Unde e ”micul fermier” în noua Politică Agricolă Comună?

România ar trebui să primească de la Uniunea Europeană, între 2014 – 2020, 20 de miliarde de euro pentru dezvoltarea agriculturii. Din această sumă, peste 12 miliarde de euro ar urma să ajungă direct la fermieri. Pare clar încă de pe acum că cea mai mare parte va fi tot a marilor firme din agricultură, a marilor cultivatori și producători. ”Micul fermier” se va descurca cum poate.

Marii producători sunt avantajați în hățisul legislativ european de faptul că au puterea financiară de a rezista până la sosirea banilor comunitari. Un fermier cu zeci de mii de hectare de teren agricol se descurcă altfel în comparație cu acela care are o fermă de 1 – 2 hectare. În plus, procesul de obținere a fondurilor europene este mult prea complicat, lucru cunoscut și recunoscut de oficialii de la Bruxelles.

Din cele 20 de miliarde de euro care revin României pentru agricultură în perioada 2014 – 2020, cei mai mulți bani ar urma să ajungă direct în conturile fermierilor.

În România însă stau la coadă pentru fondurile europene și cei care dețin și exploatează ferme de mii, chiar zeci de mii de hectare, și cei care practică de multe ori o agricultură de subzistență.

În acest concert, micul fermier nu pare deloc avantajat, chiar dacă la Bruxelles au exista dezbateri aprinse asupra rolului acestuia.

Ascultați emisiunea ”Rural” despre împărțirea banilor europeni în următorul exercițiu bugetar. Invitații lui Cătălin Lența sunt Mihaela Gherghișan, corespondent RFI la Bruxelles, Laurențiu Baciu, președintele LAPAR (liga asociațiilor producătorilor agricoli) și Adrian Porumboiu, om de afaceri cu firme agricole care exploatează zeci de mii de hectare.

 

RURAL - EMISIUNE 12.05.2014 by RFI Romania