Producătorii, procesatorii si comercianții au responsabilitate în ceea ce privește siguranța alimentară și calitatea produselor. Consumatorii, în schimb, trebuie să se informeze cu privire la alimentele pe care le cumpără. Și să decidă achiziția în cunoștință de cauză.
Invitati la Rural: Alexandru Cîrîc, director general ICA și profesor la UPB, dr.ing. Mihaela Begea, profesor, director de cercetare ICA.
Jurnal rural european
- Seceta afectează mai multe regiuni agricole din Uniunea Europeană;
- Germania avansează în demersul de creștere a bunăstării animalelor;
- Glifosatul, interzis de un tribunal francez;
- Controverse pe tema relaxării tehnicilor genomice. Propunerile Comisiei sunt așteptate în luna iunie.
Seceta afectează mai multe regiuni agricole din Uniunea Europeană
Seceta care se manifestă în mai multe regiuni ale unor state membre amenință resursele de apă locale și agricultura.
În Spania, principalul producător de fructe și legume din Uniunea Europeană, seceta se extinde în majoritatea zonelor rurale, grav afectate fiind, în special, regiunile Andaluzia și Catalonia, unde rezervele de apă au scăzut la 25% din capacitate, transmite publicația Politico. Guvernul spaniol a aprobat săptămâna trecută un pachet de măsuri în valoare de peste 2 miliarde de euro, din care cea mai mare parte, 1,4 miliarde de euro, va fi folosită pentru construirea unei noi infrastructuri de apă, care presupune inclusiv instalații de desalinizare a apei de mare și sisteme pentru reutilizarea apelor uzate. Restul ar urma să fie alocat industriei zootehnice, agriculturii și apiculturii, sub forma unor ajutoare de stat. De asemenea, Spania a solicitat fonduri de urgență din bugetul Uniunii Europene, pentru a ajuta fermierii afectați de seceta extremă, mai scrie sursa citată.
În Franța, 40 de departamente, aproape jumătate din țară, se află oficial în stare de „alertă” de secetă sau la nivel de „vigilență”, potrivit cotidianului francez Le Parisien. În sudul țării, în Pirineii Orientali, în apropierea graniței de nord a Spaniei, autoritățile locale au dispus măsuri de criză, impunând restricții în privința utilizării apei. Acest teritoriu francez este cel mai afectat de secetă și nu a mai cunoscut o situație comparabilă de când se fac măsurători, din 1959. Ministrul francez al agriculturii, Marc Fesneau, le-a promis fermierilor din regiune că vor fi despăgubiți pentru pierderile suferite. „Vom acoperi pierderea recoltelor sau pierderea fondurilor”, le-a transmis Fesneau proprietarilor de plantații pomicole, deși aceștia rămân neîncrezători în promisiunile oficialilor. Ajutorul ar consta inclusiv în reduceri sau amânări la plata a unor taxe și contribuții. În plus, Franța a cerut Bruxelles-ului o creștere a ratelor plăților în avans din programul european de subvenții.
În Portugalia a fost declarată starea de secetă pentru 40% din regiunea de sud a țării, transmite euractiv.com. Ordinul semnat recent de ministrul portughez de resort va face posibilă activarea unor măsuri de sprijinire a fermierilor, fie din Planul Național Strategic, fie din alt set de măsuri pentru care autoritățile de la Lisabona solicită autorizarea Bruxelles-ului.
Germania avansează în demersul de creștere a bunăstării animalelor
Guvernul federal al Germaniei consolidează acțiunile pentru bunăstarea animalelor, prin numirea primului comisar cu atribuții în domeniu. Comisarul urmează să ofere Ministerului Agriculturii consiliere independentă privind bunăstarea animalelor și să ajute la coordonarea activității guvernului de la Berlin în eforturile de cooperare la nivel regional, european și internațional. Existența unui comisar „va întări și mai mult protecția animalelor în Germania, din punct de vedere structural și instituțional”, a declarat ministrul agriculturii, Cem Özdemir, într-un comunicat, preluat de publicația Euractiv.
Glifosatul, interzis de un tribunal francez
Un tribunal administrativ din Franța a interzis, săptămâna trecută, vânzarea a două erbicide pe bază de glifosat produse de compania elvețiană Syngenta, din cauza evaluării incomplete a riscurilor pentru anumite animale, transmite Reuters. „Nu a fost respectat principiul precauției” de către Agenția franceză pentru Siguranța Alimentelor (ANSES), când a reînnoit autorizația de introducere pe piață a celor două erbicide, explică instanța. Erbicidele afectate de decizia tribunalului rămân autorizate până când ANSES va stabili condițiile pentru retragerea lor, a precizat pentru sursa citată producătorul elvețian, care a declarat că își rezervă dreptul de a contesta hotărârea instanței.
Glifosatul este subiect de controverse în Uniunea Europeană din anul 2015, de când Organizația Mondială a Sănătății a concluzionat că poate provoca anumite tipuri de cancer. Până la sfârșitul acestui an, Comisia va decide dacă glifosatul va rămâne sau nu autorizat în blocul comun, pe baza evaluării Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) așteptată în vara acestui an.
Germania a luat deja măsuri pentru interzicerea glifosatului începând cu 1 ianuarie 2024.
Controverse pe tema relaxării tehnicilor genomice. Propunerile Comisiei sunt așteptate în luna iunie
Executivul Uniunii Europene urmează să prezinte o propunere de norme actualizate privind plantele produse prin noi tehnici genomice, până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului în curs, și se așteaptă o slăbire a regulilor, cu scopul de a permite modificarea genetică a anumitor trăsături ale unei plante, cum ar fi toleranța la secetă. În timp ce mai mulți miniștri ai agriculturii din statele membre și-au exprimat sprijinul pentru liberalizarea tehnicilor genomice, unele critici vin din partea Germaniei, unde oponenții tradiționali ai editării genetice, Verzii, dețin Ministerul Agriculturii și Mediului, scrie euractiv.com.
Coexistența editării genelor cu sistemele de producție ecologică rămâne un punct de controversă și în cadrul Comisiei Europene, între susținătorii tehnologiei și cei ai sectorului organic, aceștia din urmă avertizând că existența simultană a celor două practici necesită mecanisme solide de trasabilitate, etichetare și răspundere, potrivit sursei citate. Recent, în cadrul programului Orizont Europa, Uniunea Europeană a deschis un apel de 10 milioane de euro pentru activități de cercetare privind metodele de detectare a produselor concepute cu tehnologie de editare genetică, una dintre marile provocări ale dereglementării noilor tehnici genomice.
Pentru a urmări toate emisiunile, dezbaterile şi interviurile din programul Rural, vă invităm să vă abonaţi la canalul de YouTube al RFI Romania (click şi pe clopoţel pentru notificări). Dacă vreți să fiți la curent cu cele mai noi știri din domeniul agriculturii, urmăriți-ne și pe Instagram! Rămâneți conectați cu noi pe pagina de Facebook pentru a descoperi și discuta despre cele mai noi reglementări europene, informații despre PAC, fonduri europene și pentru a vedea interviuri și reportaje cu agricultori și experți din domeniul agricol!