Emisiuni

Asocierea, pe drumul bun, dar mai este loc pentru dezvoltare

Reprezentanții cooperativelor arată ca gradul de asociere a crescut în ultimii ani, dar încă este nevoie ca prin programele europene și prin cele de la bugetul național să fie încurajată înființarea și finanțarea cooperativelor. De asemenea, este nevoie să aibă loc o separare clară a cooperativelor create pentru producție de cele înființate pentru obținerea unor facilitați fiscale. Este, însă, cert că există cooperative care reușesc să facă performanță.

Azi, prețuri bune pentru fermieri; mâine, multe provocări

Cereale - orz

Evoluția prețurilor produselor agricole îi avantajează, la cele mai multe culturi, pe fermieri. Numai că lucrările din această toamnă s-au făcut la costuri mai nări decât anul trecut, ceea ce își va pune amprenta asupra producției de anul viitor.

Invitaţi: Claudiu Jurubiță, tânăr fermier, Cezar Gheorghe, consultant Clubul Fermierilor Români.

 

Cum pătrund aplicațiile de tehnologie în agricultură

Agricultura de precizie cu senzori wireless intr-o sera

Agricultura se schimbă sub impulsul noilor tehnologii. De exemplu, o aplicație IT dedicată apicultorilor este cea mai cunoscută la nivel mondial. Nu este singurul exemplu. Noile tehnologii pătrund tot mai mult în sectorul agricol.

Invitaţi: Costin Lianu, președinte cluster Agrobio, Bogdan Iordache, fondator start-up Apiary Book, Cătălin Maxim, manager cluster BioNEest.

 

 

Deficitul comercial de produse agroalimentare creşte, produsele certificate la nivel european au căutare

Salata cu icre de știucă de Tulcea Deltaica a devenit produs cu indicație geografică protejată (#IGP) în Uniunea Europeană

Schemele de calitate europene sunt o bună soluție pentru producătorii autohtoni și pentru cei locali. Ei pot să își crească vânzările pe piața internă, iar, după consolidare, să se orienteze către export. În felul acesta, pot să contribuie la reducerea deficitului comercial.

Invitaţi: conf. univ. Roxana Pătărlăgeanu, prodecan Facultatea de Economie agroalimentară și a mediului și Tiberiu Cazacioc, specialist scheme de calitate europene.

 

Farm to Fork, De la fermă la consumator. Implicații pentru fermierii români

Farm to Fork strategy - ec.europa.eu/food/horizontal-topics/farm-fork-strategy_fr

Parlamentul European a votat forma finală a strategiei europene “De la ferma la consumator”. Există o serie de obiective ambițioase, care, însă, vor avea impact asupra agriculturii românești. Dar, există dezbateri intense faţă de felul în care ţintele europene se vor aplică în România. Cert este că urmează ca instituțiile europene să scrie legislația specifică.

Ce le lipseşte agricultorilor români: marketing și promovarea produselor

Specialiștii sunt de părere că mulți dintre agricultorii români au ca punct forte producția. Doar că dincolo de producție, adică depozitarea, distribuția și comercializarea, producătorii români au o serie de puncte slabe. De altfel, și fondurile publice se concentrează în zona de producţie și destul de puțin pe lanțul de vânzare. Acest lucru ar trebui schimbat, iar PNRR este un bun prilej.

Invitați: Cristian Păun, profesor de economie şi Ștefan Pădure, președintele Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc.

 

Între pesta porcină africană și creșterea prețurilor inputurilor

Agricultura românească se confruntă, în această toamnă, cu o serie de probleme. Zootehnia are în continuare pierderi cauzate de pesta porcină africană, iar sectorul vegetal are în faţă o provocare importantă pentru anul viitor și anume creșterea prețurilor materiilor prime și inputurilor.

Invitați: Mary Pană, președinte ACEBOP, Florin Constantin, consultant resurse umane in domeniul agricol.

Toamna fierbinte a agriculturii românești

Stiulete de porumb copt, intr-un la de porumb. Crop din fotografia creată de Michael Fischer, de la Pexels

Cu ce probleme încep această toamnă agricultura și industria alimentară. 

Invitaţi: Viorel Marin, președinte ANAMOB, vicepreședinte Pro Agro, Claudiu Frînc, directorul clusterului M-Agro, Aurel Tănase, preşedintele OIPA legume-fructe.

Provocările anului 2021 în agricultură și industria alimentară

Grau

Susținerea industriei cărnii de porc și consolidarea cooperativelor agricole sunt două teme fierbinți ale acestui an. Care sunt măsurile așteptate de profesioniști pentru ca industria cărnii de porc să poată rezista în faţa amenințării pestei porcine africane și, de asemenea, care sunt deciziile necesare pentru ca sistemul cooperatist să se poată dezvolta.

Invitaţi: Ioan Ladosi, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Florentin Bercu, director executiv, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal.

 

Cercetarea în domeniul agricol

Plantatie de vita de vie la Murfatlar. Foto: Eduard Vasilica

Stațiunile de cercetare și dezvoltare din România își propun să îmbunătăţească soiurile de plante (viţă de vie, fructe) pentru a le face mai productive și mai adaptate noilor condiții de mediu. În acest context, instituțiile ar avea nevoie de o finanțare mai mare de la buget sau din fonduri europene.

Cum se pregătesc viitorii economiști care vor lucra în agribusiness

Emisiunea Rural încheie luna dedicată liceelor cu o ediție specială realizată vineri, 25 iunie, la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, din cadrul ASE.

Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, din cadrul Academiei de Studii Economice este singură din ţară cu acest profil inclusă într-o instituţie universitară cu profil economic. Fermierii şi reprezentanţii mediului economic de agribusiness afirmă că economiştii, ca şi specialiştii în domeniul IT, sunt indispensabili pentru sectorul agroalimentar.

"Elevul de azi, fermierul de mâine" - Liceul Tehnologic Sandu Aldea din Călărași

Liceul Tehnologic Sandu Aldea din Călărași

Elevul de azi, fermierul de mâine - acesta este sloganul sub care funcționează Liceul Tehnologic Sandu Aldea din Călărași, un liceul cu profil agricol de tradiție. Fermieri mari, mici și mijlocii vin în fața elevilor pentru a le explica ce au de oferit, dar și ce așteptări au din partea viitorilor absolvenți.

Cum se face agricultura pe mari suprafețe, cum se întreține una dintre cele mai mari ferme de taurine din țară - sunt câteva întrebări la care vom încerca să răspundem.

Tineri în agricultură - Liceul Tehnologic Agricol Beclean

Cum sunt instruite viitoarele generații de fermieri și de angajați din sectorul agricol, cum sunt pregătiți elevii de liceu pentru agricultura acestui secol, mai verde, mai digital, față în față cu așteptările și cu nevoile mediului economic.

Fermieri, specialiști, profesori și studenți vin în fața viitorilor profesioniști din domeniu pentru a vorbi concret și deschis despre nevoile din agricultura românească. Emisiunea Rural se mută în județul Bistrița-Năsăud, la Liceul Tehnologic Agricol Beclean.

 

Provocări: Învățământul agricol rezistă în Valea Călugărească

Elevei, profesori si specialiști la Liceul Tehnologic Gheorghe Ionescu - Sisești din Valea Călugărească

Deschis inițial ca Școală de Viticultură, Liceul Tehnologic Gheorghe Ionescu - Sisești din Valea Călugărească este unul dintre puținele din zilele noastre care și-a păstrat profilul agricol. În Prahova a rămas practic singurul.

Totodată este printre puținele care nu se plânge de lipsa elevilor. Din contră, până și la școala profesională se intră cu concurs. Liceul școlarizează elevi pe o rază de 40 de kilometri. Deși cadrele didactice și-ar dori să le asigure transportul sau măcar să le fie decontat, acest lucru nu se întâmplă.

Învățământul agricol – încotro?

Elevi, profesori, fermieri, specialişti discută despre viitorul învăţământului agricol în cadrul unei ediții speciale a emisiunii Rural organizată la Colegiul Tehnic Pontica din judeţul Constanţa.

 

 

Invitați: 

  • Florian Ciolacu, directorul Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă;

  • Constantin Tașu, fermier culturi mari vegetale, Bogdan Chiripuci, manager pentru politici ți programe pentru agricultură în Clubul Fermierilor;

Învățământul agricol, între oportunități și provocări în pandemie - Liceul "Demostene Botez" din Trușești

Captură video

Cum sunt instruite viitoarele generații de fermieri și de angajați din sectorul agricol, cum sunt pregătiți elevii de liceu pentru agricultura acestui secol, mai verde, mai digitală, față în față cu așteptările și cu nevoile mediului economic.

Fermieri, specialiști, profesori și studenți vin în fața viitorilor profesioniști din domeniu pentru a vorbi concret și deschis despre nevoile din agricultura românească.

Industria vinului, între blocajul pandemiei și optimismul relaxării de anul acesta

Anul trecut, producătorii de vin au avut pierderi legate de blocajul sistemului de hoteluri, restaurante și cafenele. Măsurile de sprijin puse la dispoziție de statul român, cu fonduri europene sau locale, au ajutat parțial industria vinului. Dar, producătorii au așteptări mari de la acest an, când au fost luate o serie de măsuri relaxare.

Agricultura României, în așteptarea noii politici agricole comune

Cu specificul ei, având ferme multe și mici (cele mai multe ferme din punct de vedere numeric din Uniunea Europeană) agricultura românească poate fi avantajată de principiile noii politici agricole europene. Mai mult verde poate fi în avantajul unor producători agricoli români, dar, în același timp, ar putea complica primirea subvenţiilor de către marile ferme.

Invitaţi: Nicu Vasile, președinte LAPAR, Mihaela Gherghisan, corespondent RFI la Bruxelles.

Calea de mijloc între fermieri şi apicultori

 Albinele fac faguri perfecți. Foto: Thomas Dousseau, Marie Barbaud

Folosirea neonicotinoidelor este obiect de dispută între  fermieri şi apicultori. Soluţia problemei este utilizarea unor substanţe de calitate, al căror preţ să fie parţial subvenţionat din bugetul de stat,  cred reprezentanţii apicultorilor.

Invitat: Marian Pătraşcu, preşedintele filialei București - Ilfov a Asociaţiei Apicultorilor din România şi fondator Patrula Apicola Urbana.

Promovarea produselor alimentare româneşti

Produse româneşti sunt expuse la un eveniment de degustare a produselor omologate la Ministerul Agriculturii

Promovarea produselor alimentare româneşti are nevoie de mai mulţi bani, europeni sau de la bugetul naţional, strategie şi scheme de calitate.

Invitaţi: Ştefan Pădure, preşedinte al Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc, Mihaela Gherghişan, corespondent RFI la Bruxelles.

Dezbatere RFI România: Industria cărnii, între realitățile românești și provocările europene

Dezbatere RFI România: Industria cărnii, între realitățile românești și provocările europene

Zootehnia traversează o perioadă dificilă. Sectorul cărnii de porc acoperă doar o treime din consumul la nivel național. Producția de carne de bovine a înregistrat, anul trecut, cea mai mare scădere din Uniunea Europeană, cu aproape 20%, comparativ cu anul 2019. Sectorul de carne de pui este concurat de importurile care vin la prețuri extrem de scăzute, iar crescătorii de ovine și caprine obțin venituri, în special, din vânzarea de animale vii.

Distribuţia de bunuri în România

Vorbim despre propunerea legislativă privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar.  
Pe plan mondial avem o creştere a preţurilor la materiile prime. Prognozele FAO arată o creştere a preţurilor materiilor prime agricole de 2,1% faţă de luna ianuarie. 

Invitaţi: Ovidiu Gheorghe, preşedinte Asociaţia Societăţilor de Distribuţie de Bunuri din România, Cezar Gheorghe, consultant Clubul Fermierilor din România, Mihaela Gherghişan.

O fermă din Vrancea în topul european

Agricultura inteligenta. Vedere din drona a unei plantatii

Un fermier din județul Vrancea a introdus tehnologiile noi și le utilizează pe scară largă. Rezultatele sunt spectaculoase, reduceri de costuri și randamente bune. În același timp, în trialogul european se fac pași înainte în ceea ce privește viitoarea politica agricolă comună.
Invitaţi Rural:Teofil Dascălu, fermier, administratorul fermei Frizonagra, Vrancea, Mihaela Gherghisan, corespondent RFI la Bruxelles.

Crescătorii de animale așteaptă o strategie coerenta pentru sector și subvenții mai mari

Vaci și viței Angus pe islaz

Crescătorii de animale din România doresc o mai buna alocare a fondurilor publice naționale și europene. In continuare, subvențiile plătite fermierilor maghiari, de exemplu, sunt mult mai mari decât cele acordate crescătorilor români.

Invitaţi Rural: Nicușor Șerban, crescător de animale (vaci), proprietar Agroserv Măriuţa, Mihaela Gherghisan, corespondent RFI la Bruxelles.

Agricultura de precizie, pași mari în România

Drona deasupra unui camp

Folosirea dronelor, a senzorilor și camerelor de înregistrat sofisticate au ajuns să fie tot mai utilizate în agricultura locală. Scopul este de a oferi agricultorilor informații la timp și cât mai complexe despre stadiul lucrărilor agricole și a culturilor. În felul acesta, se poate evita răspândirea unor boli sau a unor dăunători și, totodată, se poate verifica evoluția culturilor.

Invitaţi: Marcel Ionescu, fondator Agricloud, Mihaela Gherghisan, corespondent RFI la Bruxelles.

Finanțări pentru legumicultori

Legume

Instituțiile de credit sunt flexibile în ceea ce privește oferirea de microcredite pentru fermieri. Majoritatea împrumuturilor de valoare mică, între 3.000 și 20.000 de euro se adresează legumicultorilor. Cu toate acestea, cei care exploatează suprafețe mici de teren se confruntă cu probleme de vânzare a produselor, dar și de finanțare a producției.

Horticultura, între concurența importurilor și programele locale de dezvoltare

Sera

În România, cultivarea legumelor în sere este încă departe de consumul pieței locale. Vestea bună este că serele sunt construite acum la standarde de calitate înalte, iar producțiile au randamente de nivel european. Pomicultura, în schimb, trebuie să facă față concurenței dure a importurilor și cultivatorii români sunt preocupați de creșterea eficienței. Ambele sectoare, cel pomicol și cel legumicol, mizează pe fondurile europene pentru a putea dezvolta producțiile și calitatea produselor.

Un plan de relansare a producției de cartofi și cum se poate dezvolta lanțul scurt de aprovizionare

Cartofi rasturnati dintr-un sac de canepa pe pamantul gol

România a ajuns să producă mai puțin de jumătate din cantitatea de cartofi din consumul intern. Fermierii din acest domeniu au realizat un plan care să ducă la creșterea cantităților produse în România. Pentru a se ajunge la acest nivel estimările arată că este nevoie de un buget de aproximativ 700 milioane de euro în următorii 10 ani. Va reuși statul român să mobilizeze această sumă? Pe de altă parte, antreprenorii reușesc să dezvolte platforme online, prin care unesc producătorii de carne din zona rurală cu cererea care vine din mediul urban.

Producătorii de carne de porc, in dificultate. Cei de goji sunt optimisti

Scroafa cu purcei la o crescatorie ecologica

Industria cărnii de porc este intr-o situație dificila. Peste porcina africana, creșterea prețurilor furajelor și scăderea prețului cărnii de porc ii duc pe producători in zona de dificultate financiară. De asemenea, reprezentanții producătorilor de carne de porc considera ca limitarea numărului de porci crescuți in gospodariile populației este utila pentru combaterea pestei porcine africane. Pe de alta parte, cultivatorii de goji din România doresc sa crească producția in țara.

