AcasăEmisiuneSubvenții 2015 la final... Întârzieri, proteste, promisiuni, probleme cu programul informatic

Subvenții 2015 la final… Întârzieri, proteste, promisiuni, probleme cu programul informatic

În ediția de azi a emisiunii Rural discutăm cu directorul general adjunct de la APIA situația plății subvențiilor și aflăm când începe operațiunea în chestiune pentru 2016 și analizăm recent încheiata reuniune din Franța a miniștrilor agriculturii din spațiul comunitar.

Așadar, se știe că din 16 octombrie, APIA începe plata avansului din plățile directe aferente Campaniei 2016. Sumele vor fi virate fermierilor până pe 1 decembrie, dată după care statele membre sunt obligate să înceapă plățile integrale.

Acesta urmează să fie al doilea an în care APIA virează fermierilor un avans din plățile aferente anului în curs. O decizie identică a fost luată anul trecut, când, în premieră, Comisia Europeană a permis statelor membre să achite o parte din plata unică pe suprafață cu condiția efectuării controalelor administrative în fermele aflate în eșantionul de control.

Această condiție a făcut ca în 2015, plata avansului să fie întârziată deși Guvernul României avea alocată suma de 1,6 miliarde de lei pentru achitarea banilor către fermieri.

Regulamentul european arată că plățile se fac în perioada 1 decembrie – 30 iunie a anului calendaristic următor celui pentru care se cuvin banii. Plățile se fac în maximum două tranșe, în perioada menționată. Statele membre pot plăti, înaintea datei de 1 decembrie, dar nu înaintea datei de 16 octombrie, avansuri de până la 50 % în cazul plăților directe și de până la 75 % în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale.

Întârzierile apărute s-au datorat elementelor de noutate aduse de reforma PAC, spune pentru emisiunea Rural Adrian Pintea, director general adjunct al APIA.

În Franța a avut loc o reuniune neoficială a miniștrilor agriculturii din Uniunea Europeană, o întâlnire mai puțin protocolară, la care au fost invitați și reprezentanți ai Parlamentului European. Ideea nu a fost de a găsi noi căi de acțiune, care și teoretic și practic există în PAC, ci de a arăta determinarea oficialilor în rezolvarea multelor probleme din agricultura europeană. Și nu sunt deloc puține, după cum spune Mihaela Gherghișan, corespondent RFI la Bruxelles.

Să rămânem pentru câteva minute în zona oficialilor Uniunii Europene, mai exact în zona Comisiei Europene care estimează că România se poate aștepta în acest an la recorduri de producție în agricultură. Un recent raport al instituției anunță că România și Bulgaria vor avea producții medii la hectar care vor ajunge la niveluri record, în raport cu media ultimilor cinci ani.

Potrivit prognozei CE, România va avea o producție medie la grâu de 3,9 tone/hectar, la floarea-soarelui – 2,1 tone la hectar, iar în cazul rapiței documentul aproximează o producție cu aproape 20 de procente mai mare decât media ultimilor 5 ani.

În ciuda previziunilor optimiste, în cazul culturilor de porumb fermierii abia se așteaptă să își scoată cheltuielile, după cum spune președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli, Laurențiu Baciu. Producțiile bune, afirmă el, au fost calculate acum o lună, iar între timp seceta a distrus o bună parte din culturi.

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare