În pofida promisiunilor făcute de politicieni și așteptărilor fermierilor, subvențiile acordate prin plățile directe, pe hectar, pentru agricultorii români, rămân mai mici decât cele europene. Există o serie de explicații pentru această diferență, chiar dacă ele sunt sau nu acceptate de specialiștii români. În altă ordine de idei, agricultura românească are nevoie de investiții tot mai mari în tehnologie modernă. De altfel, sunt organizații profesionale care derulează proiecte europene în domeniul creșterii animalelor.
Invitați: Claudiu Frânc, președinte al Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), Viorel Marin, președinte ANAMOB și Mihaela Gherghișan, corespondent RFI la Bruxelles.
Jurnal Rural
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vrea să majoreze la 65 milioane de lei schema de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, de la 54,04 milioane lei cât era prevăzut inițial, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern.
“Suma alocată ajutorului de stat pentru anul 2020 este de maximum 65 milioane lei, din care 30 milioane lei pentru speciile taurine, bubaline și porcine, respectiv 35 milioane lei pentru speciile ovine și caprine, și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anul 2020”, arată documentul, citat de News.ro.
Schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii și menținerii registrului genealogic, precum și costurile aferente testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului.
Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenționate întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care dețin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum și persoanelor juridice care își desfășoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.
Bani europeni pentru tinerii fermieri
Tinerii fermieri mai pot solicita finanțare de 38 milioane euro prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Până pe 15 octombrie, până în prezent au fost depuse 116 proiecte de peste 4,8 milioane de euro din totalul de 43 de milioane euro alocate pentru finanțare în această sesiune, a anunțat Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Din totalul de 43 de milioane euro alocate pentru finanțare în această sesiune, tinerii fermieri mai au la dispoziție 38 milioane euro, din care 19,9 milioane euro sunt alocați tinerilor din diaspora. Situația proiectelor depuse la zi, în timp real, precum și a disponibilului de fonduri poate fi urmărită pe site-ul AFIR.
Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro în funcție de dimensiunea exploatației agricole. Depunerea cererilor de finanțare se poate opri înainte de termenul limită (15 octombrie 2020), dacă valoarea publică totală a proiectelor depuse (care au un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate) atinge plafonul de 150% din alocarea sesiunii.
Au început plățile pentru producătorii afectați de secetă
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat recent, că a început plata producătorilor agricoli care au fost afectați de seceta pedologică. „Începând cu 18 septembrie, practic, începe plata schemei de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi de toamnă în 2019 și care au fost afectați de seceta pedologică”, a precizat Adrian Oros, potrivit Agerpres.
În continuare, vă prezentăm câteva știri europene.
Ungaria vinde teren arabil. Statul ungar scoate la vânzare 6.300 de parcele de teren arabil, în ceea ce a treia rundă a programului de vânzare de terenuri agricole destinat diminuării numărului de ferme care sunt deținute în proprietate comună, a anunțat marți Ministerul Agriculturii din Ungaria. Centrul național pentru terenuri arabile va fi cel care va vinde parcelele de teren cu o suprafață de până la 10 hectare pe bază de anunțuri și fără licitație. Ofertele de achiziție pot fi trimise online până la data de 21 octombrie, scrie Agerpres.
Unele state asiatice interzic importul de carne de porc din Germania. Japonia, China, Coreea de Sud au anunțat suspendarea importurilor de carne de porc din Germania, după descoperirea unui caz de pestă porcină africană în această țară, ceea ce amenință un sector care este deja foarte dependent de piețele asiatice, transmite AFP. Închiderea acestor piețe, care absorb un sfert din exporturile Germaniei de carne de porc, constituie un “motiv de profundă îngrijorare” pentru fermierii germani, a subliniat luni sindicatul de profil. Germania produce anual aproape cinci milioane de tone de carne de porc, iar jumătate este destinată pieței externe. China este cel mai important debușeu, exceptând Uniunea Europeană, fiind responsabilă pentru 17% din exporturi. La rândul său, Coreea de Sud reprezintă 4% din exporturile germane de carne de porc, iar Japonia 3%. Veniturile pierdute ar putea să se ridice la miliarde de euro dacă suspendarea importurilor se va prelungi.
În Belgia, berea și cartofii prăjiți se pot scumpi. Două dintre cele mai consumate produse din Belgia, berea și cartofii prăjiți, vor fi afectate de efectele schimbărilor climatice, a avertizat un raport al Comisiei Naționale pentru Climă. Belgienii mănâncă 38 de kilograme de cartofi proaspeți și 6-7 kilograme de cartofi prelucrați în fiecare an. Belgia este, de asemenea, unul dintre cei mai mari exportatori din lume de produse din cartofi prefierți și congelați. Seceta și canicula din anul 2018 au dus la pierderea a 31% din cultura de cartofi din Flandra, regiunea cu cea mare producție din țară. În același an, seceta a dus la o creștere cu 23% a prețului cartofilor congelați. Pe de altă parte, producătorii de bere vor trebui să facă față unei penurii de ingrediente, respectiv apă, orz și hamei. Aceste evoluții vor duce la o presiune asupra prețurilor la cele mai iubite produse de către consumatorii belgieni.