Prețul cerealelor are fluctuații mari

La începutul anului, prețul grâului a crescut, în ultimele zile, a înregistrat scăderi. Fermierii români au avut însă șansa de a-și vinde producția într-un moment bun, dacă au avut la dispoziție spații de depozitare a producției.

Invitaţi: Mihai Rezeanu, fermier, Cezar Gheorghe, senior consultant trading cereale, Mihaela Gherghişan, corespondent RFI la Bruxelles.

Producătorii de carne de vită solicită reglementarea vânzării în carcasă și lucrează la digitalizarea sectorului

Producătorii de carne de vită solicită reglementarea vânzării în carcasă și lucrează la digitalizarea sectorului

Crescătorii de bovine propun standarde diferite de preț, în funcție de calitatea carcasei. În acest moment, prețurile se stabilesc în funcție de greutate. Va fi o decizie dificilă, întrucât procesatorii preferă variantă actuală. Reprezentanții crescătorilor speră că vor putea convinge conducerea Ministerului Agriculturii de argumentele lor.
În altă ordine de idei, organizaţia crescătorilor de bovine a participat la un proiect european, împreuna cu firme și organizații din Germania și Malta, care a avut ca obiectiv digitalizarea procesului de trasabilitate a animalelor.

Producătorii români au nevoie de programe specifice de sprijin

Ferma in Balta Ialomitei

După ce anul trecut fermierii și producătorii de legume și fructe au avut scăderi importante ale producției, anul acesta ei au speranțe că vor reuși să obțină rezultate semnificativ mai bune. Pentru ca acest lucru să se întâmple, organizațiile din domeniu susțin că este nevoie de dialog cu autoritățile pentru construirea unor programe de sprijin care să susțină producția autohtonă.

Prioritățile agriculturii și industriei alimentare în anul 2021

Scroafa cu purcei intr-o crescatorie de suine

România își asigură consumul de carne de porc în proporție de numai 30% din intern, o scădere cauzată de pesta porcină africană prezentă în România din vara anului 2017, dar și de competitivitatea redusă a producătorilor români.

În acelaşi timp, problema deficitului de balanţă comercială la produsele agroalimentare nu are drept cauză lipsa procesării, în sectorul cărnii, ci deficitul de materie primă. Producătorii agricoli cred că Acordul Verde european va fi dificil de implementat, din cauza condiţionalităţilor de mediu.

Soluții pentru ca producătorii români să fie mai prezenți în marile rețele comerciale

Legume aranjate pe rafturi intr-un supermarket

Un studiu realizat de un colectiv de profesori de la Academia de Studii Economice arată situația deficitului comercial la produse alimentare. Analiza de la nivel macroeconomic, dorește să aibă rezultate la nivel micro. În sensul că o rețea comercială își propune să crească în continuare prezența produselor românești în magazine. Produsele proaspete, legumele și fructele românești au cele mai mari șanse să fie achiziționate în cantități mai mari de către rețelele comerciale moderne.

Lemnul, o nouă abordare economică europeană

Programele europene care vizează spațiul rural și protecția mediului prevăd folosirea lemnului pentru lucrările de amenajare energetică a clădirilor. Desigur, lemnul ar trebui utilizat din păduri exploatate în mod durabil. 

În același timp, în România, 3,5 milioane de locuințe, cu precădere din mediul rural, folosesc lemnul în calitate de combustibil. Este o utilizare neeconomică și lipsită de eficientă energetică. De aceea, România caută soluții pentru a înlocui utilizarea lemnului de foc sau pentru a-l folosi mult mai eficient.

De la tractorul clasic la cel ghidat prin GPS

Tractoare la târgul agricol Agraria

Parcul de mașini agricole s-a înnoit în timp. Fermierii apelează la cumpărarea în sistem leasing și la fonduri europene. Specialiștii recomandă ca puterea utilajelor agricole să fie adaptată la suprafața agricolă exploatată.

Invitaţi: Mihai Ivaşcu, director marketing, Asociația Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România şi Mihaela Ghergişan, corespondent RFI România.

Ce trebuie să știe fermierii despre evoluția producției și a prețurilor

Anul de marketing 2020 a fost complicat din cauza secetei. Nu doar în România, ci în majoritatea statelor europene. Drept urmare, producțiile la toate culturile au fost mai mici, iar prețurile au crescut până la a înregistra adevărate recorduri. În acest context, fermierii și comercianții au avut o serie de tensiuni în ceea ce privește relația comercială. Experții explică la RFI felul în care se poate găsi o cale de înțelegere între fermieri și comercianți, în cazul în care apar nemulțumiri legate de contracte.

Asigurările agricole, între subvenții europene și neîncrederea fermierilor

Invitații emisiunii Rural

Asigurările agricole au fost în ultimii ani o problemă pentru fermieri, dar și pentru profesioniștii din industria asigurărilor. În ultima perioadă, fenomenele meteo extreme i-au obligat pe producătorii agricoli să își asigure culturile. În plus, există și un program european de subvenționare a primelor de asigurare. De asemenea, fermierii români pregătesc înființarea unui fond mutual. În felul acesta, impactul asigurărilor în domeniul agricol va creşte.

Susținerea cercetării agricole, esențială în contextul schimbărilor “verzi”

Grafic cercetare agricultura

Noua politică agricolă comună și planul “Green deal” pe care le va implementa Uniunea Europeană vor aduce schimbări de abordare și de finanțare a economiei rurale. România se pregătește de implementarea programelor europene, inclusiv a planului de redresare și reziliență având două proiecte ce vor fi finanțate prin acest instrument: sistemul de irigații și o rețea de colectare și valorificare a produselor agricole.

Invitaţi Rural: Valeriu Tabăra, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, Mihaela Ghergişan, corespondent RFI la Bruxelles.

Industria berii, provocări europene și realizări locale

Parlamentul European și-a decis poziția fata de politica agricolă comuna (PAC) prin votul de săptămâna trecută. Acum, vor urma negocieri între Parlament și Comisia Europeană, iar fermierii europeni au puncte de vedere destul de diferite față de noua PAC. Peste prevederile PAC se vor suprapune și schimbările aduse de Pactul Verde. Industria berii, care are deja o prezență solidă in România, privește cu atenție condițiile de mediu care se vor impune prin noile politici europene.

Scăderea producției și soluțiile europene pentru revenirea sectorului agricol

Jurnalistii Mihaela Gherghisan si Constantin Rudnitchi alaturi de invitatii emisiunii Rural.

Fermierii români loviți de secetă, confruntați cu scăderea producției și a randamentelor la hectar, sunt mai puțin preocupați de noua politică agricolă comună (PAC). Lipsa cadastrului, concentrarea terenurilor și subvențiile sunt subiecte la care se așteaptă soluții. Din păcate, realizarea planului național strategic, care va trebui să definească direcțiile de dezvoltare care vor fi finanțate prim fonduri europene, se află în întârziere.

Invitaţi: Nicu Vasile, președinte LAPAR, Florin Constantin, consultant agrobusiness, Mihaela Ghergişan, corespondent RFI la Bruxelles.

Situație critică a zootehniei românești

Asomarea unui porc in gospodaria unui taran

Producătorii de carne de porc români sunt afectați de răspândirea pestei porcine africane și de lipsa de hotărâre a autorităților pentru a reglementa și supraveghea creșterea porcilor în gospodăriile țărănești. Sectorul de carne de pasăre se confruntă cu două probleme: importuri la prețuri mici și scăderea cererii din industria ospitalității. Sectorul de zootehnie așteaptă măsuri concrete pentru redresarea activității. 

Educaţia în mediul rural

Invitatii emisiunii Rural din 5 octombrie. Captura Zoom

Tinerii din mediul rural au, din diverse motive, șanse reduse de a urma licee de specialitate sau universități de profil. În acest context, companiile din agricultură și industria alimentară au dezvoltat şcoli duale.

Finanțări pentru agricultură

Fermierii români sunt în căutarea unor oportunități de finanțare, inclusiv în sistemul bancar. Mai ales în acest an, în care seceta a creat mari probleme agricultorilor, finanțarea necesară capitalului de lucru a fost extrem de importantă. Băncile au încercat să fie cât mai creative și să pună la dispoziția antreprenorilor din agricultură produse de creditare specifice. De altfel, agricultorii au accesat credite prin programul IMM Invest.
În același timp, fondurile europene pot fi o soluție utilă pentru investițiile realizate de agricultori.

Proiecte de tehnologie în domeniul creșterii animalelor

În pofida promisiunilor făcute de politicieni și așteptărilor fermierilor, subvențiile acordate prin plățile directe, pe hectar, pentru agricultorii români, rămân mai mici decât cele europene. Există o serie de explicații pentru această diferență, chiar dacă ele sunt sau nu acceptate de specialiștii români. În altă ordine de idei, agricultura românească are nevoie de investiții tot mai mari în tehnologie modernă. De altfel, sunt organizații profesionale care derulează proiecte europene în domeniul creșterii animalelor.

Teme fierbinți pe agenda organizațiilor agricole

Seceta

Seceta, elaborarea Planului Național Strategic și consultarea publica lansată de  Comisia Europeană pe tema zonei rurale sunt trei subiecte prezente pe agenda organizațiilor agricole in aceasta toamna. Felul in care vor arată politicile publice europene și naționale vor influența activitatea și eficienta a milioane de fermieri din România și Uniunea Europeană. 

Temele importante ale agriculturii europene

Mihaela Gherghișan şi Constantin Rudniţchi despre seceta de la nivel european, un fenomen care a afectat multe state ale UE și despre Politica Agricolă Comună - consultarea publică și amânarea unor prevederi privind agricultura ecologică.

Agricultura României, puncte forte, puncte slabe

Fermier recoltand rosii coapte in sera

Elaborarea Planului Național Strategic (PNS) este importantă pentru orientarea fondurilor europene pentru agricultură pentru perioada 2021-2027. Este un moment bun pentru a trece în revistă punctele forte și cele slabe ale mediului rural din România.

Fermierii propun o schemă de ajutor de stat pentru irigațiile locale

Sistem de irigatii pe un cammp din Baragan

Sunt din nou planuri ambițioase pentru reabilitarea sistemului de irigații. Programul Național de Investiții are obiective generoase în materie de irigații. Pe lângă aceste investiții, fermierii solicită guvernului elaborarea unei scheme de ajutor de stat pentru dezvoltarea irigațiilor secundare.

De asemenea, continuă dezbaterile pe marginea legii vânzării și cumpărării de terenuri agricole. Un specialist în drept consideră că modficările aduse legii au probleme de constituționalitate.

Dificultăți majore pentru industria cărnii de porc

Industria cărnii de porc din România se află într-o situația critică. Importurile sunt masive, pesta porcină africană este în continuare prezentă, iar normele de biosecuritate nu sunt adaptate la realitatea spațiului rural. Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) explică problemele de care se lovește industria, dar arată și că anual, 2 milioane de porci se vând în România fără fiscalizare.

Apicultorii și fermierii, probleme comune

Intrarea intr-un stup de albine pavata cu granule de polen galben

Apicultorii din România nu se așteaptă ca anul acesta să aibă producții de miere la un nivel foarte ridicat. De asemenea, există o nouă a legii a apiculturii, iar specialiștii așteaptă să vadă cum va fi aplicată. De asemenea, situația culturilor agricole din zona de vest a țării este sub semnul inundațiilor și a secetei, în același timp. În acest context, fermierii sunt sfătuiți să fie atenți la tehnologia folosită și la prețul de vânzare.

Vânzarea terenurilor agricole în Uniunea Europeană

Tema vânzării și concentrării terenurilor agricole preocupă statele membre ale Uniunii Europene. Un studiu realizat în urmă cu câțiva ani de Comisia Europeană arată situația de la nivel european.

Studiul privește acumularea în primul rând ca pe o modalitate de a prelua puterea decizională asupra modului de utilizare a terenurilor. Analiza caută răspunsuri la câteva întrebări: de către cine, pentru cât timp și în ce scop?

Fermierii așteaptă despăgubiri pentru secetă și subvenții

Fermierul Constantin Mihalache, care administrează 1.500 de hectare în județul Călărași, transmite un mesaj din agricultura reală: culturile de toamnă sunt puternic afectate de secetă și de vântul puternic din ultima perioadă. Soluția salvării culturilor? Despăgubiri și subvenții plătite la timp.

Totodată, sectorul de legume-fructe se confruntă cu o reducere a ajutorului de minimis și cu o serioasă concurență a produselor din import.

Invitați: Constantin Mihalache, fermier, și Aurel Tănase, președintele Organizației naționale interprofesionale legume-fructe.

Temele "fierbinți" ale agriculturii românești

Producătorii români de carne de pui au o problemă. În timp ce în România stocurile de carne de pui cresc, importurile din Polonia sunt în cantități tot mai mari. În același timp, locurile de muncă în agricultură sunt în continuare căutate. Care sunt soluțiile la care pot recurge fermierii în anii de secetă, în afară de irigații? Provizioane financiare și fonduri mutuale.

Invitati: Mary Pană, președintele Asociației crescătorilor și exportatorilor de bovine, ovine și porcine (ACEBOP) și Florin Constantin, consultant agribusiness.

Seceta și subvențiile. Cum se finanțează agricultorii în perioada pandemiei

Pamant crapat din cauza secetei

Fermierii din câteva zone ale țării sunt afectați de același fenomen natural: seceta. Cei care administrează mari suprafețe de teren agricol consideră că sunt două soluții pentru a atenua efectele secetei. Prima, este legată de evaluările realizate de Ministerul Agriculturii și plata eventualelor despăgubiri. A doua soluție este înființarea fondurilor mutuale agricole.

Fermele se organizează în UE ca unităţi economice

De la începutul perioadei de izolare, vânzările directe, de la fermă, au crescut spectaculos în unele țări europene. Agricultorii europeni, loviți de criza actuală, găsesc astfel un nou canal de vânzare, direct cu consumatorii. Detalii în corespondența de la Bruxelles, de la Mihaela Gherghișan.

Fermierii contestă decizia interzicerii exportului de cereale în afara Uniunii Europene

O analiză a unei organizații profesionale agricole arată că interzicerea exportului de cereale va avea efecte complicate asupra producătorilor români de culturi vegetale. 

Argumentele sunt diferite și ele sunt legate atât de contractele aflate în executare, cât și de capacitatea de procesare redusă a industriei de panificație autohtonă. De aceea, fermierii propun guvernului un dialog pe această temă și totodată o revizuire a legislației.

Invitat: Florian Ciolacu, director executiv, Clubul Fermierilor din România pentru Agricultură  Performantă.

Carmen Avram: criza Covid19 va fi dublată de criza securității alimentare

Carmen Avram. Image source: Alexandru Dobre / Mediafax

Deputata europeană Carmen Avram, membru al comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, trage un semnal de alarmă privind criza alimentară care ar putea urma pandemiei de Covid19. Ea deplânge inacțiunea remarcată la nivel european. 

Carmen Avram spune că agricultorii au momentele lor specifice în care se aprovizionează pentru campania de toamnă, or blocarea pieței interne europene din cauza pandemiei împiedică aprovizionarea. 

Lucrările agricole de primăvară, contratimp, din cauza crizei Covid-19

Marile ferme românești și-au luat măsuri de combatere a răspândirii virusului Covid-19, de la reguli privind forța de muncă, până la aprovizionarea cu input-uri agricole. În acelaşi timp, fermierii se grăbesc să finalizeze lucrările de primăvară cu speranța că pandemia nu se va extinde în spațiul rural.

Invitat: Dan Hurduc, fermier. membru în Consiliul Director al Clubului Fermierilor Români, administrator Evel-H Company din Vaslui. 

Fermierii propun un program de sprijin pentru agricultură

Un dialog permanent cu autorităţile, declararea domeniului agricol ca fiind de importanţă strategică şi digitalizarea agenţiilor statului sunt câteva dintre măsurile propuse de fermieri în acest moment complicat pentru economie.

