AcasăEmisiuneRomânia nu vrea cofinanțare națională în viitoarea PAC

România nu vrea cofinanțare națională în viitoarea PAC

Aspectele financiare ale reformei Politicii Agricole Comune au fost discutate recent la Budapesta, la o reuniune a Grupului de la Vișegrad, unde invitat a fost comisarul pentru agricultură, Phil Hogan. La discuții a luat parte și o delegație din România.

România cere ca noua politică în domeniu să fie finanțată cel puțin la același nivel ca în prezent și dă fie menținute plățile directe, fără cofinanțare națională pentru sprijinirea veniturilor fermierilor. Delegația condusă de Alexandru Potor, secretar de stat în MADR, a susținut că eventuale măsuri precum plafonarea plăților directe și cofinanțarea din bugetele naționale vor afecta capacitatea PAC de a asigura acces egal pe piața unică și la fondurile Uniunii Europene în domeniul agricol.

De asemenea, Bucureștiul are rezerve privind Planul strategic pentru schemele de plăți directe, și asta pentru că elaborarea și aprobarea acestuia poate fi un proces îndelungat, punând în pericol efectuarea la timp a plăților și să determine penalități substanțiale și o posibilă naționalizare a plăților directe.

Este de menționat și opinia lui Mihail Dumitru, director general adjunct al DG AGRI, referitoare la viitorul fermierilor români în Politica Agricolă Comună. Mihail Dumitru spune că este nevoie de creșterea competitivității, iar pentru asta trebuie îmbunătățită structura exporturilor și stimulată promovarea produselor agroalimentare cu o valoare adaugată mai mare. De asemenea, reprezentantul DG AGRI consideră și că procesul de consolidare și restructurare al fermelor mici este crucial pentru dezvoltarea agriculturii și că organizarea producătorilor, cercetarea și inovarea trebuie promovate în aceeași măsură.

Oficialul european menționează că propunerile Comisiei în PAC 2020 pentru sprijinul acordat deținătorilor de ferme mici și tinerilor fermieri se bazează în mare parte pe acordarea plăților distributive și înlesnirea procedeelor de transfer inter-generațional al proprietății, adică moștenire, taxe de succesiune și sisteme de impozitare.

Discutăm viitorul PAC cu Cornel Stroescu, fermier din Mehedinți, fost președinte al Camerei Agricole Naționale.

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare