Zeci de mii de euro pentru solarii în Teleorman. Prin PNDR

Bun găsit la o nouă ediție a emisiunii Rural, în care aflăm cum oficialii din Comisia Europeană lasă în continuare nerezolvată disputa dintre cei pro și contra organismelor modificate genetic. Ne abatem și prin Parlamentul European, unde discutăm cu un eurodeputat din comisia pentru agricultură despre ce face el pentru fermierii români și ajungem și în județul Teleorman, în comuna Piatra, la un tânăr care a luat fonduri europene pentru a pune pe piciaore o afacere cu legume.

Așadar, Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în spațiul comunitar, în ciuda opoziției mai multor state membre. Comisia a publicat o propunere de a amenda regulamentul asupra importurilor de organisme modificate genetic în Uniunea Europeană. Reforma propusă ar permite Comisiei să autorizeze importul de noi organisme modificate genetic chiar dacă majoritatea guvernelor, Parlamentul European și o parte din opinia publica sunt împotrivă. Propunerea nu afectează procedurile de autorizare a cultivării de OMG-uri pe teritoriul uniunii.

Acum, Comisia vrea să permita țărilor UE să interzică importurile de OMG-uri pe teritoriile lor, în baza unor motive, altele decât preocuparea față de sănătate și mediu, care nu sunt acceptate ca argumente. În prezent, 17 plante modificate genetic așteaptă aprobarea finală din partea Comisiei pentru import, iar porumbul 1507 de la compania Pioneer așteaptă aprobarea pentru cultivare. De asemenea, în prezent, potrivit legislației Uniunii Europene, carnea, ouăle și produsele lactate derivate de la animalele hrănite cu OMG-uri nu trebuie să fie etichetate.

Revenind de la Bruxelles în România, unii dintre fermierii români nici măcar nu știu ce cultivă sau nu sunt interesați. Nu din rea-voință, ci pentru că soiurile vechi, nealterate de modificări genetice, nu prea se mai găsesc. Așa că oamenii pun roșii, castraveți, ardei, gogoșari, pepeni și multe altele folosind semințe cumpărate de la marii producători.

Dincolo de acest lucru, să vorbim de cum se mai descurcă fermierii români cu fondurile europene. Un tânăr avocat din București a cerut bani pentru începerea unei afaceri la țară, fosta măsură 112. familia are pământ în comuna Piatra din Teleorman, pământ pe care a ridicat câteva solarii. Cu tânărul avocat – Cezar Vili Aspra, nu am putut vorbi când am ajuns în Piatra, pentru că el era în București. În schimb, lângă solarii era mama sa – Florica Aspra.

RURAL - EMISIUNE 27.04.2015 by RFI Romania