 

Vor mai putea fi crescuți porci în gospodăriile populației?

Propunerile ANSVSA privind creșterea porcilor în gospodării

Propunerile ANSVSA privind creșterea porcilor în gospodării sunt explicate de șeful celei mai mari organizații de profil. Agenția de specialitate în domeniul privind igiena saniatar-veterrinară recomandă oprirea vânzărilor de suine, dar porcii vor putea fi crescuți în gospodăriile țărănești.

Invitat: Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).

Cum se adaptează industria laptelui la schimbarea pieţei

Industria laptelui din România trece printr-o perioadă de creştere. Laptele importat este în cantitate redusă, iar procesatorii au reuşit să îşi consolideze piaţa locală. Procesatorii au în faţă o încercare complicată şi anume noile reguli privind etichetarea produselor. Pe de altă parte, un tânăr horticultor produce microplante şi flori comestibile. Este una din activităţile care au şanse mari să se dezvolte nu doar în România, ci la nivel mondial.

Invitaţi: Dorin Cojocaru, preşedintele executiv APRIL, Cristian Tudor, fermier.

Cum poate crește calitatea solului

În România, calitatea solului  riscă să se degradeze. Există zone în țară în care solul are nevoie de lucrări speciale de ameliorare. De asemenea, Academia de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu Șișești, va prezenta o strategie privind lucrările necesare pentru ameliorarea solului. 

Invitați: Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești”, Bogdan Costea, team leader la Carmeuse România.

Merele românești, în lupta cu pesticidele și cu concurența din alte țări

Producătorii români de mere vorbesc la RFI România despre provocările cu care se confruntă. Dan Ionescu este producător de mere  în Voinești, județul Dâmbovița. Are o livadă ajunsă în anul 9, adică în vârf de producție, când se pot scoate pana la 60-80 tone/ha/. Spune că a învățat să scoată pe piață fructe de calitate, iar valorificarea nu este o problemă. Merele sale, cu material săditor din Olanda, au ajuns în lanțurile de magazine.

Temele "amare" de care se lovește industria zahărului​

Zahar brun si zahar alb in saci din canepa

Fermierii care produc sfeclă de zahăr au nevoie, și anul acesta, de o derogare prin care să poată folosi substanțe neonicotinoide. Această derogare a fost acordată de către Ministerul Agriculturii.

Companiile din industria pe procesare a zahărului reclamă lipsa infrastructurii feroviare care să permită transportul materiei prime. În aceste condiții, transportul se face pe șosele, cu costuri mai mari și cu un timp crescut de livrare la fabrică.

Cum se pregăteşte România de viitorul exerciţiu bugetar pentru agricultură

Constantin Rudniţchi și Cecilia Alexandri

În România, sunt puțini tineri fermieri, la fel ca și în Uniunea Europeană. Este o problemă pentru care se caută o rezolvare. În același timp, Planul Național Strategic este un document important care pune bazele viitoarele programe europene.

Totodată, prioritățile legislative sunt așa-zisa lege a supermarketurilor și legea vânzării terenurilor agricole.

Antreprenori care au avut curajul de a investi în agricultură

Antreprenoriat in agricultura

Un grup de antreprenori din domenii diverse, financiar, arhitectură, consultanţă, au achiztionat o fermă de dimensiuni medii în judeţul Teleorman.

De asemenea, compania a arendat mai multe mii de hectare de teren de la proprietari astfel că în acest moment, Holde Agri, lucrează aproximativ 6.500 de hectare de teren agricol. 

Vlad Macovei: "Va fi un buget mai mic după Brexit pentru PAC"

Vlad Macovei

Tema emisiunii din 16 decembrie a fost noua Politică Agricolă Comună și proiecțiile bugetare.

Invitatul emisiunii a fost Vlad Macovei, jurnalist la agrointeligenta.ro.

"În acest moment tot ce știm e că nu știm nimic. Toate opțiunile sunt pe masă, se negociază. Va fi o reformă a agriculturii europene, asta este foarte clar. Va fi o nouă filozofie a plăților directe, un accent pus pe zona de mediu. Dar, decoamdată, sunt doar discuții. Cert e că bugetul va fi mai mic, după Brexit ", a declarat acesta.

Cârnaţii de Pleşcoi şi Telemeaua de Sibiu au fost recunoscute oficial la nivel european

Emisiunea Rural a fost dedicată pe două teme centrale: certificările a două produse românești la nivel european și drama crescătorilor de porci autohtoni. 

Iată subiectele abordate:

- Cârnaţii de Pleşcoi şi Telemeaua de Sibiu au fost recunoscute oficial la nivel european. La finalul săptămânii trecute, reprezentanții asociațiilor de producători au primit de la ministrul Agriculturii, Adrian Oros, certificările oficiale pentru cele două produse. Evenimentul a avut loc în cadrul târgului "Mâncăm şi trăim româneşte", desfășurat în weekend în Capitală (reportaj Mircea Oprea)

De ce specializări are nevoie agricultura românească?

De ce specializări are nevoie agricultura românească? Dezbatem subiectul împreună cu elevi, profesori de specialitate, absolvenţi ai liceului, părinţi, fermieri, profesionişti ai domeniului.
O ediţie specială a emisiunii Rural privind viitorul învăţământului agricol românesc organizată la Liceul Tehnologic Agricol Bărcăneşti, Prahova.

Dezbatere moderată de Andreea Orosz şi Gabriel Gherghescu.

 

Miroslava: Locul în care s-a născut învățământul agricol românesc

Aruncăm o privire asupra viitorului învăţământului agricol dintr-un loc încărcat de istorie. Suntem la Miroslava, la Liceul Tehnologic Agricol Mihail Kogălniceanu, judeţul Iaşi - un loc unde ştiinţa lucrării pământului şi-a găsit pentru prima dată locul în şcoală.

Pentru a privi spre viitor ne întoarcem la originea învăţământului agricol.

Invitaţi: elevi, viitori specialişti în agricultură, absolvenţi ai acestei instituţii de învăţământ, fermieri şi autorităţi locale.

De unde am plecat şi spre ce ne îndreptăm?

Învățământul agricol: ce a fost, dar mai ales ce va fi?

În urmă cu 30 de ani, Liceul Tehnologic Vintilă Brătianu deţinea 5 hectare de vie, 3 hectare de piersic. Avea 250 de porci, 300 de oi, cai, iepuri şi găini.

Cum arată recolta anul acesta? Ce se întâmplă cu bunul cel mai de preţ: copiii?

Încercăm să aflăm răspunsurile.

Invitaţi:

• Adrian Chisa, directorul Liceului Tehnologic Vintilă Brătianu din Dragomireşti Vale, judeţul Ilfov

• Alexandra Drăguţ, director adjunct

• Petre Lăzărescu, fost director adjunct al acestui liceu timp de 20 de ani, fost inspector general în judeţul Ilfov,

Politica Agricolă Comună, o nouă dezbatere

Adrian Oros

Emisiunea din 18 noiembrie a fost dedicată dezbaterilor vizavi de Politica Agricolă Comună.

Emisiunea moderată de Daniel Nazare l-a avut ca invitat pe Gabriel Gherghescu de la TVR.

Cu Dacian Cioloș, despre perspectivele agricole europene

Iată subiectele emisiunii Rural din 11 noiembrie:

-Interviu cu Dacian Cioloș, fost comisar pentru agricultură, despre perspectivele agricole, subvențiile și plafonarea subvențiilor, dar și despre politicile agricole comune.

-Interviu cu Dan Petre, manager pe agricultură la Credit Agricole, despre o nouă linie de business în agricultură;

-Interviu cu Florin Constantin, despre necesitatea formării profesionale.

 

Ediție specială Indagra

Michèle Ramis si Ovidiu Nahoi

Emisiunea Rural a fost dedicată Târgului Indagra. Cel mai mare și important eveniment agricol din România, târgul INDAGRA , organizat de către ROMEXPO, în parteneriat cu Camerele de Comerț și Industrie din România, s-a desfășurat în perioada 30 octombrie – 3 noiembrie 2019, atât în interior cât și pe platformele exterioare.

Învăţământul agricol, încotro?

Discutăm despre viitorul învăţământului agricol împreună cu elevi şi profesori, reprezentanţi a 10 licee de profil din ţară în cadrul unei dezbateri RFI Romania- Fundaţia Ferma. O discuţie despre nevoi şi aşteptări, live, pe pagina de Facebook a emisiunii Rural.

Situația viticolă românească, interviu cu Mihaela Tyrel de Poix

Cum s-a prezentat producția viticolă în 2019? Care sunt costurile estimate pentru campania din acest an? Cât de mult este influențată producția viticolă de schimbările climatice? Cum este recrutată forța de muncă calificată și unde se formează specialiștii? Cum se reface traditia vinului românesc? Iată câteva din temele abordate în interviul cu Mihaela Tyrel de Poix, CEO al companiei Serve, în cadrul emisiunii Rural.

Cum arată viitorul învățământului agricol?

Despre viitorul învățământului agricol din România am discutat la Liceul Tehnologic Agricol Nicolae Cornățeanu Tulcea în cadrul unei dezbateri la care au participat autorități locale, fermieri, absolvenți ai liceului, profesori.

 Care sunt principalele provocări? Ce spun elevii? Dar dascălii?

 Ascultați în această ediție specială a emisiunii Rural.

Își va reveni pomicultura românească?

Pomicultura încotro? O temă de interes, în care România a pierdut în ultimele decenii suprafață importante. Dacă vom reuși să mergem mai departe, depinde de noi și de ideile noastre.

- Patricia Pop ne vorbește despre un sector agricol aflat în criză, care avea 300.000 de hectare în 1989, iar acum este undeva la 60.000 de hectare de livezi, cele mai multe în curțile oamenilor. S-au depus 291 de solicitări de finanțare. Mihai Coman, director general la Institutul Cercetare pentru Pomicultură din Pitești.

Dezbatere RFI România: Învățământul agricol, încotro?

Autoritățile promit să-l prioritizeze și să-l finanțeze, profesorii caută să-i atragă pe elevi în timp ce fermierii așteaptă ca de acolo să le vină forța de muncă de care au nevoie. Ce spun elevii? Dar specialiștii? 

RFI România a discutat despre viitorul învățământului agricol la Liceul Tehnologic Marin Grigore Năstase din Tărtăşeşti.

Învățământul agricol din UE: Încotro?

Ediţie specială Rural realizată la Colegiul Emil Negrutiu din Turda

Tot mai puțini tineri se îndreaptă spre învățământul agricol și asta în ciuda eforturilor făcute de școli. În Franța și în Belgia de exemplu, liceele agricole vin an de an cu oferte noi, dar nu reușesc să-i convingă pe elevi. La nivelul UE, există o coordonare minimă a acestui tip de învățământ întrucât Bruxelles nu are competență în materie de educație, după cum ne va explica Mihaela Gherghișan, corespondent RFI în România.

Învăţământul dual în sectorul agricol: beneficii şi provocări

“Învăţământul dual în sectorul agricol: beneficii şi provocări” este tema unei ediții speciale Rural realizată la Colegiul Emil Negruțiu din Turda.

Colegiul a implementat sistemul dual la o clasă de mecanici agricoli – prima promoție se pregătește să își obțină atestatul în acest an școlar.

Ce este un GAL și cum accesează fonduri europene

Invitati in studioul mobil RFI Romania la AgromAlim

Gal-urile sunt parteneriate între administraţiile publice locale și reprezentanţi ai mediului de afaceri, sectorului agricol şi ai Societăţii Civile. Aceasta este forma aproape exclusivă prin care Comisia Europeană lucrează pentru comunităţi.

RFI România live la Agromalim, Arad

Stand cu drone agricole la AgromAlim

Ajuns la cea de-a 30-a ediţie, Agromalim a devenit un eveniment recunoscut pe plan internaţional, bucurându-se de o creştere continuă a numărului de expozanți și a suprafețelor pe care aceștia expun.

Dacă în 1990 a fost o mică expoziție cu produse agroalimentare de la producători din județul Arad, în 2019 cred că putem spune că expoziţia are o anvergură internaţională, cunoscută şi apreciată. Suntem mândri că am reuşit să creştem această expoziţie şi să o aducem mai aproape de nevoile agricultorilor”,  declară Cimi Enache.

Târguri și expoziții: Cât de importante sunt pentru fermieri și companii?

Patricia Pop, Tommasso Serrano si Andreea Orosz in studioul RFI Romania

În această seară discutăm la Rural despre Târguri și expoziții – cât de importante sunt pentru fermierii români și companiile care activează în sectorul agricol, ce deschidere spre noi piețe oferă expozițiile internaționale companiilor românești, cum se reflectă aceste evenimente în vânzările companiilor expozante?

Pădurea, aurul verde al României

Exploatare fara reimpadurire, intr-o padure de brazi, veche de cativa ani

Redescoperim aurul verde al României sau ce a mai rămas din el. La nivel mondial, aproximativ 60 de milioane de persoane depind în mod direct de păduri pentru a-și câștiga existența și alte 1,7 de miliarde depind indirect prin diverse activități legate de silvicultură.

Revin cooperativele agricole

Baloti de paie dupa seceris pe un camp

Agricultorii români par să se teamă din ce în ce mai puțin de cooperativele agricole. Cifrele arată că în 2018 au fost înfiinţate 280 de asociaţii de producători sub forma cooperativelor agricole, atingându-se un prag maxim în ultimul deceniu, notează Ziarul Financiar. În plus, cifra de afaceri totală a cooperativelor din România a ajuns în 2018 la 1,3 mld. lei, cu 29% mai mult faţă de 2017.

Producție slabă de miere, în acest an, din cauza vremii

Albine pe un fagure plin cu miere (pixabay.com)

Producția de miere din acest an stă sub semnul întrebării. Și asta pentru că vremea și-a făcut de cap în această primăvară. Seceta, grindina, ploile torențiale sau vântul puternic, fenomene înregistrate în perioada martie - mai, au lăsat fără mâncare familiile de albine. Mulți apicultori nu au făcut nici măcar un kilogram de miere. Nu doar România este afectată. La nivelul Uniunii Europene, productia de miere este compromisă din cauza caniculei.

Vinuri și producători locali, la WINE AND STREET FOOD FESTIVAL

Astăzi, la Rural, vorbim despre vinuri în contextul în care în perioada 12- 14 iulie are loc la Palatul Parlamentului cel mai mare eveniment dedicat acestui produs – este vorba despre WINE AND STREET FOOD FESTIVAL.

Un prilej excelent pentru a analiza piața și a vorbi despre tendințe împreună cu Cătălin Păduraru, președintele Concursului Internaţional de Vinuri București VINARIUM pe care l-am întrebat pentru început cui se adresează festivalul.

Agricultura de precizie: Unde suntem în raport cu Europa?

Sursa foto: vantage-ro.com

Despre agricultură vorbim în această ediție de Rural. Și nu despre orice tip de agricultură, ci despre agricultura de precizie. Este un subiect dezbătut intens la nivel european în ultimii ani, având în vedere că noile tehnologii au un impact asupra costului agriculturii moderne și asupra sectorului ca atare.

Se impune, de asemenea, întrebarea: unde se regăsește creșterea calității alimentelor în cadrul acestei discuții despre modernizarea agriculturii?

Fără strategie comună a eurodeputaților, greu pentru agricultura din România în viitor

Eco-schemele vor înlocui actuala plată pe înverzire și plățile compensatorii

Comisarul european pentru agricultură avertizează că nu sunt negociabile schemele de plată pe suprafață care privesc mediul și clima. Este vorba despre eco-schemele pe care fermierii români le vor putea solicita în noua Politică Agricolă Comună.

