A doua ediție a ”RuralFest”, eveniment organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a adus din nou satul și producătorii agricoli în centrul Bucureștiului.
Producători și artizani, o microfermă de animale, expoziții cu vânzare de produse tradiționale, naturale sau ecologice, demonstrații meșteșugărești, dezbateri pe tema agriculturii, standuri de informare și activități ale ambasadelor statelor membre Uniunii Europene în România, jocuri, concursuri, program artistic, ateliere pentru copii, ateliere de gătit tradițional și slow food, degustare de produse – toate au fost la RuralFest 2015.
Emisiunea Rural de la RFI a fost prezentă la RuralFest, cu dezbateri împreună cu șefii agriculturii românești, dar și cu fermieri. Agricultura din România a recuperat mult din întârzierile pe care le avea în comparație cu statele din vestul Europei, dar nu poate rezista într-o piață concurențială fără să se specializeze în anumite domenii, susține fostul comisar european pentru agricultură, Dacian Cioloș. Prezent la București, la RuralFest, Dacian Cioloș a declarat, pentru emisiunea Rural, că miliardele de euro folosite până acum de fermierii români nu reprezintă automat o garanție a succesului și continuării afacerilor din agricultură. Problemele devin evidente mai ales în situații de criză, spune fostul comisar european, care dă drept exemplu criza din domeniul laptelui, fermierii români suferind din cauza eliminării cotelor de lapte și a embargoului rusesc impus alimentelor din Uniunea Europeană.
Șansa fermierilor români, spune Dacian Cioloș, o reprezintă găsirea unor nișe pentru produse tradiționale și nu producția de masă, unde productivitatea în România este scăzută în comparație cu alte țări europene. Și ar mai fie nevoie, susține Dacian Cioloș, de noi forme de susținere a fermierilor, care să se ocupe mai mult de producție și mai puțin de birocrație.