Producătorii de lapte din România cer guvernului o subvenție de aproximativ 50 de bani pe litrul de lapte pentru a putea traversa criza cu care sectorul se confruntă, având în vedere că în celelalte țări europene producătorii primesc astfel de subvenții.
”Dacă ne uităm la ce se întâmplă în Europa, o subvenție de 0,5 lei pe litrul de lapte conform ar fi un sprijin pentru ferme, până când condițiile de piață se vor schimba. A existat o subvenție de 0,3 lei pe litru, în perioada 2007 - 2010, fapt care ne-a ajutat să progresăm”, spune președintele Asociației Crescătorilor de Vaci, Holstein RO. Potrivit acestuia, prețurile primite de fermieri pe lapte la poarta fabricii sunt foarte mici și duc la închiderea fermelor. Producătorii de lapte mai spun că, în cazul în care autoritățile nu iau măsurile necesare, vor organiza proteste în stradă.
Pe acest fond, producătorii români din industria laptelui au de suferit și din cauza recentului scandal provocat de îmbolnăvirea mai multor copii care ar fi consumat produse ale firmei Lactate Brădet. din Argeș.
Cum unul dintre aceste cazuri a fost înregistrat în Italia, autoritățile de acolo au lansat o alertă alimentară, anunțând că produsele în cauză sunt infectate cu E.coli și retrăgându-le de pe piață. Despre această situație discutăm cu corespondentul RFI la Bruxelles Mihaela Gherghișan, iar apoi analizăm vizita la București a unui reprezentant al Comisiei Europene, Peter Baader.
Acesta ocupă funcția de consilier antifraudă în cadrul DG-AGRI și a venit în România pentru a discuta, alături de Ministerul Agriculturii și AFIR, modul în care autoritățile române pot gestiona mai eficient fenomenul condițiilor artificiale în accesarea fondurilor europene.
Și tot în emisiunea de astăzi discutăm cu Andrei Măruțescu, director comunicare&PR pentru România și Moldova la Syngenta despre cum o astfel de companie vede agricultura românească și mai ales viitorul acesteia.