Sprijinul cuplat - acceptă Comisia Europeană explicațiile României?

Plata sprijinului cuplat pentru fermierii români este în continuare sub semnul întrebării, deși acest lucru ar fi putut fi lămurit încă de acum o săptămână. Comisia Europeană a cerut lămuriri despre cererile privind sprijinul cuplat notificat de România în 2016.
Ministerul agriculturii era gata să trimită o delegație la Bruxelles, care ar fi urmat să discute în 8 februarie cu cei din Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene - DG AGRI, numai că discuția a fost amânată pentru data de 16.

”Oficialii europeni vor să înțeleagă dacă într-adevăr sectoarele care beneficiază de sprijin cuplat se regăsesc în continuare în declin sau dificultate”, spunea pentru emisiunea Rural Alexandru Potor, secretar de stat în MADR.

Amânarea nu pare de bun augur, se tem crescătorii de animale, care se declară chiar îngrijorați. Am stat de vorbă cu Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne și l-am întrebat cât de gravă e situația în chestiunea plății sprijinului cuplat.

În legătură cu aceeași chestiune, europarlamentarul Daniel Buda, membru al comisiei pentru Agricultură în Parlamentul European, i-a cerut printr-o scrisoare comisarului european al agriculturii Phil Hogan ca plățile cuplate pentru zootehnie să continue în România și anul acesta.

La Bruxelles, dosarul este blocat dintr-un amănunt pur tehnic - Comisia se teme că acest sprijin cuplat ar fi de fapt ajutor de stat deghizat. 

Pentru emisiunea Rural, Daniel Buda a afirmat că nu vrea să ia în calcul scenariul în care plățile nu ar continua, având în vedere precaritatea sectorului zootehnic.

Un plan B există însă, cu toate că nu este momentul acum să se vobească despre el, înainte de a fi epuizată soluția care ține de un acord al Comisiei Europene pentru aceste plăți, după cum i-a spus eurodeputatul Daniel Buda corespondentului RFI la BRuxelles, Mihaela Gherghișan.