Phil Hogan le-a spus miniștrilor agriculturii din UE că orice încercare de a dilua ambițiile politicii de a aborda problemele legate de mediu și climă este respinsă. Concret, eco-schemele vor înlocui actuala plată pe înverzire și plățile compensatorii acordate pe măsura de agro-mediu din PNDR 2020.

Au dispărut țăranii, înlocuiți de fermieri

Comisarul european pentru agricultură promite din nou că, în curând, vor exista mai mulţi bani pentru fermierii mici şi medii din ţările Uniunii Europene. 

Aflat la București, la reuniunea miniștrilor de resort, Phil Hogan vorbește și de adoptarea unei strategii în domeniului bioeconomiei, care va duce în următorii 10-12 ani la apariția a încă un milion de noi locuri de muncă în UE.

Agro-miniștrii europeni la București; plus comisarul Hogan

Emisiunea Rural vine chiar înainte de reuniunea, la București, a miniștrilor agriculturii din statele Uniunii Europene. Deja sunt mulți oficiali europeni, care fac vizite în teren pentru a vedea investiții importante din domeniul agricol.

Reuniunea informală propriu-zisă a miniștrilor Agriculturii și Pescuitului din statele membre ale Uniunii Europene are loc în 4 iunie și va fi găzduită și prezidată de ministrul agriculturii Petre Daea.

Care dintre fermieri poate să producă ”mai mult cu mai puțin”?

Agricultura a fost mult prea puțin prezentă în campania pentru alegerile europene care tocmai s-au încheiat, dar a avut momentele sale insolite.

În Franța, mai mulți artiști și actori s-au mobilizat pentru ”Partidul Animalist”, o mică grupare creată în 2016 care promovează bunăstarea animalelor și dorește interdicția producerii de foie gras. Ea are un corespondent în Belgia : DierAnimal, astfel numit printr-un un joc de cuvinte în flamandă și franceză, după cum aflăm de la corespondentul RFI la Bruxelles Mihaela Gherghișan.

Viitorul meseriilor în agricultură

La Ziua liceelor agricole RFI Romania în parteneriat cu Fundaţia revistei Ferma şi DLG Intermarketing vă invită să urmăriţi o discuţie despre viitorul acestor meserii între liceeni, fermieri, autorităţi, reprezentanţi ai universităţilor de specialitate. 

În câmp la Agriplanta. Cu fermierii, prin noroi

Agriplanta

Cât interes stârnește agricultura în timpul dezbaterilor pentru alegerea unui nou Parlament European, deci și a unei noi comisii de agricultură și dezvoltare rurală? Prea puțin.

Cu unele accente în dezbaterea publică din România, de exemplu, în plan comunitar subiectul pare a nu fi existat. Agricultura a lipsit aproape total din campania electorală pan europeană

Un miliard de euro, garanții pentru tinerii fermieri

Sibiul este în 2019 Regiunea Gastronomică Europeană. Ce înseamnă această distincţie pentru oraş, ce preparate specifice zonei sunt promovate şi cine sunt cei care le prepară?

Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii au lansat un pachet de credite în valoare de un miliard de euro destinat în special tinerilor agricultori. Scopul este să crească accesul la finanţare pentru fermierii din Uniune.

Acțiunea vine după ce în 2017, 27% din cererile de împrumut transmise băncilor de către tinerii agricultori din UE au fost respinse, în comparaţie cu doar 9% pentru alte tipuri de ferme.

O agricultură tot mai restrictivă pentru europeni

Reducerea culturilor intensive ar permite Europei să nu mai importe 40 de milioane de tone de soia pe an

Prin adoptarea unei agriculturi agro-ecologice bazate pe eliminarea îngrăşămintelor chimice, reducerea culturilor intensive şi o creştere a pajiştilor şi a culturilor extensive, Europa ar reuşi să îşi hrănească în mod durabil cei 530 de milioane de locuitori în anul 2050.

Producem mult, avem de toate, vindem puțin și ieftin

Anul acesta s-a vorbit foarte mult de digitalizare, inclusiv în zootehnie, și agricultură inteligentă

Fermierii persoana fizică autorizată și cei cu întreprinderi individuale, radiați de la Registrul Comerțului, au posibilitatea solicitării reînregistrării și autorizării funcționării, anunță Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale.

Cine și cum împarte banii europeni în noua PAC?

Eurodeputații au stabilit că statele membre își pot păstra numărul de agenții de plăți, două așa cum este cazul României sau al Franței

România ar putea rămâne cu două agenții de plăți în agricultură, indică un vot în comisia de specialitate a Parlamentului European. Este vorba de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Ne pregătim de Agraria 25

Fermierii din România la Agraria

Fermierii din România nu mai scapă de problemele legate de viitoarea finanțare europeană în loc să își vadă de lucrările din această perioadă. Deocamdată scapă de plafonare, gândită pentru marile exploatații agricole.

Fermierii, mai mulți bani. Dar satele ce fac?

Drum agricol intre doua campuri cultivate

Sprijinul național pentru fermierii din spațiul comunitar a fost majorat la 20.000 de euro, banii putând fi dați fără a avea aprobare prealabilă din partea Bruxelles-ului, a decis Comisia Europeană.

Instituția a adoptat norme revizuite privind ajutoarele de stat în sectorul agricol, majorând cuantumul maxim pe care autoritățile naționale îl pot utiliza pentru a-i pe sprijini pe fermieri. Astfel, cuantumul maxim al ajutoarelor care poate fi distribuit pe fermă pe o perioadă de trei ani va crește de la 15.000 de euro la 20.000 de euro.

Deciziile agricole majore se mută în plan național

Utilaje agricole pe un camp

Nu există niciun risc de renaționalizare a Politicii Agricole Comune, dă din nou asigurări comisarul Phil Hogan. El spune că statele membre vor juca un rol mai important în viitoarea PAC, iar Comisia va continua să vegheze implementarea planurilor naționale.

Politica în domeniul agricol rămâne una comună la nivel european, dar statele membre vor avea o flexibilitate mai mare pentru a acoperi mai bine măsurile, în funcție de nevoile fiecăruia, explică Phil Hogan.

Bani s-ar mai găsi, teren nu prea este (reprezentanți tineri fermieri)

Ferma

Potrivit unui studiu efectuat de Comisia Europeană în întreaga Uniune, cel mai adesea nu problema banilor este principala problemă pentru tinerii fermieri, după cum recunosc oficialii din DG AGRI.

Sunt o grămadă de alte probleme legate de lipsa garanțiilor, accesul la teren, sistemul fiscal din diverse țări. Și, tocmai din cauza asta, pentru următorul plan strategic național, am cerut fiecărei țări să facă o strategie, în cadrul programului, pentru tinerii fermieri, pentru schimbarea generațională”, spune Elvira Bakker, şef adjunct unitate, DG AGRI.

Poate fi Franța aliatul României în negocierea noii PAC?

Emmanuel Macron la un targ agricol langa o vaca

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron cere ”reinventarea Politicii Agricole Comune” pentru a apăra ”suveranitatea alimentară” a Europei. Franţa este cel mai mare producător agricol din Uniune şi principalul beneficiar al Politicii Agricole Comune.

Nu trebuia să se atingă nimeni de Dezvoltarea Rurală (Valeriu Tabără)

Dezvoltarea Rurală

Propunerea Comisiei Europene privind noua structură financiară a viitoarei Politici Agricole Comune nu este cea mai potrivită pentru că ia bani exact de unde este mai mare nevoie. Declarația este a lui Valeriu Tabără, președinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, fost ministru al agriculturii.

Vești bune pentru România? Nu la fel ca pentru Irlanda

Fermierii din Irlanda vor primi compensații financiare din partea Comisiei Europene, motivul fiind prăbuşirea preţurilor cărnii de vită şi lactatelor, în cazul unui Brexit fără acord. E vorba de sute de milioane de euro, ce ar compensa prăbuşirea pieţei şi pierderea clienţilor britanici.

Dosarele agriculturii României la șefia Uniunii Europene

Petre Daea

Negocierea pachetului legislativ referitor la reforma politicii agricole comune, bioeconomia, inovarea și cercetarea agricolă, proteinele vegetale, sănătatea plantelor și a animalelor, dar și pescuitul se numără între cele 29 de dosare preluate de România.

Ministerul Agriculturii, în cadrul președinției Uniunii, va continua să lucreze la propunerile de regulamente privind planurile multianuale de gestionare, Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime, controlul, măsurile tehnice, precum și la dimensiunea externă a politicii comune în domeniul pescuitului.

Peste 4 milioane de ouă contaminate cu Fipronil, găsite la o fermă din Teleorman

Cofrage cu oua expuse la raft pentru vanzare

Peste 4 milioane de ouă produse la o fermă din Teleorman au fost reţinute de Direcţia Sanitar -Veterinară, după ce analizele de laborator au arătat că unele erau contaminate cu Fipronil, un insecticid interzis în fermele de păsări. Grav este că 100.000 de ouă din lotul respectiv au ajuns în comerţ, fără ca oamenii să fie informaţi.

Câți bani iau fermierii români de la Uniune în 2019?

Tractor pe un drum agricol, intre doua campuri verzi

Înainte de a pleca la Bruxelles, unde prezidează reuniunea miniștrilor agriculturii din Uniunea Europeană, Petre Daea a detaliat care îi sunt planurile. Între acestea, continuarea programelor de finanțare în mai multe domenii deficitare și mai mulți bani europeni pentru România.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale trebuie să atragă 1 miliard de euro fonduri europene, în 2019 – pragul a fost stabilit la întâlnirea ministrului agriculturii, Petre Daea, cu oficialii AFIR, în acest fel ajungându-se la o rată de absorbţie de 53%.

Vorbim de agricultură inteligentă? Nici cadastrul nu e terminat în România

În România, forţa de muncă familială este cea mai răspândită formă de muncă în agricultură

Forța de muncă din agricultura României este cel mai prost plătită la nivelul Uniunii Europene, arată un recent raport al Comisiei privind fermele din spațiul comunitar.

Astfel, în timp ce în Spania tariful este de 7,7 euro pe oră, în România media este de sub 2 euro. De asemenea, analiza Comisiei Europene arată că România se caracterizează prin ferme mici, pline de datorii şi în care muncesc, fără salariu, membrii familiei fermierului.

Cu fața spre o agricultură ”mai verde” în Europa

Curtea Europeană de Conturi este de părere că propunerea comisarului pentru agricultură Phil Hogan privind o Politică Agricolă Comună ”mai verde” nu este prea bine explicată și chiar prea costisitoare.

Dincolo de astfel de păreri, să amintim că în ultima vreme se ridică tot mai multe voci împotriva propunerii de reformă care renaționalizează, prea mult, agricultura europeană. Discuțiile nu sunt însă decât la început, după cum amintește corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan.

Utilaje avem, semințe bune la fel. Forță de muncă nu e

România se situează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană când vine vorba de ponderea tinerilor care lucrează în agricultură

România nu stă deloc bine în ceea ce privește forța de muncă în agricultură, mai ales când vine vorba de generația care ar trebui să o schimbe pe cea actuală.

Datele arată că România se situează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană când vine vorba de ponderea tinerilor care lucrează în agricultură. Astfel, mai puțin de 10% dintre managerii de fermă români aveau sub 40 de ani, ceea ce confirmă că îmbătrânirea forței de muncă din agricultură este o problemă la nivelul întregii Uniuni Europene.

RALF 2018 - întâlnirea anuală a marilor fermieri

Fermieri la RALF 2018

Vă propun în continuare să aflăm ce a fost la RALF 2018 - eveniment dedicat marilor fermieri (adică aceia cu exploatații de peste 1000 de hectare) și liderilor din agricultură, care prezintă bune practici, modele de business, exemple de succes și studii de caz din agricultura românească și internațională. Bogdan Romaniuc este cel care s-a ocupat, alături de mulți alții, de organizarea și prezentarea forumului.

Comunicarea cu fermierii

Conferinta "Comunicarea cu fermierii"

Cum faci diferența între ce este real şi important versus știrile false? Informațiile corecte sunt parte a unei agriculturi inteligente. Fără denaturare, neinterpretate şi mai ales la timp.

RFI Romania și Asociația Presei Agricole din România (APAR) au organizat joi, întâi noiembrie, la RAMADA Plaza, o discuție cu fermieri, autorități, presa şi specialiști în comunicare. 
Moderatori au fost Cătălin Lenţa, jurnalist RFI și Nicoleta Dragomir, Redactor Șef Revista Ferma.

Mâncarea românească ajunge greu în alte țări

Sarmale

Comisia Europeană a publicat primul raport privind aplicarea normelor în materie de concurenţă în sectorul agricol. Activitatea autorităţilor europene îi poate ajuta pe fermieri să obţină condiţii mai bune atunci când îşi vând produsele.

Gata, au venit subvențiile de la Uniune

Câteva sute de mii de fermieri se așteaptă în aceste zile să primească în conturi banii

România e în plină perioadă de plată a avansurilor în cazul subvențiilor agricole, primii intrați la plată fiind fermierii care se ocupă cu sectorul vegetal.

Câteva sute de mii de fermieri se așteaptă în aceste zile să primească în conturi banii. Să amintim că și anul acesta avansurile sunt ceva mai mari, de 70 de procente din valoarea subvenției în cazul plăţilor directe, şi de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale. Discutăm despre plata subvențiilor cu Adrian Pintea, directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Disputa apicultorilor cu...pesticidele

România s-a numărat printre principalii producători de miere la nivel european

România e unul dintre principalii producători de miere din Uniunea Europeană, dar se pare că autorităţile nu acordă prea mult ajutor. Programul Naţional Apicol asigură 7 milioane de euro (jumătate bani europeni, jumătate contribuţie naţională) pentru întreg sectorul.

Nici românii nu sunt mari consumatori de miere. Anul 2018 este un an mediu pentru producţia de miere. S-a realizat aproximativ 65-70% din producţia multianuală comparativ cu anul trecut, când s-a realizat maxim 50% din producţia multianuală.

Belgia și PPA – exemplu de reacție rapidă

Propunerea de limitare și de degresivitate a plăților directe este discriminatorie pentru anumite state membre

Astăzi vorbim din nou, deși nu ne-am dori, despre pesta porcină africană. În timp ce în România epidemia pare a face doar pași timizi în ultima vreme, capătă glas tot mai tare fermierii care așteaptă despăgubiri după ce le-au fost omorâți porcii.

ANSVSA se mulțumește să trimită din când în când comunicate enumerative și probabil și medicii și inspectorii pe teren. Între timp, Belgia, unde au murit câțiva mistreți din cauza PPA, pare a se descurca mult mai bine și preventiv. Așa că o sunăm pe Mihaela Gherghișan, corespondentul RFI la Bruxelles.

Poliția europeană a ”dublului standard”

Parlamentul European vrea să înfiinţeze un soi de poliţie care să ancheteze cazurile de produse cu dublu standard de calitate

Parlamentul European vrea să înfiinţeze un soi de poliţie care să ancheteze cazurile de produse cu dublu standard de calitate. Inspectorii europeni vor putea verifica tot lanţul de producţie şi comercializare în cazul unor produse cu dublu standard.

Pesta porcină africană și Comisia Europeană

Porci domestici care se plimba liberi intr-o poiana

Anchetă a Parchetului General legată de epidemia de pestă porcină africană - procurorii au dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de răspândirea bolilor la animale sau plante şi neglijenţă în serviciu.

Intervenție a Comisiei Europene după secetă

Pamant crapat din cauza secetei

Comisia Europeană a decis să acorde plata în avans a subvențiilor agricole pe suprafață în procent de 70 - 85% din valoare. Oficialii europeni spun că este o măsură după seceta puternică din acest an.

Astfel, agricultorii vor putea primi până la 70% din plățile directe și 85% din plățile aferente programului de dezvoltare rurală, de la începutul lunii octombrie 2018, fără a mai trebui să aștepte luna decembrie pentru a-și primi banii.

Pesta porcină africană ”cucerește” România

Porci, pesta porcina

Dobrogea este infectată cu virusul pestei porcine africane și ar trebui izolată, din punct de vedere sanitar-veterinar, de restul României, spune la RFI Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc.

Mii de hectare agricole, inundate în urma ploilor

Inundatii. Sursa:coastguard.dodlive.mil

Mii de hectare de pământ cultivat au fost inundate de ploile care au căzut în special în luna iulie. ”Cele mai afectate culturi sunt cerealele, floarea soarelui și rapița”, declară la RFI Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Șeful LAPAR subliniază că intervenția Guvernului este iminentă.

Altfel, ”Mulți fermieri vor fi ruinați”, spune Laurențiu Baciu în interviul acordat RFI.

Tânăr fermier: Accesarea fondurilor UE? Nu chiar atât de grea!

Are 40 de ani, îl cheamă Adi Constantin, lucrează anual 260 de hectare de pământ și a accesat până acum fonduri europene rezervate agriculturii în valoare de aproape 550.000 de euro. Fermierul despre care vorbim locuiește în satul Bălteni, de la granița județelor Buzău și Brăila.

Am mers în Bălteni pentru a afla cum a fost pentru Adi Constantin  experiența accesării fondurilor europene. ”Nu chiar atât de grea”, după cum a mărturisit el.

Problema lui e mai degrabă cu autoritățile române, de la care așteaptă să creeze o o piață de desfacere corectă, cu prețuri competitive.

Agricultura și lipsa forței de muncă (ne)specializate

Mircea Oprea si invitatii sai la Iasi

RFI își continuă periplul prin țară. Echipa radioului nostru a fost recent la Iași, acolo unde am realizat mai multe emisiuni în studioul mobil al RFI, pe b-dul Ștefan cel Mare și Sfânt. Și Rural s-a numărat printre emisiunile realizate la Iași.

Am avut acolo mai mulți invitați importanți cu care am discutat despre una din cele mai importante probleme din agricultura românească: lipsa forței de muncă. Printre invitați: profesorul de la USAMV Iași Stejărel Brezuleanu, mai mulți elevi și colaboratori ai săi, fermierul ieșean Vasile Lungu și prin telefon senatoarea Doina Silistru.

O nouă marcă pentru produsele tradiționale

Brandul ar putea deveni cea mai mare piață de desfacere offline și online a produselor din gospodării

Asociația ”Creștem România Împreună”, inițiatoare a proiectelor naționale ”Mallțărănesc” și ”Adoptă un țăran”, a lansat un nou concept de tipul community brand. Este vorba despre un brand de produse autentice, tradiționale, 100% românești.

Dispare fermierul activ, va fi plătit fermierul veritabil

Fermieri langa un staul de vite

După 2020, banii europeni vor fi direcționați numai către ”fermierii veritabili”, dispărând sintagma ”fermier activ”, anunță noul Regulament European.

Pornind de la acest cadru, statele membre ar trebui să definească, în propriile planuri strategice ale Politicii Agricole Comune, care fermieri nu sunt considerați fermieri veritabili. Acest lucru se va face în funcție de condiții precum evaluări ale veniturilor, forța de muncă ocupată în fermă, obiectul de activitate al societății și intrările în registre.

Fondurile scad în agricultură, dar o să fie bine, crede Comisia Europeană

Pentru noul exercițiu financiar al PAC, Comisia Europeană anunță că bugetul va scădea cu cel puțin 10%, însă promite că Politica Agricolă Comună va fi simplificată și că fondurile europene vor fi acordate într-un mod mai flexibil.

Comisia Europeană propune ca alocarea financiară pentru noul PAC să fie de circa 365 miliarde de euro, adică 28,5% din întregul buget al UE pentru anii 2021 – 2027.

Cât din Apahida mai este ”la țară”?

Grigore Fati, primarul din comuna clujeană Apahida

Au trecut puține zile de când Phil Hogan, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, a venit cu detalii despre banii din următorul exercițiu bugetar. Bugetul PAC va fi ceva mai mic decât acum.

De la construit ferme pentru alții, la afaceri în agricultură

În emisiunea de astăzi discutăm despre pregătirile altor state comunitare pentru Politica Agricolă Comună de după 2020. Propunerea de scădere a fondurilor nu a căzut bine nimănui, și știm că și România vrea păstrarea nealterată a sumelor disponibile acum.

”Ciugud to be true”. Despre o comună cu teren de golf și în care vin orășenii să muncească

Ciugud - comuna dezvoltata cu fonduri europene

România nu acceptă plafonarea plăţilor în viitoarea Politică Agricolă Comună, spune ministrul Petre Daea. Declarația vine după ce Comisia Europeană a cerut plafonarea subvenţiilor pe exploataţie la pragul de 60.000 de euro.

Comisarul pentru agricultură, Phil Hogan, şi-a exprimat deja sprijinul în favoarea unei astfel de măsuri. Nici vorbă să acceptăm așa ceva, spune la București ministrul Petre Daea

Neînțelegeri pe banii din viitoarea PAC. Cine pierde (mai mult), cine câștigă

Bancnote Euro prinse la uscat. PAC - diminuarea bugetului pentru agricultura.

Au apărut primele certuri iscate de diminuarea bugetului comunitar pentru agricultură (viitoarea PAC). Prea puține țări se declară mulțumite, de exemplu Germania, care, cu un excedent bugetar, și-ar permite să suporte din banii ei diferența lăsată de plecarea Marii Britanii.

România nu ar avea decât de pierdut, dacă ținem cont de datele actuale, și nici nu pare a avea prea multe căi de atac, după cum aflăm de la corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan.

Service-ul auto merge, atelierul meșteșugăresc a murit

Catalin Lenta in vizita la service

Anunțul Comisiei Europene de reducere, în viitorul exercițiu bugetar, a banilor care vor fi folosiți pentru agricultura comunitară, stârnește valuri de nemulțumire și mai toată lumea se așteaptă la negocieri și nu doar la anunțuri.

Mai puțini bani de împărțit în noua PAC

Euro. Bancnote de 5, 10 si 20 cu cateva monede deasupra. PAC

Mai e puțin până ce Uniunea Europeană anunță banii cu care se va descurca în viitorul exercițiu financiar. E clar e că vor fi reduceri pentru că rămâne un gol provocat de Brexit – minus 15 miliarde de euro anual. Iar unul din domeniile afectate este Politica Agricolă Comună.

Când ”zootehnizăm” agricultura României?

Vaci la o ferma la ora mesei

În ultimele zile, emisiunea Rural a fost ”plecată” din București, pe la fermieri și autorități locale din comune transilvănene, în drum spre târgul de agricultură AGRARIA de la Cluj.

Astăzi discutăm despre un proiect mai mult decât necesar României – așa numita zootehnizare a agriculturii. Dacă în domeniul vegetal lucrurile par bine puse la punct, creșterea animalelor, domeniul care poate aduce mulți bani, se arată încă rămasă în urmă. De fapt, după cum aflat de la cei cu care am discutat, evoluția este destul de înaintată și rapidă, doar că e nevoie de mai mult timp.

Fermierii, favorizați în relația cu marile magazine?

Mere pe raftul unui supermarket

Comisia Europeană propune măsuri pentru interzicerea practicilor comerciale neloiale în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente, pentru a-i ajuta pe fermieri să își consolideze poziția pe piață și să se protejeze împotriva șocurilor viitoare.

O cooperativă + o cooperativă + o cooperativă.......

Florin Constantin şi Cătălin Lenta in studioul RFI

Cu puțin timp în urmă a fost înființată Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, prima formă asociativă de acest gen din România.

Proiectul înseamnă acum 8 cooperative agricole, membri fondatori, care dețin și exploatează terenuri în sudul și sud-estul României. Împreună au o cifră de afaceri de peste 100 milioane de lei şi acoperă o suprafaţă de aproximativ 150.000 hectare, aflată în continuă extindere.

Subvenții ca în Vest? Nu prea curând...

În programul de susținere a crescătorilor de ovine s-au înscris până acum peste 32.000 de beneficiari

Miniștrii pentru agricultură discută acum la Bruxelles propuneri care să ducă la egalizarea nivelului subvențiilor plătite fermierilor. Bulgaria, care are șefia Consiliului European, pledează pentru convergență, fără succes însă.

Glifosatul duce Comisia Europeană în justiție

Glifosatul devine un subiect politic în spațiul comunitar

Regiunea Bruxelles Capitale cheamă în justiție Comisia Europeană pentru că a prelungit folosirea substanței glifosat fără a fi luat în considerare așa numitul ”principiu de precauție”.

În acest fel, glifosatul devine un subiect politic în spațiul comunitar, pentru că săptămâna aceasta și Parlamentul European atacă, este adevărat că doar verbal, și el Comisia, pentru mai multe afaceri, între care acest erbicid.

Bucureștiul, pe cale să negocieze noile reguli ale PAC

Gabriel Gherghescu și Cătălin Lenta

România vrea menţinerea unui buget solid al Politicii Agricole Comune (PAC) după 2020 şi a celor doi piloni din cadrul acesteia și se opune plafonării plăţilor directe. Declarația îi aparține ministrului Petre Daea, pe cale să plece în mai multe capitale europene.

România susţine menţinerea bugetului PAC şi cei doi piloni şi spune nu plafonării. Vrem să ne ducem spre convergenţă, să vedem ce perspective creăm pentru fermierii tineri. Un tânăr de astăzi nu poate fi un fermier de mâine fără pământ. Ce perspective îi dăm?”, spune Daea.

România nu vrea cofinanțare națională în viitoarea PAC

Aspectele financiare ale reformei Politicii Agricole Comune au fost discutate recent la Budapesta, la o reuniune a Grupului de la Vișegrad, unde invitat a fost comisarul pentru agricultură, Phil Hogan. La discuții a luat parte și o delegație din România.

Limitarea plăților pentru fermele mari le poate scoate din joc

Uniunea Europeană va rămâne principalul furnizor mondial de produse agricole, în ciuda problemelor financiare provocate de plecarea Marii Britanii. Federația ProAgro anunță că excluderea sau limitarea fermelor mari de la plățile directe reprezintă o inechitate.

Agricultură de precizie? Digitalizare? Cum e în România

Digitalizare in agrigultura

Pentru 75% dintre fermierii români telefonul mobil este un instrument nelipsit în fiecare zi, însă doar 17% dintre fermieri folosesc un software pentru administrarea fermei, arată un studiu realizat o companie agricolă digitală.

România nu va pierde bani din subvențiile europene

Comisia Europeană cere o mai mare responsabilitate din partea țărilor membre în alegerea modului în care investesc finanțarea din cadrul PAC. Schimbările discutate în Politica Agricolă Comună urmăresc mai multe avantaje pentru tinerii fermieri.

La nivelul Uniunii, mai puțin de 6% dintre fermieri sunt mai tineri de 35 de ani, iar Comisia crede că sprijinul pentru noile generații de agricultori ar putea fi combinat cu stimulente adecvate care să faciliteze retragerea celor mai în vârstă, dar și transferul de cunoștințe între generații.

Încă cinci ani cu Glifosat (propunere CE). Dar după?

Tractor cu o instalatie de stropit Glifosat

Comisia Europeană propune reînnoirea, pentru 5 ani, a licenței de folosire a glifosatului, unul dintre cele mai folosite erbicide. Utilizarea acestei substanțe a divizat fermieri și ecologiștii, fiecare susținând opinii diferite privind glifosatul.

Arnaud Charmetant: Nu căutăm recorduri, costă prea mult. Agricultura trebuie să aducă profit

Catalin Lenta si Arnaud Charmetant

Arnaud Charmetant este unul dintre cetățenii străini care trăiesc în România și se ocupă de agricultură. Acum administrează 13.500 de hectare în Călărași și nu ”a fugit” cu pământul în Franța.
Arnaud Charmetant a venit în România acum 15 ani, şi-a făcut o familie, ba și-a mai adus și un frate încoace şi conduce o afacere de succes în agricultură. Ba chiar e în fruntea AIDER, Agricultură Integrată Durabilă Economic Rentabilă, unde are şi funcţia de preşedinte.

Cu cât înmulțește industria alimentară valoarea producției agricole?

Dragoş Frumosu şi jurnalistul Cătălin Lenţa in studioul RFI Romania la Rural - Industria alimentară

Industria alimentară din România se arată mult ”mai mare” decât poate produce deocamdată agricultura locală. În ciuda unor privatizări uneori discutabile, capacitatea de producție depășește ceea ce trimit fermierii spre fabrici.

Acum circa zece ani, industria alimentară din România însemna aproape 1.500 de fabrici, făbricuțe, ateliere și centre de producție. La ora actuală au rămas mai puțin de o treime, deși toată lumea este de acord că o astfel de industrie este cea care aduce plus-valoare în domeniu.

Sfârșit de octombrie. INDAGRA, din nou

Doua oi la Indagra

INDAGRA 2017 a însemnat mai mult de 530 de firme din 24 de țări, o creștere de 4 procente față de anul anterior. Târgul se vrea cea mai importantă manifestare cu profil agricol organizată anual în România.
Statele care au fost prezente sunt cunoscute pentru puterea deținută pe piețele agrare mondiale: Austria, Belgia, Bulgaria, China, Cehia, Coreea de Sud, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Moldova, Olanda, Polonia, România, Serbia, Slovenia, Spania, Turcia, Ucraina, Ungaria. Franța și Turcia au avut pavilioane oficiale.

Fără Glifosat? Și ce punem în loc?

Tractor pe camp

În 25 octombrie, Comisia Europeană urmează să decidă, prin vot al delegaților din statele comunitare, reautorizarea sau nu a folosirii Glifosatului în următorii 10 ani. În caz de interzicere, fermierii români spun că dau în judecată Comisia.

Practici discriminatorii ale UE vizează agricultura românească – Emil Dumitru (Pro Agro)

Emil Dumitru și Cătălin Lenta in studioul radio RFI Romania

Unele decizii ale Uniunii Europene defavorizează agricultura din România, susține Emil Dumitru, președintele Pro Agro. ”Ne aflăm într-un paradox tipic românesc, avem peste 800.000 de cereri anual de plată, însă doar 70 de mii sunt înregistraţi fiscal”, spune Emil Dumitru.
Liderul Pro Agro susține că în România se pune prea mare accent pe soluţiile de finanţare pentru agricultură şi se vorbeşte prea puţin despre relaţia cu partenerii pe lanţ.  ”Și cred că asta le lipseşte producătorilor - predictibilitate contractuală cu reţelele de comercializare”, a explicat el.

Subvențiile directe rămân, negociem valoarea – Daniel Botănoiu (MADR)

Daniel Botănoiu

Fermierii au început să primească sumele cuvenite drept avans din ce li se cuvine drept sprijin pentru suprafața lucrată, în prima zi fiind vorba de aproape 25.000 de cereri intrate în plată.
Situația este mult mai bună decât anul trecut, când întârzierea acestei operațiuni financiare i-a dus pe unii fermieri aproape în faliment. De această dată, și cu o derogare din partea Comisiei Europene pentru condițiile meteo vitrege, peste 42 de milioane de euro au și ajuns la fermieri.

 

S-au dus și cotele pentru zahăr

Doi saci cu zahăr: brun si alb

Cotele pentru zahăr, ultimul sistem de acest fel în agricultura Uniunii Europene, au dispărut, după aproape 50 de ani de la punerea în practică. Între anii 2006 și 2010, sectorul zahărului a fost restructurat puternic cu un sprijin comunitar de 5,4 miliarde de euro.

Decizia de a pune capăt cotelor de zahăr a fost luată de comun acord de Parlamentul European și statele membre în cadrul reformei din 2013 a Politicii Agricole Comune, în urma unui amplu proces de reformă și restructurare inițiat în 2006.

Rămâne Europa fără unt? Nici cu smântâna nu e mai bine

Cub de unt intr-o farfurie

De Crăciun nu va mai fi unt în Europa, avertizează producătorii de lactate. ”Există un deficit semnificativ de smântână și unt peste tot în Europa. Nu va putea fi acoperită cererea până la Crăciun”, anunță directorul general al unei cooperative din Danemarca.

PPE vrea amânarea reformei PAC. Ce ar câștiga fermierii?

Drapelul Uniunii Europene facut din plante pe un camp agricol

Vestea bună a emisiunii de astăzi e aceea că ministrul agriculturii spune că, prin rectificarea bugetului național, pentru agricultură s-a alocat întreaga sumă necesară. Astfel, din 16 octombrie începe plata în avans a subvențiilor pentru fermieri.

Ce se mai știe de modificarea PAC?

Camp acoperit cu floarea soarelui (wikimedia)

Mai e puțin până la schimbarea, pe alocuri majoră, a Politicii Agricole Comune (PAC). Se știe că una dintre modificări privește schimbarea modului de acordare a subvențiilor, sumele urmând a fi direcționate de la subvenția pe suprafață la plăți mai mari pentru lanțul de producție.

Păstrați subvențiile directe pentru fermieri (?)

Combina la recoltat intr-un lan de grau

Subvențiile directe ale fermierilor europeni după 2020 este unul dintre subiectele aduse în atenție de grupul țărilor de la Vișegrad și impuse pe agenda miniștrilor agriculturii din Uniunea Europeană, reuniți la Bruxelles. A fost o primă discuție concretă despre nevoia ca ele să fie cât mai puțin reduse.

Care este viitorul subvențiilor directe pentru fermieri ?

Horațiu Raicu și Mircea Oprea

Conferinţa despre viitorul Politicii Agricole Comune (PAC), care a avut loc zilele trecute la Bruxelles, s-a axat mai ales pe viitorul subvenţiilor directe pentru fermieri. Odată cu Brexit-ul, bugetul UE se va diminua, prin dispariţia contribuţiei Regatului Unit la bugetul UE, şi prin urmare câteva milioane de euro vor fi pierdute şi de agricultori. Subvențiile acordate agricultorilor ar putea scădea serios.

Despre acest subiect, dar și despre alte teme actuale din agricultură discutăm în emisiunea Rural. Invitat în studioul RFI Horațiu Raicu, vicepreședinte AgroStar.

 

Din nou bani europeni pentru fermierii afectați de embargoul Rusiei

Fructe si legume

Comisia Europeană alocă 70 de milioane de euro pentru prelungirea cu un an, până în iunie 2018, a sprijinului acordat producătorilor de fructe perisabile afectaţi de interdicţia importurilor impusă de autorităţile din Rusia.
Măsurile au fost introduse de Comisia Europeană în urma embargoului impus de Rusia importurilor, în august 2014. Programul prelungit destinat producătorilor de fructe oferă o plasă de siguranţă producătorilor care ar putea să nu găsească piaţă de desfacere pentru produsele lor, din cauza embargoului.

Schimb de generații în agricultură. Da, dar cu cine?

Încet, încet, a venit vremea ca și în agricultura românească o bună parte a afacerilor să treacă la următoarea generație de manageri. Subiect uneori delicat, situația fiind dificilă și din cauza problemelor conexe. Între acestea, lipsa de muncitori calificați în domeniu.

Apicultorii acuză guvernul – nu ne ajutați cu nimic

Federaţia Asociaţiilor Apicole din România, ROMAPIS, acuză Ministerul Agriculturii că apicultorii sunt lăsați de izbeliște. Programul Naţional Apicol, discutat doi ani, încă nu este aprobat, ceea ce ar duce la imposibilitatea absorbţiei de fonduri europene.

Cine duce mai departe agricultura românească?

Tanar fermier recolteaza morcovi de pe camp intr-o lada de transport

Brexitul îi afectează pe fermierii europeni fără ca aceștia să aibă vreo vină. În contextul în care vor fi ridicate bariere comerciale între Uniunea Europeană și Marea Britanie, producătorii europeni nu vor mai putea vinde în aceleași cantități pe teritoriul britanic.

Phil Hogan știe ce vrea să schimbe în PAC; România ce negociază?

Phil Hogan. Politica Agricola Comună va fi reformată ”profund”

Primele schimbări în Politica Agricolă Comună ar urma să fie aplicate chiar de la 1 ianuarie 2018, fiind vorba de unele ajustări, spune Mihail Dumitru, director general adjunct în Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Comisia Europeană.
Iar asta se va întâmpla, spune el, pentru că Politica Agricolă Comună este direct dependentă de bugetul multianual al Uniunii.

Rural: Cum poate o asociație (mică) să deruleze programe (mari) la țară

În emisiunea Rural de astăzi abordăm mai multe subiecte, între care un exemplu de mică afacere lângă București, chiar dacă nu e o afacere în adevăratul sens al cuvântului, ci mai mult un exemplu de bune practici sociale la sate.
De asemenea, discutăm despre o cultură mai puțin populară în România, dar care poate aduce bani frumoși – salcia energetică, dar și despre ce înseamnă potențialele schimbări în Politica Agricolă Comună.

Un ”mall țărănesc”? Primul a apărut în zona Brașovului

Ideea de asociere în agricultură nu mai ține de mult doar de ceea ce fac autoritățile, destul de puțin de altfel. Așa că un număr din ce în ce mai mare de producători își unesc forțele și înființează cooperative care să negocieze în numele lor și să aducă mai mulți bani. Dincolo de astfel de idei există și inițiative din partea societății civile, care suplinesc lipsa de activitate a autorităților. La Brașov, Asociația Creștem România Împreună a lansat primul ”Mall Țărănesc”.

Cum rămâne România fără tractoriști

Agricultura României, atât de des lăudată pentru cât de mult s-a modernizat și cât de bine știe să folosească fondurile europene, riscă să ajungă în scurt timp într-o criză provocată de lipsa specialiștilor în mașini agricole.

Avem liber la plata subvențiilor, la pachet cu penalizare pentru legea ”51% alimente românești”

Fermierii români răsuflă ușurați în privința plății subvențiilor europene odată cu acordul oficialilor de la Bruxelles în această chestiune. Comisia Europeană a cerut clarificări privind sprijinul cuplat pentru a se convinge că schema nu era de fapt ajutor de stat ilegal.
Ministrul agriculturii Petre Daea spune că echipa de experți trimiși la Bruxelles a reușit să convingă că Bucureștiul nu a greșit cu nimic.

Sprijinul cuplat - acceptă Comisia Europeană explicațiile României?

Plata sprijinului cuplat pentru fermierii români este în continuare sub semnul întrebării, deși acest lucru ar fi putut fi lămurit încă de acum o săptămână. Comisia Europeană a cerut lămuriri despre cererile privind sprijinul cuplat notificat de România în 2016.
Ministerul agriculturii era gata să trimită o delegație la Bruxelles, care ar fi urmat să discute în 8 februarie cu cei din Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene - DG AGRI, numai că discuția a fost amânată pentru data de 16.

Zi hotărâtoare la Bruxelles pentru SCZ pe 2016; fermierii nu merg la discuții

Fermierii români au primit aviz negativ din partea DG Agri pentru a participa alături de delegația Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale la discuțiile privind modificările propuse de România pentru acordarea subvențiilor.
La discuțiile anterioare între reprezentanții fermierilor și conducerea MADR se hotărâse ca la negocierile din 8 februarie de la Bruxelles să meargă nu doar oficiali din partea MADR, o delegație condusă de secretarul de stat Alexandru Potor, ci și reprezentanți ai fermierilor care să comunice direct către DG Agri necesitatea menținerii plăților.

Mai primesc sau nu fermierii români Sprijinul Cuplat în Zootehnie?

Comisia Europeană pune întrebări autorităților de la București în legătură cu plățile acordate în cadrul așa numitului ”Sprijin Cuplat în Zootehnie”. Situația ar putea fi lămurită pe 8 februarie, când, la Bruxelles, oficiali din MADR vor discuta ce se întâmplă cu sprijinul cuplat aferent anului 2016.

În curând, gratis, semințe din soiuri tradiționale românești

Cei care doresc să își cultive singuri legume cu același gust ca odinioară pot primi semințe gratuite din cele mai cunoscute soiuri țărănești, și asta nu peste mult timp. Asociația Eco Ruralis România va lansa Catalogul de Semințe Țărănești cu soiuri tradiționale românești, data anunțată pentru eveniment fiind 1 martie, dată de la care se pot face și comenzi, în limita stocului disponibil de semințe.

În ultimii 27 de ani, politica agricolă locală nu a fost una pentru fermierul român, ci pentru politicieni - Marcel Cucu

În această ediție discutăm, la Brăila, cu fermierul Marcel Cucu, despre, evident, agricultură și politici agricole. Care în România sunt haotice, făcute după chipul unui ministru sau altuia și lipsite de coerență, spune Marcel Cucu.

La Viziru, Marcel Cucu are o fermă de aproximativ 250 ha cultură mare și o alta în care crește 1.000 de porci pe serie. Stă bine, spune el, chiar dacă nu se consideră un mare fermier. Ar putea avea mai mult, dar greutățile sunt mari, și asta pentru că fermierul român nu este pe picior de egalitate cu colegii săi din Uniunea Europeană.

Despre întoarcerea tinerilor la sat. Studiu de caz - Țara Oltului

În ediția de astăzi a emisiunii discutăm cu mai mulți tineri care au ales să rămână la sat deși puteau foarte bine să aleagă să muncească în afara României, pe bani mai mulți.
De fapt unul dintre ei a și fost plecat o perioadă peste hotare, dar s-a întors pentru că, spune el, nu își găsea locul.

”Cred că am mai multe inițiative decât politicienii din Parlament” – Laurențiu Baciu (LAPAR)

Laurențiu Baciu este unul dintre fermierii români care se poate lauda că trăiește bine din agricultură. După un început anevoios, acum 25 de ani, lucrând pământul familiei, la ora actuală Laurențiu Baciu conduce Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Merge des la Bruxelles pentru a negocia cu autoritățile din domeniu și spune că ”face” 7 tone de grâu la hectar pe Dealurile Tutovei.

O pensiune e una, o agro-pensiune înseamnă mai multe hârtii

Georgeta și Mihai Caloian au o pensiune în satul Mierea din Buzău. Afacerea a început acum opt ani, cu un teren pe care era un petec de pădure. Cu ceva bani puși deoparte, cu alții de la bancă și cu un sprijin financiar de la Comisia Europeană, cei doi au ridicat pensiunea, dar proiectul e însă departe de a fi gata. Și asta pentru că deși numele satului te-ar face să crezi altceva, lucrurile nu au fost până acum numai lapte și miere. Probleme cu autoritățile locale, probleme cu alți proprietari din zonă, birocrația stufoasă și dobânzile mari cerute de bănci sunt piedicile care îi fac pe soții Caloian să considere că sunt la jumătatea drumului.

Ce facem cu produsele tradiționale?

Emisiunea ”Rural” a fost prezentă, la sfârșit de octombrie, la târgul ”Țara Oltului în produse și tradiții”, care a avut loc în zona Avrig, mai exact în localitatea Bradu. Aflat la a doua ediție, târgul se dorește o manifestare pentru mai buna promovare a produselor și tradițiilor zonei.

Fermierii valoni blochează CETA; ce pierd românii?

În această ediție a emisiunii ”Rural” începem o discuție despre soarta fermierilor europeni din perspectiva acordurilor dintre Uniunea Europeană și Canada sau Statele Unite ale Americii.

Unul dintre acestea, cunoscut sub numele CETA și care privește relația cu Canada, tocmai a fost blocat de opoziția, între altele, a fermierilor belgieni, mai exact cei valoni, care susțin că mai mult vor avea de pierdut decât de câștigat.

În Vrancea, ”Ana are” cam de toate, și cu bani de la Comisia Europeană

Daniel Guzu este un om de afaceri cunoscut mai bine prin firmele din domeniul chimic și materialelor de construcții, dar și cu implicații financiare puternice în agricultură. Trei milioane de euro îi vin din sucurile produse sub brandul ”Ana are“ şi vinurile Casa Panciu.

Brandul a fost lansat în 2012 şi realizează în principal sucuri din fructe şi dulceţuri. Produsele realizate în fabrica lui Daniel Guzu în localitatea Ţifeşti, judeţul Vrancea, sunt comercializate în reţelele internaţionale de magazine, dar şi în câteva lanţuri de magazine locale.

România va avea în scurt timp o lege împotriva risipei alimentare

România se grăbește să fie unul dintre puținele state europene care are o lege care să împiedice risipa alimentară, un proiect în acest sens urmând a intra zilele acestea la votul final în Camera Deputaților.

La nivel comunitar, fiecare european aruncă anual la gunoi nu mai puțin de 180 de kilograme de mâncare, iar România nu este departe de această valoare.

Două proiecte legislative vor să modifice domeniul vânzării terenurilor agricole

Vânzarea terenurilor agricole românești către străini a inflamat spiritele în ultima vreme și a provocat aprige discuții și luări de poziții. Cei mai vehemenți au fost reprezentanții fermierilor, care susțin că o treime a fost deja vândută către firme sau cetățeni din străinătate.

De aceea au apărut mai multe inițiative legislative de limitare a acestui proces, una fiind deja depusă în Senat de un parlamentar PSD. O alta aparține Ministerului Agriculturii, iar ministrul Achim Irimescu spune că ea va fi făcută publică zilele acestea, urmând a fi discutată cu fermierii.

Porcul din România poate pleca din nou spre vestul Europei

România va putea exporta porci vii în Uniunea Europeană începând cu luna octombrie a acestui an, după ce trecerea în anexa I a Deciziei europene a fost votată în unanimitate în Comitetul Permanent Veterinar al Comisiei Europene. Și nu au fost cerute garanții suplimentare.

Exportul era interzis de 13 ani, mai exact din 2003, întrucât România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice. Și chiar dacă boala a dispărut de pe teritoriul național de ani buni, interdicția a rămas în vigoare, situație care a adus pierderi de milioane de euro fermierilor.

Subvenții 2015 la final... Întârzieri, proteste, promisiuni, probleme cu programul informatic

În ediția de azi a emisiunii Rural discutăm cu directorul general adjunct de la APIA situația plății subvențiilor și aflăm când începe operațiunea în chestiune pentru 2016 și analizăm recent încheiata reuniune din Franța a miniștrilor agriculturii din spațiul comunitar.

Așadar, se știe că din 16 octombrie, APIA începe plata avansului din plățile directe aferente Campaniei 2016. Sumele vor fi virate fermierilor până pe 1 decembrie, dată după care statele membre sunt obligate să înceapă plățile integrale.

Se mai termină un an agricol; recolte bune, probleme cu nemiluita

Agricultura e pe cale să calculeze rezultatele unui an plin de probleme și frământări – inundații, secetă, prețuri mici la vânzarea produselor și, peste toate, plata cu întârziere a subvențiilor.

România se poate aștepta în acest an la recorduri de producție în agricultură, estimează Comisia Europeană. Un recent raport al instituției anunță că România și Bulgaria vor avea producții medii la hectar care vor ajunge la niveluri record, în raport cu media ultimilor cinci ani.

S-a ”dat” legea supermarketurilor. Reacții contradictorii, înainte de apariția normelor

Legea privind comercializarea produselor alimentare, care a fost promulgată de președinte, restrânge libertatea consumatorilor de a alege cele mai bune produse la prețuri competitive, acuză Asociația Marilor Rețele Comerciale din România.

