”Țăranii Dobrogeni” – cum funcționează lanțul scurt alimentar în viziunea unei tinere de 30 de ani

Acum jumătate de an, la Constanța lua ființă o comunitate virtuală în care se oferă, se caută şi se cumpără produse direct de la producători. ”Țăranii Dobrogeni” a apărut dintr-o discuție a Ioanei Moroșanu cu câțiva prieteni și din dorința de a găsi și cumpăra la prima mână produse cât mai naturale. 

După lansarea în spațiul public de către Ioana Moroșanu, la platforma ”Țăranii Dobrogeni” aderau cam 10.000 de membri, majoritatea cumpărători și mai puțini producători. Acum, după șase luni, sunt peste 40.000.
Oamenii intră şi postează detalii, poze, adrese şi date de contact pentru tot felul de alimente - fructe, legume, lactate, ouă, carne, prăjituri de casă sau chiar articole de îngrijire corporală artizanale. Sunt toate naturale, făcute de producători locali. Ei trebuie susţinuţi de noi toţi”, spune Ioana Moroșanu.

La ora actuală, pe mesele celor din Constanța, dar nu numai, ajung pui de Cumpăna, lactate de la Amzacea, ouă de la Valu lui Traian sau ulei de floarea-soarelui şi făină integrală de grău de la Topraisar.
Eu nu câştig absolut nimic din această piaţă virtuală. Ba din contră, pierd timp că trebuie să am grijă non-stop de moderare. Deocamdată sunt singură, deşi mi-ar plăcea să mă mai ajute cineva în administrarea grupului. Norocul meu că am calculatorul la serviciu, ţin telefonul la mine mereu şi monitorizez grupul”, spune Ioana Moroşanu.

Ca proiect de viitor, Ioana ar dori extinderea comunităţii şi chiar înfiinţarea unui târg real cu produse ţărăneşti, care să funcţioneze în Constanţa, după modelul celor văzute la Bucureşti.

Emisiunea Rural din 14 noiembrie 2016 by RFI Romania