Pentru 75% dintre fermierii români telefonul mobil este un instrument nelipsit în fiecare zi, însă doar 17% dintre fermieri folosesc un software pentru administrarea fermei, arată un studiu realizat o companie agricolă digitală.
Fermierii din Europa de Est şi Franţa aleg telefoanele mobile într-o proporţie extrem de ridicată, în timp ce fermierii italieni folosesc extrem de rar smartphone-uri (telefoane inteligente), alegând în schimb computerele, laptopurile şi tabletele. Pentru 75% dintre fermierii români care au răspuns sondajului, telefonul mobil este un instrument nelipsit în fiecare zi.
Studiul mai arată că 49,5% dintre respondenţii din România folosesc ca principal instrument de ţinere în evidenţă a terenurilor şi lucrărilor agricole o agendă, 20% programele de tip Excel, 13,5% declară că nu consideră ca au nevoie de astfel de instrumente, în timp ce doar 17% folosesc un program informatic sau o aplicaţie dedicată pentru administrarea fermei. În comparaţie cu situaţia din România, 44% dintre fermierii francezi şi 40% dintre cei germani utilizează un software sau o aplicaţie de management al fermei.
Dezbatem chestiuni legate de agricultura de precizie și digitalizarea acestui domeniu cu Mirela Scarlat, Senior Manager al TMT PR.
Și tot în emisiunea de astăzi discutăm despre schimbarea Politicii Agricole Comune, de această dată despre noi avantaje pentru tinerii fermieri. De la Bruxelles ni se alătură corespondentul RFI Mihaela Gherghișan.
Jurnal Rural
Ministrul Agriculturii crede că în două luni va avea situația exactă a terenurilor deţinute de străini în România. Petre Daea anunță că noua lege privind vânzarea terenurilor e aproape gata.
”E pământul ţării şi trebuie să ştim pe mâinile cui se află acest pământ. Lucrăm la date, avem date parţiale în momentul acesta, pentru că ele sunt foarte greu de individualizat, având în vedere faptul că în numele altora sunt terenurile respective”, spune Petre Daea.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, din 2013 până în 2016 numărul exploataţiilor agricole din România a scăzut cu 5,7%, iar suprafaţa agricolă utilizată s-a redus cu 4,2%.În 2016, mai mult de jumătate din totalul de 3,4 milioane de exploataţii agricole aveau sub 1 ha şi lucrau numai 5,1% din suprafaţa agricolă. În acest timp, doar 0,5% din ferme aveau peste 50 ha şi exploatau mai mult de jumătate din toată suprafaţa agricolă utilizată în România.Datele INS mai arată că, din punct de vedere al modului de deţinere a suprafeţei agricole utilizate, peste 61,4% din aceasta era, în 2016, în proprietatea celor care o exploatau, incluzând aici şi terenul comun, iar 28,7% erau terenuri luate în arendă.