Legea privind comercializarea produselor alimentare, care a fost promulgată de președinte, restrânge libertatea consumatorilor de a alege cele mai bune produse la prețuri competitive, acuză Asociația Marilor Rețele Comerciale din România.
Este vorba de legea care obligă marile magazine să se asigure că principalele produse alimentare de pe rafturi provin în proporție de 51% din producție internă, noua regulă urmând să fie aplicată peste 6 luni.
Legea ar trebui să fie un sprijin pentru fermierii români, dar și pentru industria alimentară locală, spune la RFI ministrul agriculturii Achim Irimescu. Pe scurt, legea prevede ca supermarketurile și hipermarketurile din România să aibă pe rafturi carne, fructe, ouă, miere, legume, produse lactate și de panificație din producție românească în proporție de cel puțin 51%. Sancțiunile pentru încălcarea legii nu sunt deloc neglijabile - amenzi între 100.000 și 150.000 lei sau chiar închiderea, până la șase luni, a marilor magazine, în caz de abateri repetate.
Pentru a ne lămuri, stăm de vorbă cu ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
Așadar, revenind la legea privind vânzarea alimentelor românești în supermarketuri, să reamintim reacția marilor magazine, care acuză că le este îngrădită activitatea, dar și libertatea cumpărătorilor de a alege.
Asociația Marilor Rețele Comerciale din România consideră că legea este îndreptată împotriva marilor rețele comerciale și, în pofida celor exprimate public, nu garantează sprijin pentru producătorii locali sau produsele românești. ”În schimb restrânge libertatea consumatorilor români de a alege cele mai bune produse la prețuri competitive”, spun reprezentanții asociației. Conform acestora, de acum înainte, obiectivul principal al oricărui comerciant nu va mai fi satisfacerea clientului, ci respectarea termenilor extrem de restrictivi impuși de lege în ceea ce privește plata sau serviciile comerciale ”pentru că altfel sancțiunea pentru nerespectarea acestora poate merge până la închiderea magazinelor”.
Ținând cont de acest comunicat, este logic să ne întrebăm cui folosește această lege în final. Cumpărătorului, dar și producătorilor agricoli, susține, pentru emisiunea Rural, Emil Dumitru, președintele ProAgro.