Scăderea TVA la alimentele de bază – cum afectează industria alimentară?

În ediția de astăzi a emisiunii ”Rural” analizăm impactul scăderii TVA la alimentele de bază. Inițiativa guvernului a însemnat reducerea acesteia de la 24 la 9 procente, ceea ce, tradus în prețul de la raft, ar însemna produse mai ieftine cam cu 11 – 12% pentru cumpărători.

Nu este peste tot însă așa, iar scăderea TVA, la produsul final, nu înseamnă în mod automat o viață mai ușoară pentru cei care și produc alimentele respective. Fie că e vorba de făină, de preparate din carne sau lactate, să nu uităm că tot ceea ce este utilizat în procesul de producție este de fapt în continuare purtător de TVA de 24 la sută, așa cum este energia electrică, îngrășămintele, semințele, nutrețurile sau transportul.

Și tot în emisiunea de astăzi discutăm despre o recentă idee a ministrului agriculturii, care ar vrea o promovare mai eficientă a produselor românești. Daniel Constantin își dorește o agenție de promovare a produselor românești, atât pe piața internă, cât și în străinătate.

Nu lipsesc, la final, știrile din agricultură, la fel de importante ca multe alte subiecte, tratate însă pe scurt în rubrica ”Jurnal Rural”.

Să discutăm pentru început însă despre bunăstarea care se va abate asupra consumatorilor români ca urmare a reducerii drastice a TVA la alimentele de bază. La o săptămână de la intrarea în vigoare a noilor reguli în domeniu, efectul poate fi măsurat de orice cumpărător – multe produse într-adevăr s-au ieftinit într-o oarecare măsură. Binele așadar a fost făcut pentru buzunarul consumatorului, dar se regăsește el și în cel al jucătorilor din domeniul alimentar? Să nu uităm că produsele agricole brute, neprelucrate, reprezintă o cotă totuși modestă în coșul zilnic. Majoritatea alimentelor sunt produse secundare cel puțin, prelucrate într-un laborator sau o fabrică, unde în afară de materia primă, toate ingredientele sunt purtătoare de TVA de 24%. Așadar, cât de bine face o astfel de măsură în ansamblu, folosește ea mai mult decât credem?

Discutăm despre impactul scăderii TVA la alimentele de bază cu Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară, a Băuturilor, Tutunului şi Ramuri Conexe.

În continuare, zăbovim asupra propunerii ministrului agriculturii, de promovare a alimentelor și produselor românești, atât în România, cât și la export. Iar Daniel Constantin a și anunțat înființarea unei agenții în acest scop, entitate care va activa pe structura unui parteneriat public-privat. Strategia pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar pe termen mediu și lung prevede că până în 2030 ponderea exporturilor de produse procesate să ajungă la 80% din total, după deschiderea de noi piețe pentru produsele românești.

Ce ar trebui să cuprindă această strategie, poate România să asigure un flux constant de produse și care sunt piețele externe de cucerit, l-a întrebat Anca Năstase pe directorul Asociației pentru Promovarea Alimentului Românesc, Ștefan Pădure.

RURAL - EMISIUNE 08.06.2015 by RFI Romania