Crescătorii de animale din România doresc o mai buna alocare a fondurilor publice naționale și europene. In continuare, subvențiile plătite fermierilor maghiari, de exemplu, sunt mult mai mari decât cele acordate crescătorilor români.
Invitaţi Rural: Nicușor Șerban, crescător de animale (vaci), proprietar Agroserv Măriuţa, Mihaela Gherghisan, corespondent RFI la Bruxelles.
Jurnal Rural
Uniunea Europeană a prezentat, săptămâna trecută, un plan de acţiune pentru dezvoltarea producţiei ecologice. Scopul este de a stimula producţia şi consumul de produse ecologice, pentru a atinge, până în anul 2030, un procentaj de 25% terenuri agricole utilizate pentru agricultura ecologică, precum şi de a dezvolta în mod semnificativ acvacultura ecologică, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Producţia ecologică aduce o serie de beneficii importante: terenurile prezintă cu circa 30% mai multă biodiversitate, animalele crescute în mod ecologic se bucură de un grad mai mare de bunăstare şi primesc mai puţine antibiotice, fermierii au venituri mai mari şi sunt mai rezilienţi, iar consumatorii ştiu exact ce obţin, datorită marcării la nivel european a produselor ecologice. Planul de acţiune este în conformitate cu Pactul verde european, cu strategia "De la fermă la consumator" şi cu Strategia privind biodiversitatea.
Prețul cărnii de miel în viu a rămas la nivelul din anul 2019
Prețul cărnii de miel la poarta fermei în acest an este de 14-15 lei pe kilogram, cost similar cu cel din 2019, au declarat, pentru News.ro, crescătorii de oi, care sunt nemulțumiți că prețurile furajelor și medicamentelor pentru animale au crescut. Președintelele Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine, Nicolae Cioranu a declarat că prețul nu se va modifica în preajma Paștelui. Reprezentanții crescătorilor de oi susțin că prețul cărnii de miel la poarta fermei este de 14-15 lei/kg în viu, iar la carcasă este dublu - 30 de lei pe kilogram, ceea ce nu este o situație favorabilă pentru aceștia.
Planul european: trei axe de dezvoltare a agriculturii ecologice
Planul european de dezvoltare a sectorului agriculturii ecologice, lansat săptămâna trecută, propune 23 de măsuri structurate în jurul a trei axe - stimularea consumului, sporirea producţiei şi îmbunătăţirea în continuare a sustenabilităţii sectorului.
Comisia Europeană încurajează statele membre să elaboreze planuri naţionale de acţiune privind agricultura ecologică. Între statele europene există diferenţe semnificative în ceea ce priveşte ponderea terenurilor agricole utilizate în prezent pentru agricultura ecologică, care variază de la 0,5% la peste 25%. Planurile naţionale de acţiune privind agricultura ecologică vor completa planurile strategice naţionale, instituind măsuri care nu se limitează la agricultură şi la ceea ce se oferă în cadrul Politicii Agricole Comune.
Creşterea consumului de produse ecologice va fi esenţială pentru a-i încuraja pe fermieri să se orienteze către agricultura ecologică şi, astfel, să îşi sporească profitabilitatea.
APIA, cereri de plată completate online
Fermierii au depus, până în prezent, în cadrul campaniei de primire a cererilor unice de plată în anul 2021, un total de 256.000 de solicitări, pentru o suprafaţă de peste 1,26 milioane de hectare, conform Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Potrivit sursei citate, campania de depunere a cererilor unice de plată se va încheia la data de 17 mai 2021.
"Întrucât, în contextul pandemiei Covid 19 siguranţa este foarte importantă, fermierii pot să-şi înregistreze cererile unice de plată în anul 2021 fără a se prezenta la centrele judeţene sau locale", se menţionează în comunicatul APIA. Completarea cererilor unice de plată se realizează pe site-ul www.apia.org.ro.
Vă prezentăm în continuare câteva știri pe scurt.
Croația a devenit una dintre țările de top ale Uniunii Europene pentru producția agricolă ecologică. Dar fermierii se tem că introducerea unei noi legislații privind semințele, avută în vedere de guvern, ar putea pune în pericol consolidarea agriculturii ecologice.
În Polonia, Biroul Național de Audit a evaluat activitățile instituțiilor responsabile cu combaterea secetei în agricultură și a publicat un raport pe această temă. Problema secetei, care apărea la câțiva ani, este că, în ultima perioadă, se manifestă în fiecare an. Experții sunt de acord că pentru a contracara lipsa apei este necesar să se realizeze investiții publice și private.
Germania își propune să găsească modalități de finanțare pentru a atinge o serie de ținte ambițioase în ceea ce privește standardele de bunăstare ale animalelor, inclusiv o nouă taxă. Ideea a stârnit nemulțumiri în rândul fermierilor germani, care sunt îngrijorați că vor avea de suportat concurența producătorilor europeni.