Este vorba de legea care obligă marile magazine să se asigure că principalele produse alimentare de pe rafturi provin în proporție de 51% din producție internă, noua regulă urmând să fie aplicată peste 6 luni.

Industria produselor tradiționale se ”împiedică” în fiscalitate și birocrație

Emisiunea Rural este difuzată exact în ziua în care România cere la Bruxelles deblocarea exportului de porci vii în spațiul comunitar. Pentru asta e nevoie de trecerea României în anexa I a Deciziei europene, iar producătorii români vor putea intra și pe alte piețe.

Negocierile sunt purtate de ministrul agriculturii, Achim Irimescu, și președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Radu Roatiș, care se întâlnesc cu comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară.

Plantațiile de afin din România însumează 300 de ha

În județul Dâmbovița, în comuna Cândești, am fost la prima plantație de afin din zonă. Este o adevarată afacere, pe câteva hectare, și nu câțiva arbuști în spatele casei. Cristian Radu Săracu e cel care a pus-o pe picioare, lăsând în urmă o afacere în București.

Cât îi rămâne unui fermier dintr-un milion de euro cifră de afaceri? Mai nimic

Emisiunea ”Rural” ajunge astăzi la cea mai mare ciupercărie din sudul României, în comuna Conțești din Dâmbovița. Proprietarul acesteia este Teodor Basarab, care de fapt a studiat comerțul la ASE. După mai multe afaceri în domeniul agricol, din 2010 s-a apucat de cultivat ciuperci. Succesul financiar însă mai așteaptă.

Pomi avem, fabrică de prelucrare a fructelor încă nu

Pe fondul crizei din agricultura europeană, la care România este parte, fermierii încearcă să găsească propriile soluții, uneori fără să mai aștepte reacția autorităților.

Și pentru că principala problemă o reprezintă vânzarea produselor, scăzută acum din cauza embargoului impus de Rusia, în unele state apar inițiative locale, care, fără a fi o noutate, ar putea fi o parte a soluției.

Încet, încet, spre limitarea vânzării pământului către străini

În scurt timp ar urma să fie pusă la punct o nouă lege a vânzării și cumpărării terenurilor agricole din România, act care să blocheze sau să limiteze accesul străinilor la terenuri. Anunțul vine de la ministrul agriculturii, după discuții purtate cu premierul Dacian Cioloș.

Guvernul îi vrea în agricultură pe românii de peste hotare

Ministerul Agriculturii e pe cale să lanseze o campanie de promovare a Programului Național de Dezvoltare Rurală în diasporă, încercând să-i convingă pe tineri să se întoarcă în România și să pună pe picioare o afacere în agricultură, cu ajutorul fondurilor europene.

Ideea este privită cu ochi buni de marii fermieri, care atrag însă atenția că guvernul ar trebui să pună în primul rând accentul pe facilitățile fiscale și administrative pentru românii din diasporă care ar vrea să se întoarcă, mai ales că românii din străinătate dispun de economii mai consistente.

Un stat înseamnă un teritoriu. România își vinde pământul

Vânzarea terenurilor agricole românești către cetățeni străini sau firme din străinătate este un pericol național, susțin reprezentanții fermierilor locali. 40% din terenurile agricole din România ar fi deja în proprietatea unor firme sau persoane fizice străine.

Cum se împiedică fermierii de discuțiile din Parlament

Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților dezbate, din nou, legea care reglementează vânzarea produselor românești în supermarketuri. Fermierii au cerut insistent eliminarea taxelor arbitrare și condiții egale cu importatorii.

Despre femeile din agricultura românească

În agricultura românească, femeile rămân în continuare o prezență extrem de activă, chiar dacă de cele mai multe ori vorbim de cele angajate în agricultura de subzistență și mai rar de femeile care conduc afaceri în domeniu.

Ajutoare suplimentare pentru fermierii europeni blocați în criza laptelui

Acord de principiu la Bruxelles între miniștrii agriculturii și Comisia Europeană privind măsurile de ieșire din criza fără precedent, care afectează toate statele membre UE și aproape toate sectoarele agricole.

Criza este profundă în Franța și Spania, dar se agravează treptat în nordul Europei, la fel ca și în est.

Cauzele sunt deja cunoscute: criza economică, dublată de embargoul rus și dispariția cotelor de lapte. Laptele, dar și carnea de porc și fructele și legumele sunt sectoarele cele mai atinse.

Vreau mai mult de la GAL-uri, cere ministrul agriculturii

Criza laptelui, care afectează fără discriminare toată Uniunea Europeană, are toate șansele să se agraveze, iar soluțiile așteptate de la Bruxelles întârzie. De aceea, diferite organizații și grupuri de reflexie vin fiecare cu propriile soluții.

Fermierii s-au săturat; nu mai vor vorbe, nu mai vor vânzarea terenurilor către străini

Organizațiile de fermieri – atât cele din sectorul vegetal, cât și cele din zootehnie, participă la ceea ce se anunță a fi ultima ședință de Dialog Social înainte de finalizarea cererii unice de plată pe 2016. Producătorii sunt profund nemulțumiți de forma actuală a Ordinului de ministrul 619/2015, mai ales că oficialii din MADR și de la APIA au trecut cu vederea propunerile pe care agricultorii le-au făcut pentru actualizarea actului normativ pentru plata subvențiilor.

Cu cât se scumpesc alimentele?

O lege, aparent necunoscută în România, ar putea scumpi multe dintre alimente cu circa 30%, avertizează liderii din sectorul agro-alimentar. E vorba despre legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor, care a triplat taxa de mediu pe care producătorii o au de achitat către stat.

Ministru nou la probleme vechi; ce vrea și ce poate să facă Achim Irimescu

De puțin timp, agricultura din România are un nou șef – Achim Irimescu, venit de la Bruxelles, unde a fost responsabil tot de chestiuni agricole. Iar experiența în domeniu a domnului Irimescu e mai veche, de pe vremea când era secretar de stat în MADR. Emisiunea ”Rural” a stat de vorbă, despre restanțe și priorități, cu ministrul agriculturii.

AFIR, pe cale să simplifice procedurile pentru fonduri europene

Ca la fiecare început de an, speranțele fermierilor se îndreaptă în mai multe direcții – vremea bună, Ministerul Agriculturii (care împarte banii) și fondurile Uniunii Europene. În plus, în 2016 agricultorii așteaptă flexibilitate și simplificări, odată cu noua conducere a MADR.

O afacere integrată, construită ”de la coadă la cap”

În ediția actuală a emisiunii Rural discutăm din nou despre cum se mai schimbă agricultura românească. Astăzi - despre o afacere integrată în domeniu, dar care a pornit atipic – întâi a fost o unitate de prelucrare a materiilor prime și mai târziu  baza de producție aferentă.

Ministru nou la agricultură, aceleași probleme de ani de zile

Emisiunea de astăzi începe la scurt timp după ce Achim Irimescu, propus drept nou ministru al agriculturii, a primit aviz favorabil în comisiile parlamentare de specialitate.

Achim Irimescu este deocamdată ministru-consilier în cadrul Reprezentanţei permanente a României la Bruxelles şi şeful secţiei Agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol. El a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii între mai 2012 - februarie 2014, la propunerea ministrului agriculturii, Daniel Constantin.

Sistem ”privat” de irigații, până reface statul ce a mai rămas nedistrus

Emisiunea Rural ajunge în județul Constanța, mai exact la Agigea, acolo unde nu de mult un fermier și-a rezolvat o problemă acută – lipsa de apă atunci când au nevoie plantele de ea. Gheorghe Lămureanu are sistem particular de irigații, și asta pe câteva sute de hectare.

Investiția, de peste 1 milion de euro, a fost făcută în cea mai mare parte din fonduri europene. Este adevărat însă că până au venit banii europeni, Gheorghe Lămureanu a cheltuit mult din propriul buzunar.

RFI la INDAGRA 2015

Ediția de astăzi a emisiunii ”Rural” este difuzată la scurt timp după ce s-a închis INDAGRA 2015, locul de bilanț și perspectivă al agriculturii din România. Au fost 480 de expozanţi din toate sectoarele agriculturii şi industriei alimentare, pe 41.000 de metri pătraţi.

România vrea refacerea sistemului de irigații cu 100% finanțare europeană

În ediția de astăzi a emisiunii Rural discutăm despre ce vor și mai ales ce pot face oficialii din Ministerul Agriculturii, alături de cei din directoratul de specialitate de la Comisia Europeană pentru a-i ajuta pe fermierii care suferă din cauza secetei.

Agricultura românească, și asta nu mai este de mult un secret, încă depinde în bună măsură de toanele vremii. Dacă plouă prea mult, se inundă câmpurile, iar dacă nu cade strop de apă, recoltele suferă din cauza secetei.

Noua lege a viei și vinului, promulgată. Lipsesc însă normele de aplicare

Ediție de astăzi a emisiunii Rural este transmisă la puține zile după ce a fost promulgată o nouă lege a viei și vinului. Așadar este absolut normal să discutăm despre acest act cu producătorii din domeniu, cei care spun că vinul ar putea foarte bine să devină o marcă a României, dar și cu ceva mai multă implicare din partea autorităților statului.

Cadrul legislativ în vigoare la ora actuală este unul modern și potrivit, spun cei din piață, care atrag însă atenția că mai este nevoie și de normele de aplicare a legii.

Fermierii români se uită cum trece pe lângă ei apa pentru irigații; Ungaria cumpără apă din România

Ediția de astăzi a emisiunii ”Rural” este transmisă chiar în ultima zi în care mai pot fi depuse, fără penalizare, cererile pentru plata unică la APIA. Ca de obicei, mulți au lăsat acest lucru pe ultima sută de metri, motivând fie că nu au avut toate actele de la primării, fie nu au avut timp. Așa că funcționarii de la APIA vor sta la birou până pleacă ultimul solicitant.

Un an de emisiune ”Rural”

În ediția de astăzi a emisiunii ”Rural” marcăm împlinirea a un an din acest proiect al RFI, realizat cu sprijinul Uniunii Europene, prin Directoratul General pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.

”Rural” a fost la Agronomiada 2015 de la Cluj

Proiectul ”Rural” al Radio France Internationale, realizat cu sprijinul Uniunii Europene, a fost prezent la a XXVII-a ediţie a ”Agronomiadei”, eveniment găzduit în acest an de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj.

La Cluj s-au reunit studenţii din cele cinci mari centre de învăţământ agronomic superior din România, într-o serie de concursuri profesionale-ştiinţifice şi sportive, dar şi în întâlniri informale şi petreceri.

”Legea piețelor” gonește producătorii de la tarabe

În ediția de astăzi a emisiunii ”Rural” discutăm și noi, ca de altfel toată presa și organizațiile micilor fermierii, problemele iscate după intrarea în vigoare a noii ”Legi a Piețelor”. O lege de anul trecut, dar care de câteva zile le dă frisoane producătorilor atunci când trebuie să intre în piețe.

Zeci de mii de euro pentru solarii în Teleorman. Prin PNDR

Bun găsit la o nouă ediție a emisiunii Rural, în care aflăm cum oficialii din Comisia Europeană lasă în continuare nerezolvată disputa dintre cei pro și contra organismelor modificate genetic. Ne abatem și prin Parlamentul European, unde discutăm cu un eurodeputat din comisia pentru agricultură despre ce face el pentru fermierii români și ajungem și în județul Teleorman, în comuna Piatra, la un tânăr care a luat fonduri europene pentru a pune pe piciaore o afacere cu legume.

Agricultură modernă, cu sau fără fonduri europene?

În ediția de astăzi a emisiunii ”Rural” discutăm despre cum se mai simte agricultura românească, sprijinită, în parte, și cu bani de la Uniunea Europeană. E bine de știut că ministrul agriculturii, Daniel Constantin, este la Comisia Europeană, prilej cu care va avea și o întâlnire cu comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan.

De la stat, la mare fermier, în 25 de ani

În noua ediție a emisiunii ”Rural” plecăm de la ferma unui agricultor din județul Tulcea, cu cereale, viță de vie, pomi fructiferi, moară și fabrică de pâine și ne oprim în pragul guvernului, care tocmai a anunțat scăderea TVA la produsele alimentare de bază. O mișcare care ar trebui să ieftinească mâncarea românilor, dar care, spun analiștii, va folosi de fapt mai mult importatorilor de produse din acest domeniu.

Nici oile nu mai sunt ce-au fost cândva...

În ediția de astăzi a emisiunii Rural ne continuăm călătoria pe la micii fermieri din România, și ei cetățeni ai Uniunii Europene, deci beneficiari de subvenții. Mici fermieri care însă par uneori ai nimănui pentru că specialiștii și banii greu ajung până la ei.

Micul fermier român, între hățișul legilor și piața liberă

În noua ediție a emisiunii RURAL  plecăm de la problemele unui mic fermier din județul Galați și ajungem la Bruxelles, la un europarlamentar, vicepreședinte al comisiei de agricultură din Parlamentul European. Între timp, facem un popas la un târg de vinuri, în București, și nu uităm nici de ultimele știri din agricultură, grupate în jurnalul rural.

Vie ca ”la farmacie”, cu 5 milioane de euro

În ediția de astăzi a emisiunii Rural începem să parcurgem ”Drumul Vinului”, un proiect guvernamental mai vechi și care a cam rămas la stadiul de intenție și afiș de promovare. În schimb s-au mișcat mult mai bine viticultorii, care de câțiva ani refac viile, construiesc crame noi și iau toți banii pe care îi pune la dispoziție Uniunea Europeană pentru astfel de proiecte.

Ce spun cei de la COPA–COGECA despre agricultura românească și noul PNDR

Astăzi plecăm de la recenta apariție a unor ghiduri pentru a obține finanțare europeană, mai exact cel pentru investiții în exploatații agricole și cel referitor la tinerii fermieri. Deocamdată ele se găsesc pe internet, pe portalul Agenției de Investiții Financiare în Agricultură, și asta pentru că sunt doar orientative.

Noul atestat de producător, birocrație mare, acuză producătorii de legume

În această ediție a emisiunii Rural abordăm și discutăm două subiecte – apariția și obligativitatea atestatului de producător agricol și a carnetului de comercializare a produselor și iminenta dispariție a cotelor de producție a laptelui în Uniunea Europeană. Să rămânem pentru început la schimbarea documentelor care vor permite vânzarea în piețe a produselor obținute în gospodăria proprie, dar nu numai.

Jumătate din grâul românesc a și plecat la export

În emisiunea Rural de astăzi discutăm din nou despre problemele fermierilor care se ocupă cu cultura cerealelor, dfespre subvențiile în domeniu și despre ajutoarele pe care le poate acorda statul pentru recoltele calamitate. Pe acest fond, constatăm că jumătate din producția de grâu românesc a fost exportată în primele şase luni de la recoltă.

Vinurile românești, bune pentru export. Cam degeaba, însă

În emisiunea Rural de astăzi discutăm despre neclaritățile care încă mai există în domeniul viticol în România și despre strădaniile actorilor din domeniu de a-și promova produsele într-o piață tot mai selectivă și mai elitistă. Toate acestea se petrec în timp ce deputații din comisia pentru agricultură încearcă să răzbească prin necunoscutele”legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole”.

Politică și agricultură – ce înțeleg fermierii din discursuri și promisiuni?

Cu numai câteva săptămâni înainte ca fermierii să înceapă să cheltuie banii europeni disponibili prin noul Program de Dezvoltare Rurală, lucrurile nu sunt deloc clare. Se știe doar suma disponibilă - 8,1 miliarde euro, la care se adaugă cofinanţarea României, plus care sunt criteriile de împărțire a banilor. Ceea ce așteaptă însă toată lumea este însă data exactă de la care banii le ajung în conturi.

