Ce facem cu produsele tradiționale?

Organizat de Primăria Avrig, prin Consiliul Local, și Asociația Crescătorilor de Animale Avrig, târgul a fost plin de producători tradiționali, meșteșugari și creatori populari din localitățile Țării Oltului. Cine a trecut pe la Bradu a avut de ales dintre multe sortimente de brânză, produse tradiţionale de carne, vin sau ţuică, dar şi produse de artizanat, iar cei doritori au găsit şi preparate la ceaun sau tradiţionalul bulz ţărănesc.

Scopul târgului este, așa după cum spun organizatorii, nu numai păstrarea tradițiilor locale, ci și promovarea micilor producători și a zonei în sine, care se vrea un pol nu doar turistic, ci și de dezvoltare locală. Așa că oamenii din Țara Oltului au gătit câteva zile înainte și au scos din lăzi costumele care îi reprezintă, fețele de masă și ștergarele. De la zecile de standuri din târg nu lipseau brânza de burduf, pastrama de oaie, dulcețurile și siropurile, pâinea tradițională, cozonacii și plăcintele, dar și țuica și rachiurile de fructe, distilate după rețete vechi.

Târgul ”Țara Oltului în produse și tradiții” se vrea, așa cum au spus cei care s-au ocupat de organizare, un exemplu de bune practici în domeniu, o încercare de a nu lăsa să dispară tradițiile locale și produsele specifice zonei, dar și un factor de coagulare a unor inițiative similare. Mai ales că în perspectivă Sibiul va fi în 2019 ”regiune gastronomică europeană”, iar produsele tradiționale sunt un atu de invidiat.

Galerie foto: http://rural.rfi.ro/galerie-foto/targ-produse-traditionale-bradu

Emisiunea Rural din 31 octombrie 2016 by RFI Romania