Teleorman, politică, agricultură și copiii de la sat

În ediția de astăzi a emisiunii Rural îl urmărim pe Laurențiu Colintineanu, care a fost în județul Teleorman, renumit nu numai pentru oamenii politici pe care i-a dat, ci și prin mulțimea de afaceri dezvoltate în mare parte cu fonduri europene.

Problemele de care se plânge Gheorghe Anghel comuna Izvoarele din județul Teleorman nu sunt singulare, la fel și soluțiile pentru dezvoltarea agriculturii. Oricum, la 63 de ani, Gheorghe Anghel are în spate destulă experiență în domeniu și știe la ce uși să bată atunci când trebuie să le rezolve.

În drumurile mele prin satele din România am identificat însă o problemă despre care se vorbește destul de puțin, deși de rezolvarea ei depinde în bună parte viitorul agriculturii românești. Pentru că agricultura, și nu vorbim de cea de subzistență, nu se face numai cu utilaje și mașini moderne și cu operațiuni conduse de un computer.

În agricultură e nevoie și de oameni, iar datele demonstrează că agricultura din România este făcută în bună parte de bătrâni. Așadar, cine le ia locul în câțiva ani? Cât se poate baza România pe tinerii care primesc bani pentru a se stabili la sat? Cine are grijă de copiii de la țară, cei care mâine – poimâine trebuie să devină fermieri? Cine îi pregătește?

În afară de stat, există organizații non-guvernamentale și fundații care au grijă de ei, de sănătatea lor, de educația lor și care îi învață cum să devină viitorii fermieri. Așa se întâmplă și în cazul World Vision România, care de 24 de ani dezvoltă programe în România, multe dintre ele în mediul rural. Despre acestea și despre situația copiilor de la țară discutăm cu Mihaela Nabăr, director al departamentului de achiziții și management al granturilor din fundația World Vision Romania.

RURAL - EMISIUNE 08.09.2014 by RFI Romania