Fermierii români sunt în căutarea unor oportunități de finanțare, inclusiv în sistemul bancar. Mai ales în acest an, în care seceta a creat mari probleme agricultorilor, finanțarea necesară capitalului de lucru a fost extrem de importantă. Băncile au încercat să fie cât mai creative și să pună la dispoziția antreprenorilor din agricultură produse de creditare specifice. De altfel, agricultorii au accesat credite prin programul IMM Invest.
În același timp, fondurile europene pot fi o soluție utilă pentru investițiile realizate de agricultori.
Invitaţi:
Costin Telehuz, fermier, președinte al Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice, Ialomița;
Codruţ Nicolau, director general adjunct Patria Bank;
Mihaela Ghergişan, corespondentul RFI la Bruxelles.
Jurnal Rural
APIA, scheme de sprijin noi pentru fermieri
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a lansat trei noi scheme de sprijin pentru fermierii și IMM-urile care au avut de suferit din cauza efectelor coronavirusului, alocarea financiară fiind de 150 de milioane de euro.
Măsura se adresează agricultorilor din sectorul zootehnic, dar și din cel vegetal. Sprijinul are în vedere atenuarea problemelor legate de lichidități. Având în vedere pierderile suferite din cauza pandemiei de COVID- 19, fermierii vor fi sprijiniți în vederea reluării fluxului tehnologic normal al fermei și menținerea viabilității fermelor. Sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară raportată la dimensiunea fermei și urmează să fie plătit până la 30 iunie 2021, pe baza cererii de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020. Fermierii activi sunt beneficiarii care au încasat plăți directe conform dovezilor aferente cererii unice de plată din campania 2019.
Cererile de sprijin se depun la centrele județene/locale ale APIA până la data de 23 octombrie 2020.
Trei zone acreditate de producție a midiilor în România
Autoritățile române au clasificat zonele de producție a moluștelor vii din Marea Neagră, adică midii si vongole, una dintre acestea fiind în județul Tulcea, a doua între Năvodari și portul Constanța, iar cea de-a treia între Agigea și Mangalia. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis printr-un comunicat de presă, că prin clasificarea celor trei zone de producție a moluștelor vii din apele teritoriale ale Mării Negre „se poate realiza exploatarea acestor resurse valoroase și se oferă posibilitatea înființării de noi unități în acest sector, de creare de noi locuri de muncă și de dezvoltare a economiei zonei”.
Conform Regulamentelor Uniunii Europene, din rațiuni de siguranță alimentară, moluștele vii pot fi introduse pe piață pentru consumul uman numai din zone clasificate de către autoritatea competentă a țării respective. Clasificarea reprezintă procedeul de stabilire a calității apelor din zonele de recoltare a moluștelor vii din punct de vedere microbiologic și se realizează prin recoltarea și analiza probelor de la acestea, se arată în comunicatul ANVSA.
Rusia devine cel mai mare exportator de grâu la nivel mondial
Rusia urmează să îşi consolideze poziţia de forţă pe piaţa mondială a grâului, în condiţiile în care în acest sezon ar urma să fie responsabilă pentru o cincime din comerţul mondial, transmite Bloomberg. În ultimii 20 de ani, Rusia a trecut de la o ţară dependentă de importurile de grâu la una care este responsabilă pentru o cincime din vânzările mondiale. Peste 100 de ţări, din Egipt şi până în Filipine, cumpără grâu rusesc, iar Moscova vrea să îşi extindă lista de cumpărători prin adăugarea de pieţe unde grâul său a fost exclus anterior din cauza prevederilor referitoare la calitatea cerealelor. Ambiţiile Rusiei au depăşit recent un punct de cotitură după ce Algeria, un important cumpărător mondial de grâu, a dat undă verde pentru ca Rusia să poată să înceapă să exporte grâu pe această piaţă. Anunţul autorităţilor algeriene vine după o decizie similară anunţată anul trecut de Arabia Saudită. Până acum Rusia a putut livra doar cantităţi mici de grâu în Algeria, al treilea mare cumpărător mondial, care până acum avea cerinţe stricte privind pagubele provocate de insecte. Graţie celei de-a doua mari recolte înregistrată vreodată, Rusia ar urma să livreze în sezonul actual, care a început la 1 iulie, o cantitate de aproximativ 37,5 milioane tone de grâu, ceea ce îi va permite să devină cel mai mare exportator mondial. Livrările de grâu ieftin ale Rusiei au permis să preia o parte din cotele de piaţă ale SUA şi Uniunii Europene, dominând vânzările spre ţări precum Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, unde în acest sezon grâul rusesc a câştigat aproximativ 80% din licitaţii.
În continuare, vă prezentăm câteva știri europene, pe scurt.
România dorește să includă carnea de porc și de pasăre pe lista produselor eligibile pentru plăți cuplate în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), potrivit ministrului agriculturii Adrian Oros. Oros a declarat cu ocazia Consiliului AGRIFISH că România susține alocarea a cel puțin 15% din Politica Agricolă națională pentru plăți cuplate pentru produse din carne de porc și păsări.
În Franța, Înaltul Consiliu pentru Energie a respins o propunere din partea guvernului de reducere a prețului bio-metanului. Reducerea potențială de până la 15% a tarifelor de alimentare pentru bio-metan a provocat o reacție puternică din partea fermierilor și a politicienilor din nordul Franței. Ministrul Tranziției Ecologice, Barbara Pompili, a declarat că dorește să înceapă în următoarele săptămâni o consultare cu sectorul de producere.
În Italia, potrivit asociației italiene de produse lactate, în primele șase luni ale anului, exportul de brânză a înregistrat o creștere cu 3% în volum și 0,8%, în valoare. Tendința pozitivă a fost determinată de creșterea exporturilor de brânză proaspătă cu 14%.
Centrul Național pentru Cercetare și Dezvoltare din Polonia va oferi aproape 22 de milioane de euro din fonduri europene pentru a sprijini noile tehnologii din sectorul agricol. Inițiativa vizează creșterea competitivității companiilor poloneze care lucrează la proiecte în domeniul robotizării, automatizării, digitalizării și producției agroalimentare ecologice.
Germania se situează printre cele mai dens împădurite țări din Europa. Peste o treime din teritoriul Germaniei sau 11,4 milioane de hectare sunt acoperite de păduri. Aproximativ 56% din pădurile din Germania sunt formate din specii de conifere, ceea ce reprezintă 90% din lemnul utilizat în industria forestieră germană, iar restul, de 44%, sunt păduri de foioase. În ultimii ani, Germania a devenit principalul exportator european de cherestea de conifere.