Creșterea în calitate a vinului românesc este evidentă. Reprezentanții industriei sunt de părere că vor trebui intensificate eforturile de marketing, atât ale mediului economic, cât și ale statului.
Invitați la Rural: Miron Radic, director general Crama Liliac, Marilena Ardelean, fondator Wines of Romania, Mihaela Gherghisan, corespondent RFI România la Bruxelles.
Jurnal rural european
- În Germania, interes scăzut pentru accesarea eco-schemelor;
- Mai mulți bani pentru fermierii polonezi;
- Opoziție la propunerea de regulament privind refacerea naturii;
- Noi încercări de deblocare a dosarelor ecologice în Parlamentul European;
- Lapte cu prețul de sub un euro în Germania. Producătorii cer declararea crizei de supraproducție;
În Germania, interes scăzut pentru accesarea eco-schemelor
Interesul fermierilor germani pentru accesarea eco-schemelor este mai redus decât se așteptau oficialii de la Berlin. Pe baza datelor actuale, Germania va plăti doar aproximativ 60% din suma disponibilă pentru eco-scheme în anul 2023, de un miliard de euro, mai puțin chiar decât estimările asociațiilor de fermieri, notează portalul agricol agrarheute.com. Cu excepția unei singure măsuri, care vizează culturile de tip regional, toate eco-schemele au fost accesate sub așteptări, scrie Euractiv. Două dintre practicile prevăzute de reglementările ecologice din legea federală – crearea, pe terenurile arabile, a unor benzi de flori care servesc ca habitat pentru insecte și introducerea sistemelor agroforestiere – au fost adoptate de fermieri într-un procentaj de sub 1%, față de nivelurile previzionate.
Într-un comunicat publicat la începutul lunii iunie, Ministerul Federal al Agriculturii explică reticența fermierilor. Noutatea reglementărilor ecologice adusă de politica agricolă comună (PAC) care a început la 1 ianuarie, contextul economic și politic radical schimbat, ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, suspendarea unor norme de mediu din cadrul legislativ european (GAEC 7 și GAEC 8) au făcut ca eco-schemele să devină neatractive, se arată în documentul ministerului de resort.
Acum, guvernul federal caută soluții pentru ajustarea reglementărilor ecologice, astfel încât să utilizeze întregul buget PAC și, în același timp, să atingă integral ambițiile de mediu preconizate.
Mai mulți bani pentru fermierii polonezi
Polonia acordă în ritm alert ajutoare de stat producătorilor agricoli. Săptămâna trecută, două scheme poloneze au primit aprobarea executivului european. Una, în valoare de 346 de milioane de euro, este destinată subvenționării dobânzilor la împrumuturi, în vederea asigurării lichidităților fermierilor afectați de actuala criză geopolitică, potrivit comunicatului emis de Comisia Europeană. Cealaltă, în sumă de 11 milioane de euro, finanțată în totalitate prin Fondul polonez de protecție a agriculturii, are scopul de a compensa pierderile producătorilor agricoli provocate de insolvența unor cumpărători, cauzată, între altele, de contextul geopolitic.
În ultima decadă a lunii mai, Polonia a mai primit undă verde pentru acordarea unor ajutoare în sumă totală de un miliard de euro, de asemenea, pentru a sprijini lichiditatea producătorilor agricoli locali prin acordarea unor granturi directe.
Schemele poloneze sunt aprobate conform noului Cadru temporar de criză și tranziție pentru ajutor de stat, adoptat de Comisia Europeană în data de 9 martie 2023.
