult, se inundă câmpurile, iar dacă nu cade strop de apă, recoltele suferă din cauza secetei.

În acest timp, sistemul național de irigații rămâne doar o dorință, aprobată de oficiali, dar cam atât. Proiecte există, nevoie de asemenea, numai că fonduri nu prea mai sunt. Bugetul național nu are banii necesari, iar de la Comisia Europeană ar putea veni, dar mai sunt și alții la rând.

Așa că la ora actuală Ministerul Agriculturii așteaptă să vadă daca proiectul depus de Romania pentru planul mai mare de investiții al lui Jean Claude Juncker va fi aprobat. Șansele se arată însă reduse, având în vedere că anul trecut erau înscrise 2.000 de proiecte în valoare de peste 1.000 de miliarde de euro, în condițiile în care fondul dispune de doar 315 miliarde de euro.

Șefii agriculturii românești nu pot să ofere deocamdată decât încurajări și să exprime așteptări și speranțe.”Pentru sistemul principal de irigații avem 3 - 4 alternative. A fost depus proiect pe planul Juncker, acea linie de grant pentru a finanța proiectele de infrastructură la scară mare din fiecare țară. România a depus proiect în valoare de 1 miliard de euro. Raspunsul îl vom primi undeva prin septembrie. Așteptăm rezultatul de la planul Junker să vedem dacă putem reabilita sistemul principal de irigații cu 100% finanțare. Ar fi mult mai bine”, spune George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Acesta este unul dintre subiectele pe care le discutăm astăzi împreună cu europarlamentarul Daniel Buda, care face parte din Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European, și cu Mihaela Gherghișan, corespondent RFI la Bruxelles.

RURAL - EMISIUNE 06.07.2015 by RFI Romania