O cooperativă + o cooperativă + o cooperativă.......

Florin Constantin şi Cătălin Lenta in studioul RFI

Cu puțin timp în urmă a fost înființată Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, prima formă asociativă de acest gen din România.

Proiectul înseamnă acum 8 cooperative agricole, membri fondatori, care dețin și exploatează terenuri în sudul și sud-estul României. Împreună au o cifră de afaceri de peste 100 milioane de lei şi acoperă o suprafaţă de aproximativ 150.000 hectare, aflată în continuă extindere.

Uniunea își propune să acorde sprijin membrilor în chestiuni de legislaţie, fiscalitate, facilitând schimburile de experienţă şi îmbunătăţirea guvernanţei agriculturii româneşti prin cooperativizare și să acorde sprijin şi consiliere fermierilor care vor să se asocieze în cooperative.

De asemenea, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal vrea să fie partener de dialog instituţional corect cu Ministerul Agriculturii şi celelalte instituţii ale statului pe probleme specifice cooperativelor agricole şi membrilor acestora și să acţioneze complementar cu celelalte organizaţii profesionale, în parteneriat, pentru atingerea obiectivelor comune.

Uniunea nu va fi un organism ”contemplativ”, spune, în emisiunea Rural, președintele onorific Florin Constantin.