Securitatea alimentară, pericole şi factorii decisivi

Securitatea alimentara in contextul razboiului din Ucraina - Pexels 54084 / Pixabay

Războiul din Ucraina a pus într-o altă lumină securitatea alimentară la nivel european și global. În afară de factorii de mediu și cei agricoli, securitatea alimentară depinde și de nivelul inflației. În multe cazuri, creșterea prețurilor scade puterea de cumpărare a populației.

Invitaţi la Rural: Ştefan Gheorghiţă, fermier, Alexandru Grigoriev, expert agribusiness, Mihaela Gherghișan, corespondent RFI la Bruxelles.

Jurnal rural european

  • Consultare publică privind excepțiile de la normele europene antitrust;
  • Împrumuturi nerambursabile pentru companiile croate care prelucrează produse agricole;
  • Fermierii francezi sunt recompensați pentru renunțarea la erbicidul glifosat;
  • Ultimul producător de foie gras din regiunea belgiană Flandra și-a închis porțile;
  • Prețuri mai mari pentru toate grupele de produse agricole, cu excepția fructelor.

Consultare publică privind excepțiile de la normele europene antitrust

Comisia Europeană a lansat, săptămâna trecută, o consultare publică prin care invită cetățenii europeni, în special părțile interesate din lanțul de aprovizionare agroalimentar, să prezinte observații la propunerea sa de instrucțiuni privind acordurile de sustenabilitate din agricultură.

Consultarea se referă la noile excluderi de la aplicarea normelor în materie de concurență pentru produsele agricole, adoptate de Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene în anul 2021 și introduse în recenta reformă a politicii agricole comune. Concret, instituțiile europene permit încheierea unor acorduri restrictive între operatorii din sectorul agricol, cu condiția ca acestea să includă producători agricoli și să răspundă celor trei obiective esențiale pentru creșterea durabilității sectorului, respectiv: protecția mediului, reducerea utilizării pesticidelor și a rezistenței la antimicrobiene și sănătatea și bunăstarea animalelor.

Pe baza comentariilor primite până la 24 aprilie anul curent și după o analiză a acestora, Comisia va aduce modificări propunerilor sale, iar acestea vor fi disponibile în ultimul trimestru al anului 2023, potrivit unui comunicat al executivului european. Un atelier cu participanții la această consultare publică este programat să aibă loc în luna iunie 2023, pentru a discuta în detaliu propunerile și pentru a aborda aspectele rămase nesoluționate.

 

Împrumuturi nerambursabile pentru companiile croate care prelucrează produse agricole

Croația a primit aprobarea Comisiei Europene de a acorda împrumuturi nerambursabile către companiile care prelucrează produse agricole, pentru a atenua creșterea costurilor acestora în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a limita impactul asupra consumatorilor finali.

Schema croată de ajutor de stat totalizează 40 de milioane de euro, iar o companie poate primi până la două milioane de euro, informează executivul european.

 

Fermierii francezi sunt recompensați pentru renunțarea la erbicidul glifosat

Fermele franceze care nu mai folosesc glifosat vor putea primi ajutor de stat și în anul 2023, după aprobarea de către Comisia Europeană a schemei în valoare de 215 milioane de euro. Schema de ajutor franceză acordă un credit fiscal anual de 2.500 de euro pentru fiecare fermă care nu utilizează glifosat. Planul francez este de a compensa costurile fermierilor angajați în procesul de eliminare treptată a erbicidului controversat și a fost acceptat de executivul european în conformitate cu regulile stabilite prin Cadrul temporar de criză adoptat de Bruxelles în martie 2022.

Reamintim că în Uniunea Europeană utilizarea glifosatului este autorizată temporar, până la 15 decembrie 2023. O decizie finală se va lua după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară se va pronunța în privința efectelor erbicidului asupra sănătății umane și mediului înconjurător.

 

Ultimul producător de foie gras din regiunea belgiană Flandra și-a închis porțile

Regiunea belgiană Flandra părăsește cercul producătorilor europeni de foie gras care cuprinde țări precum Franța, Ungaria, Bulgaria și regiunea valonă din Belgia, după ce ultima fermă de creștere a păsărilor prin hrănire forțată și-a închis porțile la începutul acestui an, transmite Euractiv. Decizia face parte din programul privind bunăstarea animalelor promovat de ministrul de resort Ben Weyts și susținut de asociațiile locale de protecție a animalelor.

Belgia rămâne producător de foie gras în regiunea Valonia care acoperă, însă, doar 5% din consumul țării și nu mai mult de 0,1% din producția europeană.

 

Prețuri mai mari pentru toate grupele de produse agricole, cu excepția fructelor

Prețurile agricole în anul 2022 au fost substanțial mai mari decât în 2021 pentru toate grupele de produse din Uniunea Europeană, cu excepția fructelor, care s-au ieftinit, în medie, cu 3%, conform primelor estimări publicate de Eurostat. Cele mai mari creșteri au fost semnalate la cereale (+45%, în medie, în UE), ouă (+43%) și lapte (+31%) și au cuprins toate statele membre, cu o evoluție mai rapidă în Finlanda, Franța și, respectiv, Letonia.

Rata de creștere a prețurilor medii la cereale, în ansamblu, a variat de la 33% în Austria și Țările de Jos la 67% în Ungaria și 70% în Finlanda. Prețurile ouălor s-au majorat cu 6% în Luxemburg și cu 76% în Franța, iar la lapte, rata de creștere a variat între 3% în Cipru și 50% în Belgia, Lituania, Ungaria și Letonia.

Între anii 2021 și 2022, s-au înregistrat, de asemenea, creșteri semnificative ale prețurilor bunurilor și serviciilor consumate în agricultură: îngrășămintele și amelioratorii de sol s-au scumpit, în medie, cu 87%, energia și lubrifianții cu 59%.

Potrivit Biroului european de statistică, au existat trei mari factori determinanți ai prețurilor mari. Primul a fost perturbarea piețelor agricole globale cauzate de invazia Rusiei în Ucraina, ambele state fiind mari exportatoare de grâu, porumb, semințe oleaginoase și îngrășăminte. Al doilea motor a fost seceta larg răspândită și, în fine, alte presiuni inflaționiste au accelerat ritmul de creștere a prețurilor produselor agricole, în principal, costul energiei.