Soluții pentru ca producătorii români să fie mai prezenți în marile rețele comerciale

Legume aranjate pe rafturi intr-un supermarket

Un studiu realizat de un colectiv de profesori de la Academia de Studii Economice arată situația deficitului comercial la produse alimentare. Analiza de la nivel macroeconomic, dorește să aibă rezultate la nivel micro. În sensul că o rețea comercială își propune să crească în continuare prezența produselor românești în magazine. Produsele proaspete, legumele și fructele românești au cele mai mari șanse să fie achiziționate în cantități mai mari de către rețelele comerciale moderne.

Invitați: Daniel Gross, director general Penny, conf. univ. Roxana Pătârlăgeanu, Mihaela Gherghișan, corespondent RFI la Bruxelles.

 

Jurnal Rural

Singura soluție pentru agricultura de piață: asocierea.

Peste 40% din terenul arabil din România este lucrat de 0,56% dintre fermieri, în ferme mai mari de 300 de hectare. Totodată, 40% din suprafaţa agricolă este lucrată de 97% din fermieri, adică 795.000 de agricultori, în ferme mai mici de 50 de hectare. Majoritatea acestor ferme de dimensiuni reduse nu ar rezista pe piaţă. Sunt acele gospodării ale populaţiei în care se face o agricultură de subzistenţă care întotdeauna este susţinută de o pensie sau de un salariu, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros. Acesta a subliniat că fermele mici nu vor rezista singure, iar singura soluţie este asocierea lor în cooperative. Proprietarii în vârstă ai terenurilor agricole sunt reticenți în ceea ce privește înscrierea în cooperative. În schimb, fermierii tineri sunt mult mai deschişi la formele de asociere din domeniul agricol.

Ajutor de stat pentru împăduriri

Beneficiarii schemei de ajutor de stat pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite pot depune cererile de plată până în februarie 2021, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Este vorba despre a cincea sesiune de depunere a cererilor de sprijin pentru schema de ajutor de stat "Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite".
Potrivit APIA, solicitantul sprijinului trebuie să îndeplinească acele condiţii prevăzute în schema de ajutor de stat.

Controale sanitare în industria agroalimentară

Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat, în luna noiembrie, 74 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproximativ 280.000 de lei, în urma celor 10.000 de controale realizate la nivel naţional în unităţile din industria agroalimentară. Conform unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), acţiunile de verificare au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor, a modului de întreţinere şi igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate.

De asemenea, au fost verificate condiţiile de prelucrare şi de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, cerinţele de trasabilitate şi a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi informaţiile privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului. Potrivit sursei citate, controalele s-au concentrat în principal pe prevenţie şi consilierea operatorilor din industria alimentară, iar sancţiunile contravenţionale au fost acordate în momentul în care deficienţele constatate iniţial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau au pus în pericol sănătatea consumatorilor.

Iată acum, pe scurt, câteva știri din agricultura europeană.

In Franța, ministrul agriculturii, a prezentat „strategia națională privind proteinele vegetale”, care intenționează să crească suprafețele însămânțate cu plante bogate în proteine cu 40%. Pentru a atinge acest obiectiv, guvernul intenționează să aloce 100 de milioane de euro acestor sectoare în următorii doi ani. În prezent, țările europene sunt dependente de importurile de proteine vegetale de pe continentul american. Conform Comisiei Europene, importurile ajung la aproape 17 milioane de tone de proteină brută în fiecare an, iar 13 milioane de tone sunt pe bază de soia, o hrană esențială pentru fermele de porci, bovine și păsări.

În Irlanda, venitul mediu pentru fermele irlandeze de carne de vită ar putea scădea cu 40% în 2021, în cazul unui Brexit fără acord, potrivit unui raport publicat recent. . Experții avertizează că dacă se vor impune tarife mari de către guvernul britanic exporturile irlandeze către Marea Britanie ar putea să se prăbușească dramatic în 2021. Fermele care produc carne e vită ar fi cele mai afectate. Italia și-a exprimat nemulțumirea față de modul în care este tratată problema etichetării nutriționale la nivelul Uniunii Europene. Potrivit ministrului italian al agriculturii, citat de Euractiv, cele mai recente dezbateri din cadrul Consiliului Uniunii Europene au confirmat dificultatielde a se ajunge la un acord pe tema etichetării nutriționale.