Chiar nu vrea România despăgubiri europene pentru PPA?

Fonduri pentru pesta porcina africana - euro

Comisia Europeană are în vedere acordarea unui sprijin financiar pentru a îi ajuta fermierii români afectaţi de pesta porcină africană, anunță, la București, comisarul Phil Hogan.

”Peste 75% din ceea ce înseamnă porci la nivel de gospodărie singulară se află în România şi sunt măsuri care sunt foarte greu de implementat şi luat. Şi, desigur, pe lângă control, supraveghere şi intervenţie ne gândim şi la măsuri financiare pentru a ajuta fermierii în aceste situaţii, astfel încît să treacă peste aceste momente”, a spus comisarul Hogan. Oficialul european a menţionat că, deja, de la nivelul Comisiei s-au alocat 2 milioane de euro pentru ”partea de ajutor sanitar-veterinar”.

Deocamdată, un ajutor imediat vine din partea guvernului, fiind vizați angajații din sectorul creșterii porcilor care își pierd locurile de muncă din cauza epidemiei de pestă porcină africană. Premierul Viorica Dăncilă anunță că statul le va plăti un ajutor temporar, până își găsesc din nou o slujbă. Este vorba de 500 de lei, sumă plătită în fiecare lună, timp de jumătate de an.

Cât privește eventuale cereri de despăgubiri trimise la Bruxelles, Comisia Europeană nu a primit deocamdată nicio cerere oficială din partea României pentru acordarea unui ajutor financiar suplimentar în contextul crizei de pestă porcină africană, deși poate solicita inclusiv decontarea a 50 - 75% din cheltuielile cu despăgubirea fermierilor. ”DG SANTE a început să acorde sprijin financiar pentru prevenirea și detectarea anticipată a pestei porcine africane în 2015. De atunci, 1,2 milioane euro au fost alocate în acest scop (726.000 EUR numai în anul 2018) României”, anunță Comisia.