AcasăEmisiuneÎntre secetă și agricultura performantă

Între secetă și agricultura performantă

Cantitatea de apă redusă va fi provocarea următorilor ani pentru fermierii specializaţi în cultivarea plantelor. De aceea, este probabil ca administrarea resurselor de apă să facă diferenţa dintre fermierii care obţin profit şi cei care înregistrează pierderi. Există finanţări europene pentru îmbunătăţirea managementului apei, iar fermierii pot combina sursele de finanţare interne cu cele europene.

Invitaţi: Gheorghe Vlad, președinte OIPA legume-fructe, Cosmin Iancu, fermier, Marcel Ionescu, fondator Agricloud, Mihaela Gherghișan, corespondent RFI la Bruxelles.

Jurnal rural european

  • Prioritățile agricole ale președinției cehe a UE;
  • Fără carne în denumirea produselor vegetale, în Franța;
  • Scheme de fraudă cu fonduri europene denunțate de Curtea de Conturi Europeană;
  • Statul sloven cumpără tot grâul din producția internă;
  • Previziuni ale Comisiei Europene privind evoluția prețurilor și a producției agricole.

 

Președinția cehă a Uniunii Europene, care și-a început mandatul la data de 1 iulie anul curent, va supraveghea dosarele agroalimentare cheie ale blocului comun, inclusiv adoptarea planurilor strategice naționale, în conformitate cu politica agricolă comună. Nu va fi un mandat ușor, a spus Dmitrij Černikov, purtătorul de cuvânt al reprezentanței permanente a Cehiei în Uniunea Europeană, într-un interviu acordat euractiv.com. „Trebuie să echilibrăm obiectivele noastre pe termen lung cu noile provocări, fie că este vorba de Farm to Fork, Fit for 55 sau Strategia de biodiversitate”, a spus  Černikov. Accentul se va pune pe utilizarea eficientă a pesticidelor și pe promovarea producției agricole durabile, inclusiv în acvacultură.
Luni, 11 iulie, în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, ministrul ceh al agriculturii, Zdeněk Nekula, a avut un schimb de opinii cu eurodeputații cu privire la prioritățile președinției cehe în domeniul agriculturii.
În data de 18 iulie, va avea loc prima reuniune a Consiliului Agrifish prezidată de Cehia, în cadrul căreia va fi prezentat programul de lucru în sectoarele agriculturii și pescuitului și principalele obiective în domeniu.

Fără carne în denumirea produselor vegetale, în Franța

Franța interzice „numele de carne” pentru produsele obținute din proteine vegetale din luna octombrie a acestui an, în urma unui decret emis, recent, de guvernul francez. Franța este prima țară din Uniunea Europeană care a implementat o astfel de reglementare. Decizia era așteptată de mai mulți ani de operatorii din industria cărnii și este considerată de aceștia o etapă esențială în favoarea transparenței și a informării corecte a consumatorilor.

Scheme de fraudă cu fonduri europene denunțate de Curtea de Conturi Europeană

Curtea de Conturi Europeană arată riscurile de fraudă la care sunt expuse schemele de cheltuieli finanțate prin programul european de subvenții, în raportul intitulat Răspunsul Comisiei la fraudă în cadrul politicii agricole comune, publicat săptămâna trecută. Principalele riscuri sunt legate de disimularea îndeplinirii condițiilor de eligibilitate și de formele ilegale de „acaparare a terenurilor”, prin falsificare de documente, constrângere, trafic de influență politică, informații privilegiate, manipularea procedurilor sau darea de mită.
Curtea semnalează că alocarea de subvenții agricole europene care fac obiectul unor norme mai complexe sunt expuse unui risc mai ridicat – de exemplu, finanțarea investițiilor din domeniul dezvoltării rurale -, iar unele scheme de plată s-au dovedit a fi cu potențial de fraudă, întrucât unii solicitanți nu comunică informații relevante sau creează în mod artificial condițiile necesare pentru a beneficia, necuvenit, de subvențiile europene. De exemplu, sprijinul acordat „IMM-urilor” agricole care nu dezvăluie legăturile cu alte societăți sau sprijinul acordat unor beneficiari neeligibili care solicită plăți în calitate de „tineri fermieri”.
Curtea recomandă Comisiei să utilizeze noile tehnologii pentru monitorizarea mai eficientă a potențialelor scheme de fraudă.

Statul sloven cumpără tot grâul din producția internă

Statul sloven va cumpăra tot grâul produs de fermierii locali în acest an, prin Agenția Slovenă a Rezervelor de Bunuri. Decizia guvernului de la Ljubljana a fost luată pentru a proteja aprovizionarea populației cu alimente și pentru a stabiliza prețurile cu amănuntul, transmite euractiv.com. Această hotărâre se alătură unui ajutor de 22 de milioane de euro acordat fermierilor, inclusiv subvenții pentru combustibil, îngrășăminte și alte inputuri.

Previziuni ale Comisiei Europene privind evoluția prețurilor și a producției agricole

Comisia Europeană a publicat, săptămâna trecută, perspectiva pe termen scurt pentru piețele agricole din Uniune, în contextul preocupărilor legate de securitatea alimentară globală.
Producția de cereale din Uniunea Europeană este de așteptat să fie cu 2,5% mai mică în acest an, față de 2021, din cauza condițiilor meteorologice extreme din mai multe regiuni. Cu toate acestea, stocurile existente vor fi suficiente pentru satisfacerea consumului intern și a unei anumite cereri la export care se preconizează în creștere. Prețurile cerealelor rămân ridicate și volatile, în pofida unei ușoare relaxări, observată în ultimele săptămâni, pe fondul așteptării viitoarelor recolte.
Plantele proteaginoase au beneficiat cel mai mult de slăbirea regulilor de ecologizare și este estimată o creștere cu 6% a suprafețelor cultivate. Producția de semințe de floarea soarelui din Uniune este de așteptat să atingă, în acest an, un maxim istoric de 11 milioane de tone.
Producția de carne de vită este previzionată în scădere, în ciuda prețurilor mari, în principal ca urmare a restructurării sectorului. De asemenea, pentru producția de carne de porc este așteptat un recul cu 4,7% în 2022, iar producția de păsări urmează să rămână stabilă în acest an, deși prețurile puilor de carne sunt ridicate.
Prețurile produselor lactate din Uniunea Europeană sunt la niveluri record și, în ciuda acestui fapt, marjele fermelor rămân strânse din cauza costului ridicat al inputurilor, în special furaje și energie, și al logisticii.

 

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare