România e în plină perioadă de plată a avansurilor în cazul subvențiilor agricole, primii intrați la plată fiind fermierii care se ocupă cu sectorul vegetal.
Câteva sute de mii de fermieri se așteaptă în aceste zile să primească în conturi banii. Să amintim că și anul acesta avansurile sunt ceva mai mari, de 70 de procente din valoarea subvenției în cazul plăţilor directe, şi de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale. Discutăm despre plata subvențiilor cu Adrian Pintea, directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
Și în vreme ce fermierii români se uită cu nerăbdare spre APIA, vă propun un drum spre vestul Uniunii Europene, acolo unde pământul e scump și tot mai puțin de vânzare. Agricultorii belgieni din sudul țării se plâng că nu mai au terenuri propice pentru cultivarea cartofului. Ei trec frontiera în Franța unde închiriază ilegal terenuri mai fertile. Pentru agricultorii francezi care nu profită de acest aranjament, situația este mai mult decât gravă, după cum aflăm de la corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan.
Să rămânem încă o vreme în agricultura din vestul Europei și să ne amintim că Franța va ridica garduri de-a lungul graniței sale cu Belgia pentru a preveni intrarea mistreților care ar putea răspândi pesta porcină africană, o boală gravă care ar putea afecta semnificativ industria cărnii de porc din Europa. Luna trecută, pesta porcină africană a ajuns în Europa Occidentală, doi mistreți morți fiind găsiți în Belgia, ceea ce a provocat îngrijorări în rândul fermierilor din Olanda, Franța, Germania și Luxemburg, țări aflate relativ aproape de locul descoperirii cazurilor. Iar recent, Bulgaria a finalizat un gard cu o lungime de 133 de kilometri la granița cu România, în ideea de a preveni accesul animalelor migratorii infectate cu virusul pestei porcine africane.
În acest timp, în România, pesta porcină africană evoluează în 260 de localități din 14 județe, cu un număr de 1.021 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale). Anunțul a venit chiar de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Vă propun să corelăm această informație îngrijorătoare cu aceea că recolta de grâu a suferit din cauza secetei și a ploilor din iulie, așa că unii se așteaptă la o creștere a prețurilor în panificație. Legăm cele două domenii – pâine și carnea, într-o discuție cu Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta, federația sindicatelor din industria alimentară.