Opoziție la propunerea de regulament privind refacerea naturii
Propunerea de regulament privind restaurarea naturii, înaintată de Comisie anul trecut, în luna iunie, este contestată de fermierii europeni și de mai mulți eurodeputați care opun rezistență în Parlamentul European, cerându-i executivului să prezinte o nouă evaluare de impact, potrivit Euronews. Propunerea legislativă ar proteja cel puțin 20% din suprafața terestră și marină a Uniunii Europene până în anul 2030, în condițiile în care, conform Agenției Europene de Mediu, aproximativ 80% dintre habitate au o stare de conservare precară în spațiul european. Atât statele membre, cât și europarlamentarii au cerut ca fonduri suplimentare să fie dedicate compensațiilor financiare pentru fermierii și pădurarii afectați de măsurile de restaurare. Cu toate acestea, într-un document neoficial transmis reprezentanților Parlamentului European și miniștrilor naționali, comisarul pentru mediu, Virginijus Sinkevičius, a indicat doar surse de finanțare deja disponibile prin instrumentele existente, cum ar fi politica agricolă comună, notează Euractiv.
Tratativele dintre cele trei instituții asupra legii, așa-numitul trialog, ar putea începe la scurt timp după ce Parlamentul și Consiliul își vor adopta pozițiile de negociere. Actuala președinție suedeză a Uniunii Europene a planificat să ajungă la o abordare generală în cadrul reuniunii miniștrilor mediului din statele membre, din 20 iunie, iar César Luena, europarlamentar socialist spaniol, va încerca să-i convingă pe eurodeputați să ajungă la un consens în calitate de raportor al Parlamentului European, mai scrie Euractiv.
Noi încercări de deblocare a dosarelor ecologice în Parlamentul European
Comisia Europeană ar putea prezenta propunerea sa privind noile tehnici genomice în prima decadă a lunii iulie, cu o lună mai târziu față de data indicată inițial. Presa agricolă europeană atribuie această amânare strategiei aplicată de vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, care condiționează dosarul privind editarea genetică, așteptat de eurodeputați și de părțile interesate din sectorul agroalimentar, de aprobarea altor două propuneri ale executivului european, emblematice pentru Pactul verde european și tot mai disputate: regulamentul privind utilizarea durabilă a pesticidelor (SUR) și legea refacerii naturii. Potrivit euractiv.com, Timmermans le-a cerut membrilor Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European să aleagă: fără noi tehnici genomice și fără regulamentul SUR sau la pachet.
Între timp, Partidul Popular European, cea mai mare grupare politică din Parlamentul European, și-a reafirmat opoziția față de legea refacerii naturii într-un briefing de presă și mai multe postări pe rețelele sociale.
Lapte cu prețul de sub un euro în Germania. Producătorii cer declararea crizei de supraproducție
Patru mari retaileri germani - Aldi, Lidl, Rewe și Edeka - au anunțat recent prețuri mai mici la produse lactate precum laptele sau iaurtul, iar prețul laptelui la Aldi este din nou sub un euro în Germania, transmite spiegel.de, versiunea online a revistei Der Spiegel. Pe fondul ofertei ridicate de produse lactate pe piața germană, simultan cu o cerere în scădere, fermierii locali cer ajutor de stat de la ministrul federal al agriculturii, Cem Özdemir, compensații din fondul de criză al Uniunii Europene și acțiuni împotriva supraproducției. „Ministrul Agriculturii Özdemir trebuie să declare criza și să ceară o reducere a producției de lapte”, a declarat președintele Asociației producătorilor de lactate din Germania pentru cotidianul „Bild”, scrie sursa citată. Prețurile pentru lapte au scăzut de la începutul anului, ajungând la aproximativ 40 de cenți pentru un litru, la producători, un preț considerat bun de către reprezentanții industriei de produse lactate, dar nesatisfăcător pentru fermieri, care anul trecut primeau până la 60 de cenți.
Reprezentanții industriei de lactate anticipează că prețurile produselor lactate nu vor mai scădea până la Crăciun, dimpotrivă, se așteaptă la o creștere a acestora în a doua parte a anului, când producția de lapte va scădea. În privința prețului laptelui la producător, estimează un nivel mediu de peste 40 de cenți la nivelul anului 2023.