AcasăEmisiuneScandalul Spanghero, la sfârșit. Nu a fost carne de cal din România

Scandalul Spanghero, la sfârșit. Nu a fost carne de cal din România

Izbucnit acum câțiva ani, ”scandalul cărnii de cal” care a lovit și în România, se apropie de final. Într-un proces derulat în Franța, acuzarea cere condamnări la închisoare.

Acuzarea a cerut condamnarea la închisoare a principalilor doi inculpaţi în procesul cu privire la scandalul cărnii de cal vândură drept carne de vită în Europa, o fraudă cu ”efecte catastrofale”, pusă la cale de societăţi din Olanda şi firma franceză Spanghero. În acest dosar, judecat la Paris, ”una dintre cele mai importante fraude alimentare din ultimii ani”, ”trasabilitatea a fost meticulos torpilată” în depozite olandeze, iar apoi în Franţa, la Spanghero, o societate de procesarea cărnii, susșine procurorul.

Acest scandal, care nu a avut vreo consecinţă sanitară, a izbucnit în Regatul Unit, la începutul lui 2013, şi s-a extins în întreaga Europă. Mărci de produse congelate, precum Findus şi Picard, au descoperit că lasagna şi alte plăcinte şi produse din carne tocată prezentate drept ”vită pură” pe care le comercializau conţineau, de fapt, unele dintre ele, carne de cal.

Partea referitoare la Spanghero a procesului, care se judecă din ianuarie la un tribunal corecţional la Paris, este cea mai răsunătoare. Doi foşti conducători ai acestei societăţi, al cărei sediu se afla la acea vreme în sud-vestul Franţei, şi doi comercianţi olandezi de carne sunt judecaţi de escrocherie în grup organizat şi înşelăciune. Ei sunt suspectaţi că au vândut, în perioada 2012-2013, peste 500 de tone de carne de cal drept carne de vită producătorului luxemburghez de produse semipreparate Tavola.

În acest timp, mai mult de 1.200 de kilograme de carne de porc din Ungaria, ajunse în România, au fost puse sub sechestru în Timiș. Și asta pentru că ar putea proveni din zone unde a fost confirmată pesta porcină. Carnea nu avea ștampila de sănătate ovală și nu a apucat să ajungă pe rafturile magazinelor.

Discutăm aceste situații cu corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan, și cu Tiberiu Cazacioc, din partea Asociației RO-PESCADOR.

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare