AcasăEmisiuneTemele "fierbinți" ale agriculturii românești

Temele „fierbinți” ale agriculturii românești

Producătorii români de carne de pui au o problemă. În timp ce în România stocurile de carne de pui cresc, importurile din Polonia sunt în cantități tot mai mari. În același timp, locurile de muncă în agricultură sunt în continuare căutate. Care sunt soluțiile la care pot recurge fermierii în anii de secetă, în afară de irigații? Provizioane financiare și fonduri mutuale.

Invitati: Mary Pană, președintele Asociației crescătorilor și exportatorilor de bovine, ovine și porcine (ACEBOP) și Florin Constantin, consultant agribusiness.

Jurnal Rural

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a publicat pachetul de măsuri excepționale de piață. Este vorba despre ajutoare pentru depozitarea privată. Comisia Europeană sprijină acordarea de ajutoare financiare pentru depozitarea privată a produselor lactate și a produselor din carne, respectiv, carne de vită, de oaie și de capră. Această măsură permite retragerea temporară a unor produse de pe piață și vizează stabilizarea pieței prin reducerea temporară a ofertei disponibile.

În al doilea rând, programele de sprijinire a pieței vor deveni mai flexibile. Instituția europeană va acorda aceste facilități pentru programele de sprijin pentru sectorul vitivinicol, cel al fructelor și legumelor, cel apicol, precum și programelor pentru școli. Aceasta înseamnă limitarea ofertei disponibile din fiecare sector, pentru a determina reechilibrarea piețelor.

În al treilea rând, Comisia Europeană a acordat derogări temporare de la normele în materie de concurență. Măsurile se aplică pentru sectorul laptelui, al florilor și pentru cel al cartofilor. Acestea permit operatorilor să pună în aplicare măsuri de piață pentru stabilizarea sectoarelor, pentru o perioadă maximă de șase luni. De exemplu, sectorul laptelui va putea planifica în mod colectiv producția de lapte, iar sectorul florilor și cel al cartofilor vor putea retrage produse de pe piață.

De asemenea, Comisia Europeană propune ca statele membre cărora le rămân fonduri destinate dezvoltării rurale să le poată utiliza anul acesta pentru a acorda sprijin fermierilor și micilor întreprinderi din sectorul agroalimentar. Statele membre pot oferi un sprijin de până la 5.000 euro pentru un fermier și de până la 50.000 euro pentru o întreprindere mică.

Fonduri europene pentru combaterea pestei porcine africane

Începând cu data de 11 mai și până pe 31 iulie este activă sesiunea de primire a proiectelor de finanțare a investițiilor pentru prevenirea și combaterea pestei porcine africane în România, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală. Suma disponibilă este de 16,7 milioane euro, iar fondurile pot fi accesate de instituții publice și entități private: fermieri sau grupuri de fermieri.

Conform Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, în data de 8 mai, în România, evoluau 280 de focare de pestă porcină africană, în 20 de județe, iar în 21 de județe erau diagnosticate doar cazuri la mistreți.

De la apariția virusului pestei porcine africane în România, în iulie 2017, și până în prezent, au fost înregistrate peste 3.100 de focare și au fost despăgubiți aproximativ 15.000 de proprietari, cu o valoare totală de 440 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 100 milioane de euro.

Gripa aviară, în Ungaria, la granița României

Focare de gripă aviară înalt patogenă la granița de Vest a României. După confirmarea gripei aviare la două ferme de păsări din Ungaria, în două localități maghiare aflate în vecinătatea județului Arad, autoritățile române au anunțat intensificarea măsurilor de supraveghere a exploatațiilor de păsări din zona de frontieră. Este vorba despre introducerea măsurilor de restricție a mișcărilor de păsări, până în data de 3 iunie, și monitorizarea păsărilor sălbatice.

Ungaria se confruntă cu un val de gripă aviară înalt patogenă. Până la stingerea focarelor, autoritățile române au declarat că vor acorda o atenție sporită transporturilor intracomunitare de păsări domestice, furajelor și mijloacelor de transport care provin sau urmează să tranziteze Ungaria, pentru a preveni introducerea bolii pe teritoriul național.

În acest moment, în România nu există niciun focar activ de gripă aviară. Reamintim că, la începutul acestui an, două ferme de păsări de pe platforma avicolă din județul Maramureș, au fost afectate de virusul gripei aviare, acestea fiind închise în luna februarie.

Franța: cerere redusă pentru cartofi și stocuri mari

Sectorul francez de prelucrare industrială a cartofilor, afectat serios de închiderea restaurantelor de tip fast-food și a restaurantelor, a anunțat că există un surplus de 450.000 de tone și că solicită rapid spații de depozitare. Cantitatea include și livrările destinate exportului.

Franța, care produce  aproximativ șapte milioane de tone pe an, este principalul exportator de cartofi la nivel mondial. Anul acesta, situația este complicată, iar producătorii agricoli și cei industriali  solicită ajutor de urgență de la guvernul francez și Uniunea Europeană. Companiile industriale de procesare care au contracte cu producătorii estimează că vor avea pierderi financiare de 200 de milioane de euro din cauza lipsei vânzărilor.

Prețuri mai mici și un nou termen de la Comisia Europeană pentru strategia alimentară

Indicele FAO al prețurilor la produsele alimentare a scăzut la cel mai mic nivel din ianuarie 2019. Cu excepția grâului și a orezului, majoritatea prețurilor la produsele alimentare au scăzut odată cu prăbușirea prețului țițeiului. Indicele prețurilor al Organizației Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație (FAO) a scăzut pentru a treia lună consecutivă și dă speranță că amenințarea unei crize alimentare se îndepărtează. Produsele agricole continuă să fie tranzacționate intens, în ciuda pandemiei coronavirusului. Indicele prețurilor a scăzut cu 3,4% în aprilie, până la 165,5 puncte.

La Bruxelles, Comisia Europeană a anunțat că va prezenta, după două amânări, în data de 20 mai, politica alimentară a Uniunii Europene. Este vorba despre strategia „Farm to Fork” („De la fermă la furculiță”) și de strategia de biodiversitate, un document esențial pentru sectorul agroalimentar. Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a dat asigurări că, de data aceasta, termenul asumat de instituția europeană să fie respectat.

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare