Un miliard de euro, garanții pentru tinerii fermieri

Sibiul este în 2019 Regiunea Gastronomică Europeană. Ce înseamnă această distincţie pentru oraş, ce preparate specifice zonei sunt promovate şi cine sunt cei care le prepară?

Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii au lansat un pachet de credite în valoare de un miliard de euro destinat în special tinerilor agricultori. Scopul este să crească accesul la finanţare pentru fermierii din Uniune.

Acțiunea vine după ce în 2017, 27% din cererile de împrumut transmise băncilor de către tinerii agricultori din UE au fost respinse, în comparaţie cu doar 9% pentru alte tipuri de ferme.

Accesul la finanţare este esenţial şi prea adesea un obstacol pentru tinerii care doresc să se alăture profesiei. Cu 11% dintre fermierii europeni sub vârsta de 40 de ani, sprijinirea tinerilor agricultori în acest sector este o prioritate pentru Comisia Europeană şi pentru politica agricolă comună după 2020”, spune comisarul Phil Hogan.

Programul va fi administrat la nivel de stat membru de către bănci şi societăţi de leasing care operează în întreaga uniune. Băncile participante ar trebui să se alinieze cu suma angajată de BEI, aducând astfel suma totală la un potenţial de 2 miliarde euro, iar prioritari ar trebui să fie tinerii agricultori. Două împrumuturi pilot de 275 de milioane de euro urmează să fie puse în aplicare în Franţa prin intermediul acestei scheme.

Aceste împrumuturi sunt destinate în special tinerilor agricultori şi atenuării schimbărilor climatice, după cum transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan. De la Bruxelles, la Sibiu, care este în 2019 Regiune Gastronomică Europeană.

Colegul meu Mircea Oprea a fost în Sibiu, acolo unde a realizat o ediție specială a emisiunii Rural, în studioul mobil pe care RFI l-a amenajat acolo. Ascultăm un fragment al emisiunii.