Intervenție a Comisiei Europene după secetă

Pamant crapat din cauza secetei

Comisia Europeană a decis să acorde plata în avans a subvențiilor agricole pe suprafață în procent de 70 - 85% din valoare. Oficialii europeni spun că este o măsură după seceta puternică din acest an.

Astfel, agricultorii vor putea primi până la 70% din plățile directe și 85% din plățile aferente programului de dezvoltare rurală, de la începutul lunii octombrie 2018, fără a mai trebui să aștepte luna decembrie pentru a-și primi banii.

De asemenea, se ia în calcul și acordarea unei despăgubiri de daune în valoare de până la 15.000 de euro per agricultor, despăgubire ce se poate acorda pe o perioadă de maximum 3 ani. Propunerile au fost transmise statelor membre și ar trebui să fie adoptate oficial până la sfârșitul lunii septembrie. Măsurile se vor aplica retroactiv, a anunțat Comisia Europeană. Discutăm acest subiect cu corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan.

De asemenea, vorbim despre preluarea de către România, de la începutul anului viitor, a președinției rotative a Uniunii Europene. În chestiuni de agricultură, care sunt proiectele și prioritățile Bucureștiului? Care sunt dosarele sensibile și cum vor fi abordate? Să nu uităm că în această perioadă are loc întocmirea proiectului noii Politici Agricole Comune, ”sărăcită” cu miliarde bune de euro de plecarea Marii Britanii. Răspunsurile vin de la Alexandru Potor, secretar de stat în MADR.