Vinul românesc, față în față cu șampania

În ediția de astăzi a emisiunii ”Rural” discutăm despre vin, replantarea viței de vie și vinuri spumante într-o regiune care înainte de 1989 trimitea mai mult la export decât se vindea în România. Am fost în Sălaj, la Șimleu Silvaniei, unde cândva se produceau aproape 4 milioane de sticle de vin spumat în fiecare an.

Între timp, lucrurile s-au schimbat, și deloc în bine. Retrocedarea terenurilor a dus la fărâmițarea plantațiilor, iar din fabrică rămăseseră doar zidurile și beciurile de depozitare. Acestea nu au putut fi distruse, așa că cei trei kilometri și jumătate de beciuri au păstrat ce mai rămăsese nevândut din vinul spumant de Șimleu Silvaniei.

Timp de nouă ani, combinatul de băuturi spumante din Șimleul Silvaniei nu a produs nimic, nici măcar o sticlă. Mai exact, din 2004 până în 2013. În ultimii ani, veniturile au fost asigurate doar din vânzarea a ce mai rămăsese în beciuri, astfel că firma a ajuns în faliment. În 2013, după o licitație a lichidatorului, fabrica a fost preluată de familia Drăgan, cu afaceri într-o comună apropiată de Șimleu Silvaniei. Valoarea a fost de 4,4 milioane de lei, dar asta nu înseamnă sfârșitul necazurilor. Potrivit unor surse din domeniu, pentru ca producţia de vinuri spumante să poată fi reluată, e nevoie de investiţii serioase, de cel puțin 1,5 milioane de euro, care să vizeze nu doar reabilitarea spaţiilor, ci mai ales modernizarea tehnologiei.

Noul proprietar, Nicolae Delian Drăgan, nu era la Șimleu când a fost acolo; era prin țară, încercând să vândă. În schimb am stat de vorbă cu cel care de fapt pare a fi sufletul producției de vinuri spumante. Inginerul Cornel Ciulic este de mai bine de 40 de ani angajat al fabricii și nici nu vrea să plece la pensie. Pe inginerul Ciulic l-am găsit în beciurile de la Silvania, săpate la 60 de metri sub stâncă.

RURAL - EMISIUNE 29.09.2014 by RFI Romania