Vreau mai mult de la GAL-uri, cere ministrul agriculturii

Criza laptelui, care afectează fără discriminare toată Uniunea Europeană, are toate șansele să se agraveze, iar soluțiile așteptate de la Bruxelles întârzie. De aceea, diferite organizații și grupuri de reflexie vin fiecare cu propriile soluții.

Ultima, cea venită din partea Farm Europe, vorbește de o injecție de 500 de milioane de euro în sistem pentru a scădea producția de lapte cu 2 până la 3 milioane de tone. În fiecare an, fermierii din Uniunea Europeană produc  circa 140 de milioane de tone de lapte. Aceasta ar fi o intervenție unică, valabilă atât în estul, cât și în vestul spațiului comunitar, pentru ca sectorul laptelui, devenit victimă a unei supraproducții, să se pună pe picioare. Specialistul în comunicare al Farm Europe, Luc Vernet, i-a explicat Mihaelei Gherghișan, corespondent RFI la Bruxelles, propunerea organizației.

În această vreme, în Franța fermierii au ales să protesteze la nivel înalt, adică împotriva autorităților statului. Salonul Internaţional de Agricultură de la Paris are loc într-un climat extrem de tensionat, determinat de criza din sectorul agricol. Fermierii francezi, mai ales crescătorii de porcine şi bovine şi producătorii de lapte se numără printre cei mai afectaţi la nivel european ca urmare a embargoului rus, a scăderii masive a cererii din partea Chinei şi a renunţării la cotele europene pentru produsele lactate. Așa că urmează o săptămână tensionată la salonul agriculturii din Versailles. Politicienii care și-au anunțat prezența, între care președintele Francois Hollande, dar și premierul Manuel Valls, nu au scăpat de furia fermierilor. la salon a mers și ministrul agriculturii, o prezență oarecum insolită în domeniu, după cum relatează de la Paris Cristina Teacă.

În timp ce Europa se zbate într-o criză agricolă ce pare abia la început, la București premierul Dacian Cioloș caută noi metode de dezvoltare a satelor și propune implicarea mai activă a Grupurilor de Acțiune Locală. La o conferință în domeniu, Cioloș, fost comisar european pentru agricultură, a anunțat că guvernul va lansa în perioada următoare un pachet de măsuri care are în vedere dezvoltarea clasei de mijloc la sate.

Termenul e scurt, a spus premierul, măsurile urmând a fi gata cel mai probabil în cursul lunii martie.

Emisiunea Rural din 29 Februarie by RFI Romania