Crescătorii de porci, pierderi de zeci de milioane de euro

Ediția de astăzi a emisiunii Rural revine la un subiect abordat acum câteva săptămâni – situația fermelor de creștere și îngrășare a porcilor. Un domeniu în care, la prima vedere, nu ar trebui să existe prea multe probleme, numai că acestea încep chiar de la primii pași – lipsa maternităților, așa că purceii sunt aduși de peste graniță. Problemele din acest sectore sunt demonstrate chiar de către autorități, odată cu publicarea datelor de la Institutul Național de Statistică.

Discuții pe noul PNDR. ”Negociem o rată mai mică de cofinanțare” – Daniel Constantin

În ediția de astăzi a emisiunii Rural vă propun o discuție cu ministrul agriculturii, Daniel Constantin, aflat la Bruxelles, și care, cu puțin timp în urmă, a stat de vorbă cu comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan. O discuție mai mult decât necesară dacă ținem cont de așteptarea cu nerăbdare în România a lansării noului PNDR.

Documentul, care nu a stârnit prea multe polemici, a fost acceptat de comisie, așa cum se știe de acum, dar mai sunt de pus la punct câteva detalii, majoritatea tehnice.

Viticultura, fonduri europene folosite 100%. Pomicultura, în suferință

În această ediție a emisiunii ”Rural” discutăm despre un domeniu agricol care a reușit să folosească în totalitate banii puși la dispoziție de Uniunea Europeană, dar ne ocupăm și de un altul în care lucrurile nu stau la fel de bine. Sectorul care nu a lăsat necheltuit nici măcar un singur euro din fondurile disponibile este viticultura.

Oficial european la RFI – când vin banii prin PNDR 2014 - 2020

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 așteaptă ultimele evaluări la Bruxelles și aprobarea Comisiei Europene. Autoritățile de la București se arată optimiste și spun că acest lucru se va produce în februarie. Una din direcțiile de acțiune este sprijinirea fermelor medii. Alocarea totală este de 8,015 miliarde de euro.

PAC 2014-2020 intră ”în pâine”

În ediția de astăzi a emisiunii ”Rural” discutăm, ca de obicei, despre fondurile europene care au rolul de a moderniza agricultura românească. Agricultură care de fapt de mult nu mai este cea pe care o știam din descrieri și păreri.

Am găsit o agricultură făcută, de multe ori, după cele mai stricte norme, cu ferme, fie vegetale, fie în zootehnie, care pot fi transplantate oriunde în lume. Rămâne, e adevărat problema productivității, capitol unde mai e destul de lucrat. Iar aici intervin banii europeni.

Asocierea face puterea? Depinde de piață, spun fermierii din Cooperativa Agricolă Bucovina

Anul 2014 a fost unul în care agricultura a jucat din nou un rol important în economia României, cu exporturi record de produse agricole, dar cu probleme în zootehnie. Astfel, încasările din exporturile agricole au însumat aproape 4 miliarde de euro doar în primele nouă luni ale anului. Situația bună a agricultorilor din sectorul vegetal a fost însă contracarată de zootehnie, domeniu în care fermierii au avut de suferit din cauza bolii ”limbii albastre”, într-un an în care a fost stopat declinul din sectorul de bovine.

România, cotă zero în 2015 în industria europeană a zahărului

În ediția de astăzi a emisiunii Rural ne ocupăm de o problemă dulce – cea a industriei zahărului. Un domeniu ultra-reglementat în spațiul comunitar, cu legi anti-concurențiale dure, care funcționează după sistemul de acum clasic al cotelor, așa cum e în multe sectoare din agricultură. Numai că în context european, anunțata eliminare a sistemului de cote va modifica radical piaţa.

Cum să faci o fermă de capre? Cheltuielile pot fi acoperite în totalitate în noul PNDR

Ediția de astăzi a emisiunii ”RURAL” a plecat de la strădania unui tânăr de a deveni fermier. Florin Balaș are 25 de ani și locuiește în comuna Berceni, lângă București. A terminat un liceu cu profil zootehnic, iar acum face cursuri de specialitate în domeniu. Familia sa nu e una bogată, iar pământ au prea puțin pentru a fi rentabil. De aceea, Florin Balaș se gândește să crească animale.

Vaca de lapte se transformă într-una de carne. Ce bani dă UE pentru proiecte în domeniu

Ediția de astăzi a emisiunii Rural a fost realizată în cea mai mare parte în județul Iași, la fostul CAP din comuna Țigănași. Așa cum am observat în reportajele de până acum, poveștile de succes în agricultură au început acum mai bine de 20 de ani, unele chiar după revoluție. Exact la fel s-a întâmplat și la Țigănași, acolo unde Aurel Placinschi, fostul șef al cooperativei, pe lângă miile de hectare de diverse culturi, se chinuie acum să pună pe picioare o fermă cu vaci pentru carne.

Piscicultura românească, fără subvenții, cu taxe mari și concurată puternic de țările vecine

În ediția de astăzi a emisiunii ”Rural” discutăm despre piscicultura din România. Iar discuția pornește de la studiul unor date oficiale, care arată că în România, consumul anual de pește este de 4 kg/cap de locuitor, mult sub media europeană. Explicațiile nu lipsesc pentru acest declin, ținând cont de faptul că necesarul de pește din România este susținut în proporție de 87% din importuri și numai 13% din producție internă.

Grupurile de Acțiune Locală – la ce folosesc și cum aduc bani europeni la sate

În ediția de astăzi a emisiunii ”Rural” abordăm Grupurile de Acțiune Locală, inițiative care se încadrează în Programul Național de Dezvoltare Rurală și care pot aduce miliarde de euro în satele românești. După scopul declarat și anunțurile oficiale, PNDR 2014 – 2020 va ajuta în mod prioritar fermele medii ce vor să se dezvolte în următorii ani.

Merele românești, prea scumpe, prea puține și greu de găsit în extrasezon

În ediția de astăzi a emisiunii RURAL discutăm despre situația pomiculturii din România, despre ce a mai rămas din livezile de odinioară, dar și despre problemele apărute din cauza acestei situații în industria conexă, cea a conservelor din legume și fructe. De asemenea, vom aborda ajutorul european anual în acest domeniu, dar și măsurile speciale de sprijinire a fermierilor europeni în contextul embargoului impus de Rusia produselor alimentare comunitare, deci și fructelor.

Cooperativa agricolă nu e o idee comunistă. Transformată în afacere, produce milionari

În această ediție a emisiunii Rural, în prima parte trecem prin județul Arad, unde discutăm cu Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai organizați fermieri pe care i-am întâlnit în periplul agricol. Dimitrie Muscă are Combinatul Agroindustrial Curtici și îl are de mai bine de 24 de ani. Iar în a doua jumătate a emisiunii, vedem cum astfel de idei fac pui în celălat capăt al României.

Dispar ”cotele de lapte” în curând. În România, jumătate din industria laptelui ar putea fi afectată

În această ediție a emisiunii Rural, în prima parte discutăm cu doi fermieri de la Biertan, din județul Sibiu. Unul dintre ei – Ionel Andrei, crește câteva sute de vaci, de lapte sau pentru carne. Celălalt – Daniel Constantin, fără legătură cu ministrul agriculturii, se ocupă de capre. De fapt, amândoi mai mult se ocupau, pentru că o astfel de meserie – creșterea animalelor, nu se arată întotdeauna a fi ușoară sau profitabilă.

Fermier, fost fotbalist, am o seră. Mai vreau una, cu bani de la UE

În comuna constănțeană Nicolae Bălcescu, un fotbalist s-a decis să se aventureze, alături de întreaga familie, în agricultură. Are pe mână o afacere care valorează acum o sumă atât de mare încât celor mai mulți dintre noi, probabil, le-ar fi frică să o pronunțe.

Laurențiu Colintineanu a fost să vadă sera de roșii construită cu finanțare din fonduri europene.

Porcul românesc, bun, dar prea scump

Fermierii din România, cei care se ocupă cu creșterea animalelor, sunt departe de a îndestula piața. În nici un domeniu producția locală nu acoperă consumul, așa că o bună parte din necesar vine din import. Un lucru normal într-o piață liberă, doar că piața românească este oarecum distorsionată de diferențele de costuri.

Vinul românesc, față în față cu șampania

În ediția de astăzi a emisiunii ”Rural” discutăm despre vin, replantarea viței de vie și vinuri spumante într-o regiune care înainte de 1989 trimitea mai mult la export decât se vindea în România. Am fost în Sălaj, la Șimleu Silvaniei, unde cândva se produceau aproape 4 milioane de sticle de vin spumat în fiecare an.

Apicultură ”cu binecuvântare” și bani europeni

În comuna Stejaru din Teleorman, unul dintre cei mai buni specialiști în agricultură este preotul. Pavel Șoica are pământ, are livadă și grădină, dar cea mai dragă activitate îi este apicultura. Familia Șoica are câteva sute de stupi, iar cea mai recentă achiziție în domeniu a fost făcută din fonduri europene.

Rural Fest, satul românesc din București

Emisiunea Rural de astăzi ”s-a întâmplat” în plin București, pe bulevardul Kiseleff. A fost”Rural Fest”, eveniment organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Timp de zece ore, bulevardul Kiseleff a devenit cu adevărat un sat, cu producători agricoli, cu meșteșugari, cu plite încinse și chiar cu o fierărie.

Teleorman, politică, agricultură și copiii de la sat

În ediția de astăzi a emisiunii Rural îl urmărim pe Laurențiu Colintineanu, care a fost în județul Teleorman, renumit nu numai pentru oamenii politici pe care i-a dat, ci și prin mulțimea de afaceri dezvoltate în mare parte cu fonduri europene.

Problemele de care se plânge Gheorghe Anghel comuna Izvoarele din județul Teleorman nu sunt singulare, la fel și soluțiile pentru dezvoltarea agriculturii. Oricum, la 63 de ani, Gheorghe Anghel are în spate destulă experiență în domeniu și știe la ce uși să bată atunci când trebuie să le rezolve.

Agroturismul şi fondurile europene

Discutăm astăzi despre agroturism. Despre oportunităţile ce le oferă fondurile europene agroturismului, vom încerca să aflăm de ce se urnesc lucrurile atât de greu, ce modele europene ar trebui să ne inspire şi de ce nu se întâmplă totuşi acest lucru.

Invitaţi:  Mihai Rădulescu de la ANTREC şi Mihaela Gherghişan de la Bruxelles.

Laurenţiu Colintineanu a stat de vorbă cu proprietarul unei pensiuni încercând să afle cât de uşor e să faci agroturism azi în România.

Pensiunea mea – zona nimănui

Proiecte corecte, proiecte greșite. Intențiile bune nu aduc singure banii europeni în agricultură

Agricultorii români se deosebesc de cei din statele vestice prin câteva lucruri - duc lipsa de utilaje performante, nu au acces la credite bancare și, de multe ori, le lipsesc abilitățile manageriale.

Imaginea a fost creionată chiar de către cei care conduc domeniul, printre care și ministrul Daniel Constantin. Așa că e firesc faptul ca miliardele de euro venite prin Programul Național pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020 să fie direcționate în anumite domenii de intervenție pentru reducerea gradului de înapoiere al satelor românești.

Calitatea în agricultură înseamnă și o bună calitate a alimentelor?

Cei 500 de milioane de cetățeni ai Uniunii Europene depind de o sursă fiabilă de alimente sănătoase, nutritive, la un preţ accesibil, scrie în documentele care definesc noua Politică Agricolă Comună. Cei care au întocmit programul pentru perioada 2014 – 2020 atrag însă atenția că agricultura nu înseamnă doar cantitate, de aceea noua PAC promovează diversitatea şi calitatea.

8 miliarde de euro pentru revitalizarea satelor. Ce facem cu banii?

O bună parte din cele mai mult de 13.000 de sate din România au multe și grave probleme, de la starea sau lipsa infrastructurii și până la lipsa unei perspective, a unei șanse de dezvoltare. O bună parte din așezările rurale pot supraviețui numai cu banii pe care îi primesc de la guvern sau de la consiliile județene.

Modernizarea agriculturii – între dorință și lipsa de bani

Agricultura românească nu poate rezista într-o piață globală, în care concurența e acerbă din partea producătorilor, iar din partea comercianților vin mereu presiuni pentru scăderea prețurilor. Modernizarea este astfel singura șansă pentru fermierii români, indiferent de calibrul acestora, la ora actuală costurile de producție în agricultura românească fiind mult mai mari decât în alte țări.

Eco? Bio? Tradițional? Cât de rentabilă e agricultura, după aceste clasificări?

În Uniunea Europeană, în fiecare zi sunt scoase din circuitul agricol 275 de hectare, anunță comisarul Dacian Cioloș. Pe de altă parte, aproape jumătate, mai exact 45% din terenurile utilizate în agricultură, au probleme de degradare. În aceste condiții, e evidentă preocuparea Comisiei Europene pentru agricultura de tipul ”bio”, care să păstreze cât se mai poate nealterate terenurile disponibile.

Fermierii încearcă să pună la loc ce a demolat statul

Modificările politicii Agricole Comune nu înseamnă în mod automat mai multă bunăstare pentru fermieri, și mai ales pentru cei mici. În schimbul unor bani mai puțini (chiar dacă România nu suferă la acest capitol), lor li se cere să fie ”creativi”, adică să producă mai mult și de o calitate mai bună.

Cele două direcții mari de schimbare pot fi sintetizate într-o schemă simplificată de plată fixă pentru micii fermieri și o schemă de restructurare.

Ce (mai) face statul în agricultura românească?

În România încă mai există suprafețe agricole semnificative care pot fi închiriate de la stat, mai bine zis concesionate. E destul să ai o firmă cu profil agricol și sumele necesare pentru investiții, pentru lucrări.

Sutele de mii de hectare pe care le mai deține statul român aduc, teoretic, sume importante la buget. De multe ori e vorba de terenuri excelente pentru agricultură, fie că e Insula Mare a Brăilei, fie ce a mai rămas neretrocedat în materie de pășuni și fânețe.

Va mai exista o industrie românească a laptelui după 2015?

Unul din domeniile agricole în care s-au purtat adevărate războaie de-a lungul timpului este piața laptelui. O zonă în care câteva state au dominat mereu, prin cantitatea și calitatea producției. Sectorul românesc al laptelui se vede ca un domeniu cu mulți producători mici și cu o slabă organizare.

Unde e ”micul fermier” în noua Politică Agricolă Comună?

România ar trebui să primească de la Uniunea Europeană, între 2014 – 2020, 20 de miliarde de euro pentru dezvoltarea agriculturii. Din această sumă, peste 12 miliarde de euro ar urma să ajungă direct la fermieri. Pare clar încă de pe acum că cea mai mare parte va fi tot a marilor firme din agricultură, a marilor cultivatori și producători. ”Micul fermier” se va descurca cum poate.

60.000 de euro nerambursabili pentru o fermă de familie

Tinerii care aleg să se stabilească la țară și să pună pe picioare o fermă vor beneficia de subvenții sporite, de până la 60.000 de euro pe familie, anunță ministrul agriculturii Daniel Constantin. Prezent la emisiunea”Rural”, un proiect RFI – Comisia Europeană, ministrul agriculturii a spus că este important ca proiectele depuse să nu se limiteze la o agricultură de subzistență.

Ministrul Daniel Constantin a vorbit și despre schimbarea de abordare privind modul în care vor fi alocați banii europeni în ”Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020”.

Învăţământul agricol, încotro?

Discutăm despre viitorul învăţământului agricol împreună cu elevi şi profesori, reprezentanţi a 10 licee de profil din ţară în cadrul unei dezbateri RFI Romania- Fundaţia Ferma. O discuţie despre nevoi şi aşteptări la Rural.

Subscribe to Emisiuni