Va mai exista o industrie românească a laptelui după 2015?

Unul din domeniile agricole în care s-au purtat adevărate războaie de-a lungul timpului este piața laptelui. O zonă în care câteva state au dominat mereu, prin cantitatea și calitatea producției. Sectorul românesc al laptelui se vede ca un domeniu cu mulți producători mici și cu o slabă organizare.

În ”istoria laptelui” în spațiul comunitar a existat la un moment dat pericolul unui adevărat monopol din partea unor țări. De aceea, Uniunea Europeană a reglementat domeniul prin impunerea așa numitelor cote. De fapt era vorba de limitarea la un anumit nivel a producției dintr-un stat sau altul. Numai că, de la 31 martie 2015, cotele de lapte vor fi desființate.

Pe acest fond, România, care nu produce măcar la nivelul permis acum, se găsește într-o situație deloc favorabilă. Pe scurt, sectorul românesc al laptelui se vede ca o zonă cu mulți producători mici și cu o slabă organizare. În plus, pentru mulți producători români din domeniu, importante sunt vânzările directe.

România nu produce încă la nivelul cotelor stabilite, dar sunt alte state membre și zone din Uniunea Europeană care produc și au capacitatea să producă mult peste cotele actuale.

Ascultați emisiunea ”Rural”, despre piața laptelui în Uniunea Europeană.

Invitații lui Cătălin Lența sunt Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale din Industria Laptelui, și, de la Bruxelles, corespondentul RFI Mihaela Gherghișan.