Anul 2014 a fost unul în care agricultura a jucat din nou un rol important în economia României, cu exporturi record de produse agricole, dar cu probleme în zootehnie. Astfel, încasările din exporturile agricole au însumat aproape 4 miliarde de euro doar în primele nouă luni ale anului.
Situația bună a agricultorilor din sectorul vegetal a fost însă contracarată de zootehnie, domeniu în care fermierii au avut de suferit din cauza bolii ”limbii albastre”, într-un an în care a fost stopat declinul din sectorul de bovine. Suspendarea exporturilor de animale vii în zona Orientului Mijlociu, în țări cu tradiție pentru ovinele și bovinele românești, au adus crescătorilor de animale pagube de peste 200 de milioane de euro.
De asemenea, embargoul impus de Moscova produselor alimentare și agricole din Uniunea Europeană a afectat și sectorul cărnii de porc din România, în condițiile în care prețurile s-au prăbușit cu peste 30% la producători. În același timp, piața din România a simțit o parte din presiunea excedentului de produse alimentare din alte state ale Uniunii Europene, mai ales din țările cu tradiție în export către Federația Rusă.
Agricultura a fost sectorul cu cea mai bună rată de absorbție a fondurilor europene, cu o rată de peste 80% pe zona dezvoltării rurale și de aproape 90% pe plăți directe. Autoritățile de la București susțin că banii europeni atrași au ajuns la aproape 2,5 miliarde de euro, iar anul se va încheia cu 2,7 miliarde de euro.
În aceste condiții, 2015 este un an cu mari așteptări pentru fermierii din România, iar toți ochii sunt ațintiți către noul Program Național de Dezvoltare Rurală. Acesta e încă în evaluare la Bruxelles, după mai multe cririci din partea CE și reformulări de la București, iar oficiali din ministerul agriculturii spun că el ar putea deveni operațional din februarie 2015.
Astfel, una dintre măsuri - măsura 09, aduce sprijin pentru înființarea grupurilor de producători de până la 100.000 de euro anual. Producătorii agricoli care se asociază pot beneficia de fonduri europene nerambursabile prin PNDR 2014 - 2020 de până la 100.000 de euro pe an. Banii sunt destinați pentru înfiinţarea grupurilor de producători în scopul asigurării legăturii cu piaţa, îmbunătățirii şi adaptării producției atât la cerințele pieței (incluzând aspectele legate de caracterul cantitativ, calitativ și continuu al aprovizionării, și de siguranță alimentară), cât și la preferințele consumatorilor.
Numai că deocamdată în România cei reuniți deja în astfel de asociații cam suferă. Din cauza supra-producției de multe ori sau din cauza reticenței marilor magazine, care preferă mai mult produsele agricole din import. Astfel s-a ajuns în situația în care agricultorii suceveni, de exemplu, nu îşi pot vinde cartofii nici cu 30 de bani kilogramul, un preț de 4 ori mai mic decât anul trecut. În încercarea de a trece peste greutăți, mai mulți fermieri suceveni s-au asociat în”Cooperativa Agricolă Bucovina”. Aceasta, înființată după un model din Franța, are deocamdată 12 membri fondatori, fermieri mari din Suceava, însă se speră că acesta este doar începutul. Ideea este că agricultorii pot fi mult mai puternici împreună, atât la achiziţii, cât şi la vânzarea produselor. Preşedintele cooperativei este Gheorghe Chiriac, fermier cu teren agricol în zona Siret.