Fără cercetare științifică, nici un viitor pentru agricultură

Valeriu Tabără, fost ministru al agriculturii și vicepreședinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice intr-o sera de rosii

Continuitatea politicii agricole comune "nu este negociabilă”, susțin tot mai mulți oficiali din agricultură din mai multe state ale Uniunii Europene. România vrea o păstrare a actualelor prevederi, dar cu o mai mare flexibilitate.
În sprijinul acestei poziții publice a României a venit și Spania, ministrul agriculturii de la Madrid anunțând că Spania nu va accepta așa-numita cofinanțare sau să permită guvernelor să egaleze subvențiile directe cu proprii lor bani pentru a compensa neajunsurile.

De asemenea, se știe și că DG AGRI nu este în favoarea cofinanțării, conform unui proiect de comunicare privind viitorul PAC, deoarece acest lucru ar însemna că unele țări își subvenționează fermierii mai mult decât alții.

Cu toate acestea, plecarea Marii Britanii este de așteptat să lase o gaură anuală de cel puțin 9 miliarde de euro, chiar dacă o înțelegere financiară este inclusă în acordul privind Brexit-ul.

Este de menționat, în context, și apariția, în viitoarea Politică Agricolă Comună, a unor modificări privind definiția fermierului activ. Distincția dintre fermierii activi și cei inactivi devine facultativă, permițând statelor membre, care au povară administrativă excesivă, să întrerupă anumite finanțări. Cât îi privește pe tinerii fermieri, plățile pentru ei vor fi acordate timp de cinci ani de la data depunerii cererilor atât timp cât depunerea a fost facută în termen de cinci ani de la înființarea fermei. În plus, statele membre pot crește plățile tinerilor agricultori în primul pilon până la 50% în cadrul plafoanelor existente.

Pe acest fond și oamenii de știință se implică în proiectul de modificare a Politicii Agricole Comune.

<iframe frameborder="0" height="415" scrolling="no" src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FRFI.Romania.FM%2Fvideos%2F10154807117481640%2F&show_text=0&width=" 100%"="" style="border:none;overflow:hidden" width="100%">

Valeriu Tabără, fost ministru al agriculturii și vicepreședinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, a fost recent la o discuție cu comisarul european pentru agricultură Phil Hogan.