Un stat înseamnă un teritoriu. România își vinde pământul

Vânzarea terenurilor agricole românești către cetățeni străini sau firme din străinătate este un pericol național, susțin reprezentanții fermierilor locali. 40% din terenurile agricole din România ar fi deja în proprietatea unor firme sau persoane fizice străine.

Cetățeni simpli din Uniunea Europeană, dar și firmele din străinătate, sunt interesați de cumpărarea de terenuri agricole în România. Potrivit unui recent studiu, realizat de Transnational Institute pentru Comisia de Agricultură din cadrul Comisiei Europene, aproape 40% din terenurile agricole din România au ajuns în proprietatea unor firme sau persoane fizice străine.

Laurențiu Baciu, lider LAPAR, spune în emisiunea Rural că aproximativ 2 milioane de hectare de terenuri agricole s-ar afla deja în proprietatea străinilor. ”Multe terenuri s-au dat prin donații, sunt fel și fel de tranzacții cel puțin la limita legii. Deseori se cumpără pământul fără să-l vadă. Multe din aceste achiziții, dacă ar fi un interes la nivel național, ar putea fi ușor contestate. Sunt acte în care s-a ocolit legea cât s-a putut”, spune liderul LAPAR.

Laurențiu Baciu mai spune că acum Ministerul Agriculturii lucrează la un proiect pentru modificarea Legii terenurilor (17/2014) în vederea stabilirii unor condiții de vânzare a terenurilor agricole pentru cumpărătorii străini. ”Se dorește să se facă o lege a vânzării după modelul celorlalte state din Europa. Trebuia să facem acest lucru încă de la început, însă am vrut să fim unici. Când ești unic, te distrugi singur. Avem de data asta înțelegerea atât a Ministerului Agriculturii, precum și a Comisiei pentru Agricultură din Parlament. Sperăm ca până în toamnă să scoatem o lege care să protejeze fermierul român și, la urma urmei, și cumpărătorul român”, a declarat Laurențiu Baciu.

Despre situația vânzării terenurilor agricole din România discutăm tot în această emisiune și cu europarlamentarul Daniel Buda, o voce activă, dar aparent singulară la Bruxelles.

Emisiunea Rural din 18 Aprilie 2016 by RFI Romania